Musorujsag
Élő Eredmények

A kézithrillertől az áldozati bárány szerepéig – Nagy László emlékei a londoni olimpiáról

M4 Sport
A Veszprém és a magyar válogatott kézilegendája, Nagy László az M4 Sportnak mesélt az Izland elleni londoni thrillerről, a Veszprém felkészüléséről és a magyar bajnoki rajtról, valamint szóba került a válogatott összetartása és Chema Rodríguez másodedző benficás szerződése is.

Magyarország-Izland férfi kézimeccs szerdán 17:00 órától az M4 Sporton.

A LONDONI THRILLER

A magyar férfi kézilabda-válogatott a 2012-es londoni olimpián egy felejthetetlen meccsen, kétszeri hosszabbításban 34–33-ra győzte le Izlandot. A thrillerről a mérkőzés egyik legjobbja, a kilencgólos Nagy László mesélt az M4 Sport riporterének, Török Olivérnek.

„A szerencse maximálisan mellettünk volt. Nem arra gondolok, hogy Fazekas Nándi kivédte a hetest, mert azt tudtuk, hogy képes rá. Hanem arra, hogy a labda a mi játékosunk kezébe pattant ki, a félpályánál meg tudtunk játszani még egy magyar játékost, a Lékai Máté pedig pont hatoson kolbászolt és belőtte a helyzetet, ez lelkileg sorsdöntő pár másodperc volt, ami óriási erőt adott nekünk a hosszabbításra” – mondta Nagy László, aki a válogatott története egyik legnagyobb sikereként aposztrofálta a meccset, melynek végén a csapat elődöntőbe jutott, s végül negyedik helyen zárta az ötkarikás játékokat.

Az egykori világklasszis kulisszatitkot is megosztott a londoni olimpiáról, így azt is, hogy az olimpiai faluban rövid volt az ágya, így egy fotelt tolt annak végébe, hogy ki tudja nyújtani a lábát. A házirendet pedig maximáisan betartották.

„Minden este fél 10-kor volt lámpaoltás, mi pedig maximum az étteremig mentünk ki, hogy egy-két hírességgel találkozzunk” – mondta azért némileg sejtelmesen, huncut mosollyal az arcán, az olvasók fantáziájára bízva, valóban így volt-e.

A válogatottból elég gyakran Nagy Lacit vitték el doppingvizsgálatra a mérkőzések után, így az újságírók nemigen tudták elcsípni.

„Minden egyes világversenyen áldozati bárány voltam, de sose volt titkolnivalóm. Többször alávetettem magam a doppingvizsgálatnak. Félidőben a saját csapatod orvosa húzza ki egy borítékból a mezszámokat. Ezúttal is csókoltatom Erdélyi dokit, mert az aranykeze mindig a 19-es mezszámot húzta ki, ezáltal rendszeresen ott voltam az olimpián a doppingteszteken.”

VESZPRÉMI FELKÉSZÜLÉS ÉS BAJNOKI RAJT

A Veszprém sportigazgatójaként Nagy elmondta, a külföldi játékosok Tönnesen és Mahé kivételével hazatértek, ők itt végzik a rehabilitációt. A régi-új igazolás, Ligetvári Patrik csatlakozott a csapathoz, ahol jó hangulatú szinten tartó edzések zajlanak heti 3 alkalommal. A felkészülést július 13-án kezdi a csapat, előtte viszont egyéni felkészülési programot kapnak a játékosok, a cél pedig, hogy fizikailag 70-80%-os állapotban vághassanak neki a felkészülésnek.

Ami a bajnoki rajtot illeti, Nagy László bejelentette, szeptember 6-tól kezdődik a magyar pontvadászat.

VÁLOGATOTT ÖSSZETARTÁS, CHEMA RODRÍGUEZ ÉS A BENFICA

A férfi kéziválogatott ott lesz a 2021-es világbajnokságon (az EHF döntése alapján a válogatott selejtező nélkül jutott ki az egyiptomi viadalra), s bár júniusra ki volt írva egy összetartás, várhatóan csak októberben találkozik a keret.

„A júniusi tíz napos felkészüléshez érdemben nem tudnánk most sokat hozzátenni, hiszen a koronavírus-járvány miatt a játékosok hónapok óta nem játszanak a klubjukban. Nagyobb lenne a sérülés veszélye, mint az összetartás hozadéka. Felméréseket tudnánk végezni, de nem kapnánk reális képet. A következő összetartás így októberben várható.” 

A válogatottal kapcsolatos hír (sajtóhírek szerint), hogy a másodedző, Chema Rodríguez elvállalta a Benfica vezetőedzői posztját, amiről Nagy úgy nyilatkozott, nem befolyásolja a szakember nemzeti csapatnál való munkáját.

„Hónapok óta több kérője van Chemának, melyek közül a Benfica tűnik a legkomolyabbnak, közel állnak a megállapodáshoz, de nekem ezt 100 százalékosan még nem erősítette meg. Ettől függetlenül a válogatottal és a Magyar Kézilabda Szövetséggel kötött szerződése nem zárja ki, hogy bármelyik klubnál vezetőedző lehessen.”

További tartalmak