×

Több poszton is bevethető lesz Veszprémben Danyil Siskarjov

Danyil Siskarjov révén kilenc év után játszik megint orosz kézilabdázó a Telekom Veszprém együttesénél. A nagy küzdőként ismert oroszt szerződtetése után Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója úgy mutatta be, mint a Franciaországba visszatért, szlovén Dragan Gajics utódját, aki viszont nemcsak a jobbszélen, hanem a kettes poszton és „zavaró” játékosként is bevethető lesz.

Danyil Siskarjov
A kétszeres BL-győztes kézilabdázó hat év után hagyta el az északmacedón Vardar együttesét, ahonnan előbb Sterbik Árpád, majd a brazil Rogerio Moraes és a montenegrói Vuko Borozan útja is Veszprémbe vezetett. Ők hárman, de velük együtt a Szkopjéban négy évig edzőként dolgozó Davis is megkönnyítheti Siskarjov beilleszkedését, aki előtt utoljára 2011-ben volt orosz játékosa a magyar bajnokcsapatnak.

„Davis mester és a volt csapattársaim mellett a többi veszprémi játékos tudását is jól ismerem, hiszen sokszor mérkőztünk meg egymással, legutóbb például a Bajnokok Ligája tavalyi kölni döntőjében, ami számunkra fiesztába torkollott, mostani csapatomnak viszont bizonyára keserűséget okozott. Hatalmas küzdelmet vívtunk, rászolgáltunk a győzelemre, de ez már csak egy szép emlék a számomra. Mostantól elsősorban az számít, hogy a következő két évben Veszprémben játszhatok, remélem olyan hasznosan, hogy a  megcélzott BL-győzelemhez én is hozzájárulhatok” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 124-szeres orosz válogatott Siskarjov.

Amikor 2017-ben a BL-döntőben a Vardar egygólos győzelmet aratott a jóval esélyesebbnek tartott francia PSG ellen, a spanyol Raul Gonzalez volt a szkopjei kézilabdázók mestere, akit a tehetős párizsi csapat azonmód el is csábított Ezek után sokan egy garasban se fogadtak volna arra, hogy utódjának és honfitársának, a Budakalászról Szkopjéba hívott Roberto Garcia Parrondónak sikerül megismételnie a bravúrt. Pedig a Szegeden is szerepelt, edzői pályája elején járó spanyolból a tavalyi négyes döntőben győztes hadvezér lett, mögötte egy emberként harcoló csapatnyi hőssel.

„Mindkét döntőben a szívünk, a szenvedély és a becsület vitt előre minket, de tavaly még a "csak azért is" – folytatta az orosz sportoló, aki emlékeztetett arra, hogy az első BL-győzelmük után nemcsak az edzőjük, hanem több játékosuk is elköszönt a Vardartól. – Nehéz időket éltünk meg, többször nem kaptunk fizetést, a jövő sem ígért megoldást. Mégsem úgy utaztunk el Kölnbe, mint akik utolsó helyezettként fognak hazatérni onnan. Szerintem a döntőben azért győztünk, mert a sikert mi akartuk jobban, és nem nehezedett nyomás ránk. Képesek voltunk túltenni magunkat az otthoni gondjainkon, csak a célt láttuk magunk előtt, akkor is, amikor a fáradtságtól már alig álltunk a lábunkon.”

Siskarjov önbizalmával ma sincs baj, késznek érzi magát veszprémi küldetésének a teljesítésére.

„Ismerem azt a játékrendszert, amit David Davis képvisel, pontosan tudom, hogy mire épül a spanyol kézilabdaiskola „tanterve”, attól pedig nem riadok vissza, hogy várhatóan nemcsak jobbszélsőként kell megfelelnem a várakozásnak. Nyitott vagyok minden feladat megoldására, olyan csapatba kerültem, ahol továbbra is csak a győzelem számít, a cél pedig a Bajnokok Ligájának megnyerése. Honfitársam és jó barátom, Jevgenyij Lusnyikov, aki öt éven át játszott itt, és a védelem oszlopos tagja volt, azzal biztatott, hogy a Telekom Veszprémnél jobb csapattal aligha kötelezhettem volna el magamat. Menj és harcolj, meglátod, a közönség melletted lesz, ez volt a tanácsa” – mondta befejezésül a magyar bajnokcsapat új szerzeménye, aki reméli, hogy az egészségügyi helyzet javulásával az orosz válogatott új vezetői is felveszik vele a kapcsolatot,  akik egyelőre viszont tétlenségre vannak kárhoztatva.