Musorujsag
Élő Eredmények

Magabiztos győzelemmel javított az Eb-n a női kézilabda-válogatott

Magabiztos győzelemmel javított az Eb-n a női kézilabda-válogatott

MTI
A magyar női kézilabda-válogatott 38-26-ra legyőzte Szerbia csapatát a dániai Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, vasárnap Koldingban.

A szerbek egyetlen alkalommal sem vezettek a találkozón, amelynek legeredményesebb játékosa Szöllősi-Zácsik Szandra volt, aki 12 lövésből tíz gólt dobott.

A magyarok pénteken 24-22-re kikaptak a horvátoktól, kedden 20.30-tól pedig a világbajnok Hollandiával találkoznak a C csoportban. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, C csoport:
Magyarország-Szerbia 38-26 (20-11)
Kolding, v.: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
lövések/gólok: 60/38, illetve 54/26
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 2/0
kiállítások: 0, illetve 6 perc

Magyarország: Bíró 1 – Lukács 6, Klujber 3, Kovacsics 4, Tóvizi, Szöllősi-Zácsik 10, Schatzl 5, cserék: Tomori, Lakatos 1, Háfra 4, Márton, Csiszár-Szekeres, Faluvégi 2, Kácsor 2, Helembai, Szikora

szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor

Helembai Fanny, valamint a szerb Jovana Stoiljkovic (b) és Jelena Trifunovic a női kézilabda Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen a dániai Koldingban 2020. december 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup)

A szerb küldöttséget a csütörtöki megérkezés után két koronavírusos eset hátráltatta, ezért a világbajnok Hollandia elleni mérkőzését péntek estéről egy nappal elhalasztották, és azon négy szerb játékos nem léphetett pályára. Az első félidőben ráadásul Achilles-ín-szakadás miatt hónapokra kidőlt egyik legjobbjuk, Andrea Lekic, akit vasárnap megoperáltak. A hollandok a 44. percben még 22-16-re vezettek, ám a szerb együttes minden nehézség ellenére feltámadt, és nagy meglepetésre 29-25-re nyert.

A szombati hiányzók közül a Szombathelyi KKA jobbátlövője, Marija Agbaba és a német Bayer Leverkusen kapusa, Kristina Graovac nem térhetett vissza a csapatba, a lengyel Zaglebie Lubin beállója, Jovana Milojevic, és a Békéscsaba beállója, Jelena Agbaba igen.

Szöllősi-Zácsik Szandra vezérletével a magyarok kezdtek jobban, de az ellenfél igyekezett tartani a lépést, bár látszott, hogy az előző meccse mindössze 16 órával korábban ért véget. A magyar együttes a 14. percben már 10-6-ra vezetett, ekkor Ljubomir Obradovic szövetségi kapitány időt kért, csapata pedig átállt a létszámfölényes támadójátékra. A játék képe nem változott, pontosabban, eredményesebben támadtak és hatékonyabban védekeztek a magyarok, akik a szünetben már 20-11-re vezettek.

A magyar válogatott az első félidő második felében kétszer produkált hármas gólsorozatot, majd ezt a második felvonás elején egy alkalommal megismételte. Bíró Blanka remekül védett, a szerbek végképp elkészültek az erejükkel, tovább nőtt a hátrányuk, amelyet csak a hajrában tudtak csökkenteni egy 7-2-es sorozattal.

A két csapat hatodik egymás elleni mérkőzésén két szerb siker mellett negyedszer győztek a magyarok.

Bíró Blanka a női kézilabda Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen a dániai Koldingban 2020. december 6-án (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup)

A magyar kapusok közül Bíró Blanka 14 védéssel és egy góllal, Szikora Melinda pedig két hárítással járult hozzá a sikerhez. Érdekesség, hogy a magyar együttes beállóból egyszer sem volt eredményes, és egyik játékosát sem állították ki.

A szerbek legeredményesebb játékosa a Vác balszélsője, Sanja Radosavljevic volt öt találattal. A békéscsabai Jelena Agbaba két, a dunaújvárosi Jovana Jovovic egy gólt dobott, a szombathelyi Katarina Tomasevic négy lövést védett.

Danyi Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, jó, hogy így tudott reagálni a csapat a horvátok elleni fiaskó után.

„Mi is hangnemet váltottunk, felhívtuk a figyelmet a céljainkra, hogy miért is vagyunk itt. Bár nem is ezzel volt gond, sokkal inkább azzal, hogy régen játszott együtt ez a csapat, illetve van, akinek ez az első felnőtt világversenye. Ma jól kézilabdáztunk, mindenki jó formát mutatott. Ilyen egységes csapatot, magyar játékot szeretnénk még a továbbiakban is látni” – idézte az edzőt a magyar szövetség honlapja.

A csoport másik meccsén Horvátország 27-25-re legyőzte a világbajnok Hollandiát, ezzel biztosította továbbjutását. A hollandoknak kedden mindenképpen le kell győzniük a magyar csapatot a továbbjutáshoz.

A mezőny legeredményesebb játkosa Larissa Kalaus volt, aki tíz lövésből kilenc gólt dobott. Az Alba Fehérvár kapusa, Tea Pijevic 15 védéssel, a Siófok beállója, Katarina Jezic két góllal járult hozzá a sikerhez. A Ferencváros holland jobbszélsője, Angela Malestein háromszor talált be.

A herningi A csoportban a címvédő franciák magabiztosan, tíz góllal legyőzték a szlovénokat, és a további eredményektől függetlenül szintén továbbjutottak. A Győri Audi ETO KC francia játékosai közül Estelle Nze Minko hét gólt dobott.

csoportkör, 2. forduló:
C csoport (Kolding):
Horvátország-Hollandia 27-25 (13-14)

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Horvátország 4 pont
2. MAGYARORSZÁG 2 (60-50)
3. Szerbia 2 (55-63)
4. Hollandia 0

A csoport (Herning):
Franciaország-Szlovénia 27-17 (12-6)
később:
Dánia-Montenegró 20.30

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="1582201"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A magyar női kézilabda-válogatott győzelemmel folytatta szereplését a dániai Európa-bajnokságon.
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2020/12/K_EPA20201206051-1-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak