Musorujsag
Élő Eredmények

A csapatjáték lehet a magyar kéziválogatott „titkos fegyvere” a vb-n

SzPress Hírszolgálat
A férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a két évvel ezelőtti világbajnoksággal ellentétben a jövő szerdán kezdődő tornán nem egy-két kevésbé ismert játékos, hanem a csapatjáték lehet a magyarok „titkos fegyvere”.

A koronavírus-fertőzés miatt a vb-keretből hiányzó Ligetvári Patrik távollétében ugyan át kellett alakítani a taktikai lehetőségeket, de a magyar válogatott szakmai stábja szerint ütőképes válogatott fog szerepelni a január 13-án kezdődő egyiptomi világbajnokságon, amelynek mérkőzéseit az M4 Sport és az m4sport.hu is közvetíti.

Gulyás István (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson)

A két évvel ezelőtti, dán–német rendezésű világbajnokságon még az akkor 19 éves Máthé Dominik és a 20 esztendős Szita Zoltán bevetésével okozott meglepetést a magyar csapat, Gulyás István szövetségi kapitány szerint erre most Hanusz Egonnak van esélye, de a siker titka inkább a csapatjáték lehet.

„Az egyiptomi megmérettetésre készülő válogatottnak már nem egy vagy két játékos lehet a titkos fegyvere, hanem a jól muzsikáló csapatjátéka, amelynek taktikai elemeit annak ellenére is jól begyakoroltuk, hogy a szlovákok elleni edzőmeccseink sajnos elmaradtak – nyilatkozta Gulyás István az SzPress Hírszolgálatnak. – A két évvel ezelőtti világbajnokságon a színfal mögül előrelépő Máthé Dominik már a BL-szereplő norvég Elverum csapatát erősíti, Szita Zoltánnal pedig a lengyel Wisla Plock csinált jó fogást, ők ketten tehát nagy meglepetést nem okozhatnak. Nem akarom elkiabálni, de ezt talán most a 23 esztendős csurgói Hanusz Egon fogja megtenni, aki a spanyolok és a horvátok elleni Eurokupa-mérkőzéseken már megmutatta az oroszlánkörmeit. Gyors, semmitől és senkitől sem fél, fejében az a játékrend, amit kialakítottunk. A vérében van a kézilabda, kellő bátorsággal a válogatott egyik motorja lehet” – fogalmazott hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

A spanyol Ruben Marchan Criado és Jorge Maqueda Peno, valamint Hanusz Egon a férfi kézilabda Eurokupa első fordulójában játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen a Veszprém Arénában 2020. november 4-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Gulyás István szerint az buborék-rendszerű egyiptomi világbajnokságnak nincs toronymagas esélyese, már csak azért sem, mert az elitből több válogatott játékosa is lemondta a részvételét.

„A január 13-i rajt előtt úgy tűnik, hogy a norvégok és a horvátok és talán még a dánok is valamivel a mezőny többi csapata előtt járnak, de a legutóbbi Eb is azt bizonyította, hogy a favoritok is nagyot bukhatnak. Ahogy azt a 2020-as Európa-bajnokságon a győzelemre is esélyes franciák tették, akik már a csoportkörben elvéreztek. Most Egyiptomban még több lesz a bizonytalansági tényező. Nem lehet előre tudni, hogy két és fél héten át a csapatok hogyan képesek elviselni a bezártságot és azt, hogy háromnaponta tesztelésen kell átesniük. Sok minden megtörténhet, várható és váratlan események egyaránt. Mi már itthon igyekeztünk felkészülni a megpróbáltatások különböző formáira, többek között azzal is, hogy a kinti forgatókönyvet lemásolva háromnaponta követték egymást a tesztelések. Az utolsó ellenőrzésre közvetlenül a kiutazás előtt kerül sor” – mondta befejezésül Gulyás István, a válogatott szövetségi kapitánya.

A nemzeti csapat a gízai A csoportban jövő pénteken a Zöld-foki Köztársaság együttesével, vasárnap Uruguayjal, január 19-én pedig Németországgal találkozik. A csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe. A vb meccseit az M4 Sport és az m4sport.hu is közvetíti.

További tartalmak