×

Egy bravúr biztosan kell a férfi kéziválogatottnak a vb-negyeddöntőhöz

Legalább egy bravúrra szüksége lesz a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a negyeddöntőbe jutáshoz a szerdán kezdődő és január 31-ig tartó egyiptomi világbajnokságon.

Az egyiptomi világbajnokság mérkőzéseit – akárcsak az elkövetkező öt év sportági világeseményeit – az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

Ez lesz a 27. férfi kézilabda-vb, de az első, amelyet már a megemelt létszámmal, 32 csapattal rendeznek meg. Ennek ellenére a válogatottak többségének nem kellett selejtezőt játszania. Áprilisban a koronavírus-járvány miatt törölték a selejtezősorozat hátralévő mérkőzéseit – a magyar együttes egy oda-visszavágós párharc során Bosznia-Hercegovinával találkozott volna –, és Európában például a legutóbbi kontinensviadal végeredményét vették alapul a továbbjutók megállapításánál.

Gulyás István és Nagy László a férfi kézilabda-Eb-n (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)A Gulyás István, Nagy László és José María Rodríguez Vaquero által irányított magyar csapat a gízai A csoportban pénteken a Zöld-foki Köztársasággal, vasárnap Uruguayjal, jövő kedden pedig Németországgal találkozik. A középdöntőbe az első három helyezett jut, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményüket. A felsőházban négy hatos csoportban folytatódnak a küzdelmek, a magyarokra továbbjutás esetén az Új Fővárosban az Európa-bajnok Spanyolország, Tunézia, Brazília és Lengyelország közül három csapat vár, és innen az első kettő jut a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott dolgát nehezíti, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett Ligetvári Patrik a vizsgálati eredményei alapján nem kapta meg a visszatéréshez szükséges orvosi engedélyt, ezért nem utazhat el Egyiptomba. Emellett a Szlovákia ellen tervezett mindkét felkészülési mérkőzés elmaradt, miután az ellenfél pozitív esetek miatt karanténba került, ezért a magyarok edzőmeccsek nélkül kénytelenek megkezdeni a világbajnokságot. A csapat legutóbb novemberben lépett pályára, amikor az Eurokupában 32-29-re legyőzte a spanyolokat, majd 31-27-re kikapott a horvátoktól.

Ezzel szemben a németek két Európa-bajnoki selejtezőt is játszottak januárban Ausztriával: idegenben 36-27-re, hazai pályán 34-20-ra nyertek. A németek augusztus óta a világbajnokság törlése mellett kampányoltak, végül a friss Bajnokok Ligája-győztes THW Kiel három játékosa, Hendrik Pekeler, Patrick Wiencek és Steffen Weinhold, továbbá a Melsungen kézilabdázója, Finn Lemke lemondta a szereplést, amit a vírushelyzet miatti aggodalmaikkal indokoltak. Fabian Wiede, Jannik Kohlbacher, Franz Semper, Tim Suton és Christian Dissinger sérülés, illetve betegség miatt nem áll a válogatott rendelkezésére a tornán.

Mindezek ellenére Alfred Gislason szövetségi kapitány és a német szövetség vezetői is optimistán várják a tornát, és a keretbe kényszerből bekerült fiatal, tehetséges játékosaiktól is remek teljesítményt remélnek.

Bodó Richárd (Fotó: MTI/Illyés Tibor)A magyar együttes hasonlóan felforgatott, tartalékos összeállításban vett részt egy évvel ezelőtt Svédországban az Európa-bajnokságon, de nagyszerű helytállásával és emlékezetes győzelmeivel végül meglepetést okozott és kilencedik lett. A tavaly januári keretből hiányzó Ancsin Gábor, Lékai Máté és Bodó Richárd ismét csatlakozhatott a csapathoz, amelyben már a honosított Topic Petar, Sunajko Stefan és Rodriguez Álvarez Pedro, valamint a remek formában lévő csurgói irányító, Hanusz Egon is szerepel. Így a szakmai stáb azt a „luxust” is megengedhette magának, hogy a bő keretből is kihagyja Bartók Donátot és Faluvégi Rudolfot, pedig előbbi a spanyol, utóbbi a német élvonalban edződik. A szűk keretbe nem került be Juhász Ádám, a Tatabánya irányítóként és balszélsőként is bevethető játékosa sem.

Bár Ligetvári védekezésben és támadásban meghatározó embernek számított, a csapat nélküle is elérheti a negyeddöntőt, ám a papírforma szerint ehhez szükség lesz a németek vagy a spanyolok legyőzésére. A csoportkörben kötelező győzelemnek számít a Zöld-foki Köztársaság és az Uruguay elleni találkozó, a középdöntőben viszont várhatóan minden pontért alaposan meg kell majd küzdenie a magyar válogatottnak, amely szerdán utazik Egyiptomba.

A világjárvány más csapatok életét is megnehezíti, a csehek és a brazilok például pozitív esetek miatt nem tudtak időben útra kelni az észak-afrikai ország felé, és a részvételük is veszélybe került. A legjobbak – a németeken kívül – szinte zavartalanul készülhettek, a dobogóra kerülésre ezúttal is Spanyolország, a címvédő Dánia, Norvégia és Horvátország a leginkább esélyes, de Franciaország vagy Szlovénia éremszerzése sem számítana meglepetésnek.

A nyitómérkőzést szerdán – közép-európai idő szerint – 18 órától Egyiptom és Chile játssza Kairóban. Bár az eredeti elképzelések szerint Sarm es-Sejkben, Hurgádában és Luxorban is rendeztek volna meccseket, végül Kairó, az Új Főváros és Gíza mellett Alexandria ad otthont a tornának.

Világbajnokság buborékban

A koronavírus-járvány miatt a szervezők alaposan tanulmányozták az Európai Labdarúgó Szövetség és az Európai Kézilabda Szövetség koronavírus-protokollját, illetve az Egészségügyi Világszervezet és az egyiptomi Egészségügyi Minisztérium irányelveit, és saját részletes tervezetüket hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták.

Néhány válogatott már a múlt héten megérkezett Egyiptomba, és nyilatkozataik alapján azt tapasztalták, hogy az észak-amerikai profi kosárlabdaliga rájátszásához, valamint az amerikai nyílt teniszbajnoksághoz hasonlóan alkalmazott buborékrendszer hatékonyan működik, a mérkőzéseknek és az edzéseknek otthont adó csarnokokban, valamint a szállodákban ügyelnek a higiéniára, máshova pedig nem mehetnek a résztvevők.

Látszólag minden a tervek szerint haladt, mígnem a szervezők a hajrában elkezdtek kapkodni, és néhány klasszis játékos – például Aron Palmarsson, Domagoj Duvnjak, Sander Sagosen és Mikkel Hansen –, valamint a mindössze nyolc országot magában foglaló európai játékos-szakszervezet (EHPU) nyomására vasárnap bejelentették, hogy mégis nézők nélkül rendezik meg a világbajnokságot, hétfőn pedig közölték, hogy újságírók sem lehetnek a helyszíneken. Decemberben úgy tervezték, hogy a vírushelyzet miatt a lelátói helyek harminc százalékát tölthetik meg nézőkkel, majd ezt a múlt héten húszra csökkentették.

A torna koronavírus-protokollja szerint az érkező küldöttségek tagjain már a repülőtéren antigén-tesztet végeznek, ezt a szállodában egy PCR-teszt követi. A küldöttségek tagjait a világbajnokság során 72 óránként tesztelik.

Aki tüneteket mutat, például lázas, azonnal elkülönítik a szállodákban kialakított helyiségekben. Innen csak 72 óra különbséggel vett két negatív teszttel lehet kijönni. Azokat, akik érintkeztek vele, szintén tesztelik.

Mind a 32 válogatott mellett tevékenykedik egy-egy koronavírus-tisztviselő, aki tartja a kapcsolatot az IHF illetékeseivel, és a világbajnokság orvosi bizottságával. Minden sportcsarnokban és a csapatoknak otthont adó összes szállodában külön orvosi csoportok tevékenykednek, és ezekben a létesítményekben rendszeres lesz a testhőmérsékletmérés is.

Külön előírások vonatkoznak a válogatottakat kísérő buszvezetőkre és az étkezésért felelős személyzetre. Az étkezések során nincs felszolgálás, csak önkiszolgálás.

A játékosok az edzések és a mérkőzések után az öltözőben csak a szükséges minimális időt tölthetik el, átöltözniük és fürdeniük a szállodában kell.

Az előírások szerint a résztvevőknek – a pálya kivételével – mindenhol törekedniük kell a másfél méteres védőtávolság megtartására, a rendszeres kézfertőtlenítés és maszkviselés pedig kötelező.

A szállodákban és a csarnokokban is rendszeresen tisztítják és fertőtlenítik a csapatok által használt helyiségeket, a sportcsarnokokat pedig öt különböző zónára osztották. A mérkőzések előtt és után a játékosok és a szakmai stábok tagjai nem foghatnak kezet egymással, és a megszokottnál nagyobb kispadok állnak a csapatok rendelkezésére.A vb-csoportkör programja:
január 13., szerda:
csoportkör, 1. forduló:
G csoport:
Egyiptom-Chile 18.00

január 14., csütörtök:
csoportkör, 1. forduló:
H csoport:
Fehéroroszország-Oroszország 15.30
Szlovénia-Koreai Köztársaság 18.00

E csoport:
Ausztria-Egyesült Államok 18.00
Norvégia-Franciaország 20.30

F csoport:
Algéria-Marokkó 18.00
Portugália-Izland 20.30

G csoport:
Svédország-Csehország 20.30

január 15., péntek:
csoportkör, 1. forduló:
C csoport:
Katar-Angola 15.30
Horvátország-Japán 18.00

A csoport:
Németország-Uruguay 18.00
Magyarország - Zöld-foki Köztársaság 20.30

B csoport:
Spanyolország-Brazília 18.00
Tunézia-Lengyelország 20.30

D csoport:
Argentína-Kongói DK 18.00
Dánia-Bahrein 20.30

január 16., szombat:
csoportkör, 2. forduló:
H csoport:
Fehéroroszország-Koreai Köztársaság 15.30
Szlovénia-Oroszország 18.00

E csoport:
Ausztria-Franciaország 18.00
Norvégia-Egyesült Államok 20.30

F csoport:
Portugália-Marokkó 18.00
Izland-Algéria 20.30

G csoport:
Egyiptom-Csehország 18.00
Svédország-Chile 20.30

január 17., vasárnap:
csoportkör, 2. forduló:
C csoport:
Katar-Japán 15.30
Angola-Horvátország 18.00

A csoport:
Németország - Zöld-foki Köztársaság 18.00
Magyarország-Uruguay 20.30

B csoport:
Brazília-Tunézia 18.00
Spanyolország-Lengyelország 20.30

D csoport:
Argentína-Bahrein 18.00
Dánia-Kongói DK 20.30

január 18., hétfő:
csoportkör, 3. (utolsó) forduló:
H csoport:
Oroszország-Koreai Köztársaság 15.30
Szlovénia-Fehéroroszország 18.00

G csoport:
Csehország-Chile 15.30
Svédország-Egyiptom 20.30

E csoport:
Franciaország-Egyesült Államok 18.00
Norvégia-Ausztria 20.30

F csoport:
Portugália-Algéria 18.00
Izland-Marokkó 20.30

január 19., kedd:
csoportkör, 3. (utolsó) forduló:
C csoport:
Japán-Angola 15.30
Horvátország-Katar 18.00

A csoport:
Uruguay - Zöld-foki Köztársaság 18.00
Magyarország-Németország 20.30

B csoport:
Spanyolország-Tunézia 18.00
Brazília-Lengyelország 20.30

D csoport:
Bahrein-Kongói DK 18.00
Dánia-Argentína 20.30