×

Nem lesz orosz himnusz a kézilabda vb-n

A szerdán kezdődött egyiptomi világbajnokságon az orosz férfi kézilabdázók a nemzetközi sportági szövetség (IHF) himnuszát használhatják a meccseik előtt.

kézilabda (Fotó: EPA/Piotr Nowak)
Az Oroszországra a rengeteg pozitív doppingeset és különböző doppingmanipulációk miatt kirótt, és a múlt év végén életbe lépett szankciók értelmében az orosz sportolók 2022. december 16-ig az ország zászlaja és himnusza nélkül versenyezhetnek az olimpiai játékokon és a világbajnokságokon. A kézilabda-vb az első olyan világverseny, amelyen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tilalmait érvényesítik.

Az egyiptomi tornán szereplő nemzeti együttest az "Orosz Kézilabda Szövetség csapatának" hívják, és a válogatottnak a nemzeti zászló helyett a szövetség zászlaját kell használnia. A játékosok és Velimir Petkovic szövetségi kapitány erre reagálva a csendes tiltakozásnak azt a formáját választotta, hogy a meze alatt mindenki az orosz zászlót és a címert viseli majd a mérkőzések alatt.

"Nem mutathatjuk meg ezeket, de érezni fogjuk. Minden sportoló számára nagy öröm, ha a hazáját képviselheti. Én is viselni fogom, pedig nem vagyok orosz" - mondta a német edző.

Oroszország a szerdán elrajtolt világbajnokság csoportkörében Fehéroroszországgal, Szlovéniával és a Koreai Köztársasággal játszik.