Musorujsag
Élő Eredmények

A juniorokkal felért a csúcsra, ő lehet a kulcs a női kéziválogatott szintlépéséhez

A juniorokkal felért a csúcsra, ő lehet a kulcs a női kéziválogatott szintlépéséhez

m4sport.hu | Dezső Márk
Keddtől új szövetségi kapitánya van a női kézilabda-válogatottnak, a juniorokkal Európa- és világbajnoki címet szerző szakember, Golovin Vlagyimir veszi át a felnőtt együttes irányítását. Az elmúlt években rendre visszatérő témát szolgáltatott a sikeres utánpótlásszereplés és a visszafogottabb eredményeket elérő felnőtt válogatott összevetése: miért nem jön össze „nagyban”, ami „kicsiben” igen? Ez most megváltozhat.

Az 51 esztendős edző az egykori Szovjetunióban, a mai Ukrajna területén található Odesszában született, a kommunista állam megszűnésekor ukrán állampolgárságot kapott, ám mint azt egy interjúban elmondta, orosznak vallja magát.

„Állandóan ukránként emlegetnek, pedig nem igazán érzem magam annak. Orosz vagyok. Amikor a Szovjetunió összeomlott, mindenki annak a területnek az útlevelét kapta, ahol született vagy regisztrálták. Ennek alapján kaptam ukrán állampolgárságot, bár apám orosz, és a születési anyakönyvi kivonatom szerint én is orosz vagyok”fejtette ki a szakember még idén márciusban. A felnőtt szövetségi kapitányi poszt ekkor is szóba került, de az erről szóló híreket akkor nem vette komolyan.

Golovin Vlagyimir (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

„Sokan gondolják ezt, de erről soha nem volt szó a szövetség és köztem. Ott úgy vélik, hogy még mindig fiatal szakember vagyok.”

Egy esetleges későbbi felkérést azonban nem zárt ki.

„Természetesen az edzők többsége ilyenkor igent mond. De van egy problémám ezzel kapcsolatban. Magyarországon azt akarják, hogy az edző csak a válogatottal foglalkozzon, ám ez nem jó. Szerintem egy edzőnek klubcsapatnál, a bajnokságban is tapasztalatokat kell szereznie” – fejezte ki aggályait, de az események esetében szerencsésen alakultak, ugyanis 2015 óta az MTK női csapatának vezetőedzője, és a válogatottnál végzett munkája mellett párhuzamosan a továbbiakban is a klubnál marad.

Golovin 1992 óta él Magyarországon, az állampolgárságot 2006-ban kapta meg.

Profi karrierjét szülővárosában kezdte, 1992-ben került a Szolnok csapatához, majd játszott Kiskőrösön, Százhalombattán, Hargitán és Dabason is. Az irányító poszton bevethető játékos sérülések miatt 2006-ban felhagyott a kézilabdázással.

Edzői pályafutása a Százhalombatta férfi csapatánál indult, aztán már a nőknél vállalt munkát, egy rövid kispesti kitérő után a másodosztályú Bugyi trénere volt, majd megfordult Kiskunhalason és Siófokon is, mígnem 2015-ben az MTK vezetőedzője lett. A csapat a legutóbbi, 2020-2021-es szezonban a hatodik helyezést érte el a bajnokságban, egyetlen ponttal lemaradva az Európa-liga selejtezőről.

Golovin 2018-ban lett a női junior válogatott kapitánya. Eddigi legnagyobb sikereit itt érte el, a 2018-as debreceni vb-n az 1998-1999-es korosztállyal és a 2019-es győri Eb-n a 2000-2001-es születésűekkel is történelmi aranyérmet nyert, ugyanis korábban egyik világversenyen sem tudtak a junior korosztályú lányok diadalmaskodni. Mindezt nem is akárhogyan! A válogatott mindkét tornán szabályosan átgázolt a mezőnyön, az összes meccsét megnyerve ért a csúcsra. Az edző 2021 márciusában távozott az utánpótlásból, felajánlották neki, hogy dolgozzon a 2004/2005-ös születésű játékosokkal, de mivel nem ismerte ezt a korosztályt, nemet mondott a felkérésre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MTK Budapest női kézilabda (@mtk_handball) által megosztott bejegyzés

Utánpótlásszinten tehát nem voltak gondjaink az utóbbi években, amit jól példáz, hogy az utóbbi hét Európa-bajnokságon (azaz a 2009-es ezüstéremtől kezdve az idei, 2021-es aranyéremig) hat alkalommal is minimum az elődöntőig jutottunk.

Ehhez képest merőben más a helyzet, ha a felnőttek elmúlt időszakára tekintünk: 2013 óta egy vb-nyolcadik és Eb-hatodik hely a legjobb eredmény. Ugyanakkor biztató jel a jövőre nézve, hogy a válogatott 2008 után ismét kijutott az olimpiára, a lányok a 7. helyet szerezték meg Tokióban – és itt jön a lényeg!

Azok a lányok, akik közt a 15 fős keretben jelen volt Háfra Noémi, Klujber Katrin, Márton Gréta és Vámos Petra is. Ők öten korábban ott voltak Golovin két aranyérmes alakulatának valamelyikében. A kapitány 2018-ban, a Norvégia ellen megnyert világbajnoki döntő után így vélekedett a csapatáról:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Noémi Háfra (@hafranoni) által megosztott bejegyzés

„Elsősorban türelem szükséges. Tőlük és feléjük is. Kell pár év, amíg meg tudják mutatni, mire képesek igazán. A magyar bajnokság nagyon erős, nehéz benne érvényesülni, de fejlődni és jó felnőtt kézilabdázóvá úgy tudnak válni, ha kellő meccsrutint szereznek az élvonalban. Ha ez meglesz, akkor 1-2 éven belül már a felnőttek között is számolni lehet velük.”

Azóta pedig eltelt néhány év, és az akkori junior válogatott tagjai közül többen is vannak, akik néhány társuktól eltérően az olimpián ugyan nem, de egyéb válogatott mérkőzésen már szerepeltek, például Faluvégi Dorottya, Lakatos Rita, Pásztor Noémi, Tóvizi Petra vagy Kácsor Gréta.

Golovin még ugyanabban a vb-döntőt követő interjúban így fogalmazott:

„Nagyon sokat tanultam játékosként és edzőként is remek szakemberektől, ezeket a tapasztalatokat szerettem volna összegyúrni. Remélem, hogy edzőként ez egy út elejét jelenti, és a felnőttek között is eredményes tudok lenni a csapataimmal.”

Keddi kinevezését követően pedig már előre tekintett: „Ezt a csapatot nagyjából ismerem, sok lánnyal dolgoztam már és bízom benne, hogy ezt a munkát, amit [Elek] Gáborék elkezdtek az olimpiai selejtező előtt, tovább tudom vinni”.

2018 volt az út eleje, 2019 a folytatása, de most, hogy egy sikeres edző veszi át a felnőtt csapat irányítását is, ráadásul mindössze két évvel az Eb-arany után, a kapitány azokkal a játékosokkal dolgozhat együtt, akiket már jól ismer, és akik az utánpótláscsapatok után már a felnőttek között is letették a névjegyüket.

Ennél bizakodóbban nemigen tekinthetnénk a jövőbe.

Borítókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek