Musorujsag
Élő Eredmények

"Az év legnagyobb célkitűzése" - interjú Lékai Mátéval és Bánhidi Bencével a Veszprém-Szeged csúcsrangadó előtt

"Az év legnagyobb célkitűzése" - interjú Lékai Mátéval és Bánhidi Bencével a Veszprém-Szeged csúcsrangadó előtt

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
A pandémia óta öt mérkőzést játszott egymással a Telekom Veszprém és a Pick Szeged, három veszprémi és két szegedi győzelem után vasárnap újra összeméri erejét Magyarország két legerősebb férfi kézilabdacsapata. A találkozó előtt Lékai Mátéval, az építők irányítójával, és Bánhidi Bencével, a kékek beállójával beszélgettünk a derbiről, a közelgő Európa-bajnokságról, valamint kettőjük kapcsolatáról és a beálló születendő gyermekéről is.

Vasárnap rendezik a kézilabda NB I. derbijét a Veszprém–Szeged összecsapást, mely évről-évre tartogat meglepetéseket. Az előző szezon fináléjában kettős győzelemmel Veszprémben ünnepelhetett bajnoki címet a Szeged, alapos oka van tehát a visszavágásra Lékai Máténak és csapatának – a mérkőzést 15.45-ös kezdettel élőben közvetít az M4 Sport és az m4sport.hu.

A veszprémi irányító megjárta a Tisza-parti klubot is, 2010-2012 között játszott a kékeknél. „Jó érzéssel gondolok a szegedi szurkolókra, nagyon jó hangulatot tudtak teremteni az ilyen rangadókon is. Nekem soha nem volt problémám a szurkolókkal, mindig szerettem őket” – emlékezett vissza Lékai, aki mindkét csapat mezében pályára lépett a derbin.

„Ez a mérkőzés már évtizedek óta Magyarország derbijeként, El Clasicójaként emlegetett összecsapás. Amikor én Szegeden voltam, teljesen más volt a helyzet, a két csapat között minden tekintetben, szakmai és pénzügyi téren is fényévnyi különbség volt. Ezt most egyáltalán nem lehet elmondani, a két csapat a topklubokat képviseli. Anyagilag hasonló szinten állnak és szakmailag is hasonlóak, úgyhogy a különbség sokkal-sokkal kisebb, ha egyáltalán van. Minden mérkőzés presztízse óriási, korábban is megvoltak ezek a rangadók és akkor is nyerni szerettünk volna, de a realitás az volt, hogy a Veszprém sokkal jobb csapat nálunk” – fogalmazott a 33 éves játékos.

Lékai Máté és Carlos Pérez, 2010-ben. (MTI Fotó: Kovács Anikó)

A Veszprém akkoriban egyeduralkodónak számított Magyarországon, mostanra ez látszólag kiegyenlítődött, a Szeged évről-évre egyre erősebb és sikeréhesebbé vált, ez pedig a hétvégi mérkőzés előtt sem változott, Bánhidi Bencéék gőzerővel készülnek. Ilyenkor már mindenki izgatottabb állapotban van, az öltözőben szóba is kerül a mérkőzés. Nagyon sokat készülünk. Ilyenkor a Veszprém ellen általában egy hetünk van felkészülni, ez mindig Pastor mester kérése, hogy így alakítsák a programot. Ilyenkor minden nap erről a Veszprém–Szegedről szól, az öltözőben és a pályán is. Úgyhogy készülünk gőzerővel. Szerintem már mindenki nagyon várja a rangadót” – fogalmazott a 2020-as Európa-bajnokság All-star csapatának beállója.

Szegeden a nyáron érkezők közül a Portótól szerződtetett Miguel Martins kíváncsiskodott Bánhidinél, Veszprémben pedig az év legnagyobb célkitűzése lebeg a játékosok szeme előtt.

„A nyáron érkező játékosok, akik még nem játszottak ilyen derbit, nagyon kíváncsiak, milyen hangulata és presztízse lesz, de természetesen mindenki várja a találkozót. Miguel Martins volt talán a legérdeklődőbb, mondtam is neki, hogy a magyar derbi teljesen más lesz, mint egy Porto–Veszprém, úgyhogy készüljön” – mondta Bánhidi.

„Az biztos, hogy mindig minden mérkőzést szeretnénk megnyerni a Szeged ellen és az is biztos, hogy az év legnagyobb célkitűzése a csapat részéről, hogy a bajnoki címet visszahozzuk Veszprémbe” – fogalmazott Lékai.

(MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Beköszöntött a változás szele Veszprémben, nyártól új edzőpáros irányítja a csapatot

„A csalódást keltő előző szezon után hároméves programot indítunk, melynek első éve az építkezés időszaka lesz. Elsődleges cél a csapategység kialakítása mellett a magyar bajnoki cím visszaszerzése, a Magyar Kupa megtartása, valamint a Bajnokok Ligájában a minél jobb szereplés” – fogalmazott a klub sportigazgatója, Nagy László júliusi sajtótájékoztatóján, ahol kinevezték Momir Ilicet és Gulyás Pétert a vezetőedzői feladatok ellátására.

Az elmúlt években a megszokottnál bővebb játékoskerettel készülő Építőkre korábban jellemző volt, hogy a kevesebbet szereplők formán kívül játszottak, de idén mindenkinek több játéklehetőség jut. „Mindketten a csapat körül voltak az elmúlt években – vélekedett Lékai az edzőváltásról –. Momó (Momir Ilic) szerintem látta már az elmúlt években, hogy mi az, amik jól működik és mik az, amin változtatni szeretne. Mi az, amit ő másképp gondol a kézilabdáról, mint ahogy eddig játszottunk.”

„Az is a csapat előnyére válik, hogy kisebb kerettel dolgozunk, ez jobb a játékosoknak és az edzőnek is. Mindenkit jobban tűzben lehet tartani és kevesebb a feszültség. Momó pedig megpróbálja megtartani azokat a játékelemeket, amik jól működtek, ami pedig nem, azt kijavítani és megerősíteni.”

A mérkőzéseken azonban Ilic vezényeli a csapatot, talán kézenfekvő a kérdés, hogy Gulyás mennyire aktív tagja a stábnak. Lékai szerint minden döntést együtt hoz meg a két vezetőedző: „A háttérben biztosan mindent megbeszélnek, de edzéseken mindig elmondja a meglátásait. Szerintem Momó maximálisan kikéri Gulyi (Gulyás Péter) véleményét”.

Momir Ilic (MTI/Vasvári Tamás)

Az edzőváltás után csapatkapitány-csere is történt. Nagy László visszavonulása után Lékai látta el a teendőket, mely a nyártól már Rasmus Lauge Schmidt feladata.

„Nem tartottunk szavazást és nem is kértem ezt. Ez az edző döntése volt, hogy a Laubét szeretné kapitánynak, engem pedig a helyettesének. Nem volt jó érzés, hazudnék, ha azt mondanám. Én nagyon büszke vagyok rá, hogy a Veszprém csapatkapitánya lehettem, magyarként egy magyar csapatnak. Kiskoromban is Veszprém-mérkőzésekre jártam, amikor még el sem tudtam képzelni, hogy itt fogok kézilabdázni. A csapatsport néha diktatórikus tud lenni, amit az edző mond, az úgy van és nem lehet vele vitatkozni, el kell fogadni. Ezt tettem én is. Laguéval maximálisan jó a kapcsolatunk, támogatom őt és segítek neki, ha valamiben segítséget kér vagy bármiben, amiben tudom. Jó a viszonyunk, beszéltünk is erről és nincs bennem semmilyen rosszérzés az irányába– fogalmazott Lékai.

Felemás főpróbák a Bajnokok Ligájában

Bánhidiék két hete hazai pályán 31-28-ra fektették két vállra az Aalborgot, az előző kiírás döntősét. Idén a négyesdöntő a cél Szegeden.

„Kaptunk egy pofont az Elverumtól, de szerintem ebből ki tudott jönni a csapat. Volt egy kisebb sérüléshullám, de egészen jól kezdtük a Bajnokok Ligája-szezont, valószínűleg senki sem gondolta, hogy Kielből hazahozunk egy pontot. Az Aalborg ellen nagyon jó játékkal tudtunk nyerni, fontos pontokat szereztünk. Nagyon sok mindenen múlik, hogy a Final 4-ba oda tudjon érni egy csapat, sok szerencse is kell hozzá és persze az, hogy elkerüljenek bennünket a sérüléshullámok, de a szezonkezdést tekintve jó úton járunk. Az eddigi években is megvolt az esélyünk, hogy odaérjünk. Sokszor nagyon kevésen múlott, úgyhogy miért ne érhetnénk oda? Nagyon sokat kell dolgoznunk, de mindenki arról álmodozik, hogy ott legyünk” – foglalta össze a Szeged eddigi teljesítményét Bánhidi.

Juan Carlos Pastor (MTI/Rosta Tibor)

A Telekom Veszprém Bukarestben szenvedett 31-29-es vereséget legutóbbi BL-mérkőzésén. Cseppet sem mondható azonban csalódáskeltőnek a veszprémi BL-rajt: az első forduló kielcei kudarca után legyőzték a Barcelonát (29-28), a Porto csapatát idegenben (23-30) és a Flensburgot hazai pályán (28-23). Jelenleg a B-csoport harmadik helyéről várják a folytatást.

„Sajnos nem úgy sikerült a bukaresti mérkőzés, ahogy vártuk, pedig jó lett volna győzelemmel hazatérni, mert akkor még kedvezőbb helyzetből várhatnánk a Bajnokok Ligája folytatását” – mondta Lékai a csapat irányítója.

Gyakran szóba kerül a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság

Szegeden Bánhidi és a portugál Martins már heccelik is egymást, hiszen a januári kontinenstorna csoportkörében összecsap a két nemzet válogatottja. Lékai szerint viszont annyira még nincs közel az Eb.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Magyar Kézilabda Szövetség (@mkszkezilabda) által megosztott bejegyzés

„Egyre többször előtérbe kerül. Martins szokta is mondani, hogy na majd most megvernek minket Budapesten, a saját arénánkban a Portugálokkal, ehhez sok sikert kívántam neki. Mennek a kis szópárbajok így kettőnk közt, de ezen kívül is gondolok rá és látjuk az ezzel kapcsolatos eseményeket is, ugye most volt az új aréna fénypróbája. Már nagyon várom a januárt, soha nem játszottam annyi ember előtt és azt a nagy teret is szoknunk kell majd. Az első meccs éppen erre lesz jó, egy kicsit belekóstolhatunk milyen egy ekkora arénában játszani” – fogalmazott az előző Eb All-star beállója.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

„Az előző héten a válogatott összetartáson rengeteg interjú volt, az edzéseken természetesen már az Eb-re készülünk – vélekedett Lékai. Akkor azért sokat gondoltam rá, hiszen ahogyan a klubcsapatainknál, úgy a válogatottnál is mindig a következő feladatra koncentrálunk. Mindenki azt mondja, milyen közel van, de szerintem egy kézilabdázónak nincs annyira közel. Addig rengeteg mérkőzés és edzés van, sajnos bármi történhet. Ha viszont arra gondolok, hogy hamarosan Budapesten játszhatunk, remélhetőleg teltház előtt, nagyon jó érzések fognak el.”

Lékai Máté (MTI/EPA/AFP pool)

Félszavakból is megértik egymást a válogatottban

Amikor egymásról kérdeztük a két játékost, az is kiderült, hogy valójában mekkora összetartó erő van a válogatott játékosai között, mely Lékai szerint a legnagyobb erősségük.

„Jó kapcsolatunk van a pályán és azon kívül is. Jól elvagyunk a válogatottban és értjük egymás játékát, szerintem jól kiegészítjük egymást” – mondta Bánhidi. „Ellenfélként nehéz ellene játszani, mert jól cselez és távolról is veszélyes a kapura. A válogatottban csapattársként már fél szavakból is megértjük egymást, ezt nagyon szeretem benne és jól működik a meccseken is.”

„Szerintem teljesen jó a kapcsolatunk, és azt gondolom, ez a válogatott legnagyobb erőssége, hogy egy összetartó csapat vagyunk és amit csak tudunk, megteszünk egymásért. Nyilván, ha egymás ellen játszunk, akkor mindenki megteszi a tőle telhetőt, hogy a saját csapata nyerjen, de teljesen jó a viszonyunk és ez szerintem minden magyar játékosra elmondható, aki találkozik egy Veszprém–Szeged mérkőzésen” – vélekedett Lékai. „Amikor velem van, akkor azért szeretem, mert a világ egyik legjobb beállója. Remekül kihasználja a testi adottságait, érti a kézilabdát és olvassa a játékot. Ha ellenem van, ezeket természetesen igyekszik kamatoztatni, ezért rossz ellene játszani. Mindenki tudja nagyjából a másik gyengeségeit, ezeket igyekszünk kihasználni. Az adott napi forma dönti el, hogy éppen ki tudjuk-e vagy sem.”

Bánhidi és kedvese, Nóra október végén jelentették be, hogy gyermeket várnak. Bánhidiék kezdetben alig akarták elhinni, hogy gyerekük lesz és biztos, ami biztos alapon féltucat tesztet megcsináltak. „Hazajöttünk a nyaralás után és Nóri mondogatta, hogy lehet terhes, voltak erre utaló jelek. Mondtam, hogy csináljunk egy tesztet és lesokkolódtunk mind a ketten. Nem akartuk elhinni, úgyhogy körülbelül hat tesztet csináltunk, hogy biztosra menjünk. Nagyon örültünk, de fel sem tudtuk fogni még most kezdjük, mert növekszik Nóra pocakja” – mesélte a világklasszis beálló.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

„Gratulálok, ez a legfantasztikusabb dolog a világon. Annál nincs nagyobb, amikor látod, hogy a gyermeked felismer téged, amikor kúszni-mászni, sétálni vagy akár csak gagyogni kezd. Szerintem a legjobb dolog a világon az apaság. Minden gyerek más, valamelyik jobban alszik, másik kevésbé. Az biztos, ha nem lesz jó alvó, akkor kemény menet lesz, pláne az elején – de maximálisan megéri. Szokták mondani, hogy kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, de azt érzem, minél nagyobb, annál könnyebb vele, mert el tudja mondani, hogy mi a baja vagy mit szeretne, úgyhogy az idővel egyre jobban fog menni a gyereknevelés” – gratulált és fogalmazott gyönyörűen a veszprémi irányító.

„Köszönjük szépen. Mi is nagyon várjuk már és kíváncsiak vagyunk, hogy fognak alakulni a napjaink, amikor lesz egy kisbabánk – fogalmazott Bánhidi. Sokan riogatnak az alvással, hogy jajj, csak aludjon majd jól és ki tudjátok pihenni magatokat. Reméljük, jó alvó lesz a mi kisbabánk.”

Lékai frappánsan üzent a találkozó előtt a szegedieknek: „Azzal várom őket, hogy idén még nem kaptunk ki otthon”. Bánhidi azonban felvette a kesztyűt: „Mi pedig azért utazunk, hogy idén először kikapjanak otthon”. Az biztos, hogy a szezon első Veszprém-Szeged összecsapása felettébb izgalmasnak és parázsnak ígérkezik, a találkozót vasárnap 15:45-től élőben tekinthetik meg az M4 Sportot.

Borítókép: MTI / Ilyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Négy játékos megszerzését és egy szerződéshosszabbítást jelentett be a Telekom Veszprém
Négy új játékossal erősödik a Telekom Veszprém kézilabdacsapata: jövő nyáron csatlakozik a kerethez a francia születésű szerb Dragan Pechmalbec, az egyiptomi Jehia el-Dera, a fehérorosz Mikita Vailupau és ugyancsak akkortól él a szerződése a magyar utánpótlás egyik legnagyobb tehetségének, Fazekas Gergőnek - jelentette be a klub sportigazgatója hétfőn Veszprémben.
Kézilabda