Musorujsag
Élő Eredmények

"Nem beszéltünk a májusi vereségről az öltözőben" - interjú Fodor Csengével és Márton Grétával a Győr-Fradi szuperrangadó előtt

"Nem beszéltünk a májusi vereségről az öltözőben" - interjú Fodor Csengével és Márton Grétával a Győr-Fradi szuperrangadó előtt

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
Egy olyan Győr–Ferencváros találkozó következik szerdán, 18:30-tól a női kézilabda NB I-ben, ami már önmagában is rengeteg izgalmat tartogat. A mérkőzés előtt a csapatok balszélsőivel, Márton Grétával, az FTC-Rail Cargo Hungaria és Fodor Csengével, a Győri Audi ETO KC játékosával beszélgettünk.

A szezon első Győr-Ferencváros női kézilabda szuperrangadóját 18 órás kezdettel az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

Az előző idényben Elek Gábor együttese letaszította a trónról a Győrt, de a Ferencváros formája őszre sem kopott meg – vezetik a Bajnokok Ligája-csoportjukat, ráadásul még veretlenek a hazai és a nemzetközi porondon is.

Olyannyira két azonos formában lévő csapat találkozik egymással, hogy a Győrről tökéletesen ugyanezt lehet elmondani.

A Ferencváros játékosai szívüket-lelküket kiteszik a pályára és megmutatják küzdeni tudásukat, amit ilyen magasságokban talán még nem is láthattunk. A három egygólos győzelem – legutóbb a Bukarest ellen 31-30-ra, korábban a Brestet 28-27-re, a Rostov-Dont pedig 20-19-re múlták felül – és a két utolsó percben kiharcolt idegenbeli döntetlen tökéletesen mutatja, idén Final 4-ra esélyes csapat lett a Fradi a Bajnokok Ligájában.

Gábor azt szokta viccesen kiemelni az egygólos győzelmek után, hogy szeretne életben maradni, ezért, ha lehet, akkor gondoljunk rá. Nekünk, játékosoknak is furcsa, hogy ilyen sok végjátékot egy góllal tudtunk megnyerni, mert úgy érzem, az előző szezonban ezeket rendre elveszítettük. Az a plusz, ami átbillentett minket, az a csapategység, ami ránk most nagyon jellemző. Tavaly is nagyjából ezzel a kerettel dolgoztunk együtt és most is úgy érzem, a lányok jól érzik itt magukat, szeretjük egymást és ez a legfontosabb. Amikor a külföldi játékosok megérkeztek a csapathoz, nagyon jól be tudtak illeszkedni és nagyon sok pozitívumot adtak hozzá a csapat életéhez. Egy kicsit más szemléletet tudtak ehhez az egészhez hozzáadni és egy kicsit más stílust. A németek, a holland és a montenegrói játékosunk is teljesen más kultúrából érkezett, a játékunkat mindannyian színesítik. Sok közös programunk van és sokat beszélgetünk, szerintem ez lehet a csapategységünk kulcsa” – fogalmazott Márton Gréta az m4sport.hu-nak adott interjúban.

Más lett számotokra a Győr–Ferencváros mérkőzés megítélése, hogy most ti vagytok a bajnokok?

Márton Gréta: „Nem lett más. Azzal, hogy bajnokok lettünk idézőjelesen még nehezebb a helyzetünk, biztos vagyok benne, hogy a Győr most vissza szeretne vágni, remélem, ez bennünk nem fog görcsösséget okozni.”

Előny lehet számotokra, ha egy olyan szoros és kiélezett mérkőzés alakul ki, amiket a Bajnokok Ligájában is szoktatok játszani?

Márton Gréta: „Lehet előny, viszont az is tudom, a Győrnek nincs sok kiélezett meccse, mert nem hagyják az ellenfelet odáig eljutni, hogy szoros legyen a találkozó, de én bízom benne, mi közel tudunk hozzájuk kerülni vagy akár meg is tudjuk őket verni. Már nagyon várom, mit fog hozni ez a meccs.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FTC-Rail Cargo Hungaria (@ftc_kezilabda) által megosztott bejegyzés

Mire számítasz a szurkolóktól?

Márton Gréta: „Biztos vagyok benne, hogy óriási lesz a hangzavar és mindkét tábor a saját csapatát fogja torkaszakadtából buzdítani. Arra számítok, hogy nem nagyon fogunk tudni kommunikálni a pályán, akkora lesz a zaj, de az ilyen rangadóknak ez a szépsége.”

A jelentősebb játékosmozgás ellenére remekül működik a győri gépezet, sorra nagy különbséggel nyerik a mérkőzéseiket a BL-ben – a nyitófordulóban a címvédő Viperst 35-29-re, a CSKA-t 32-22-re, a Savehofot 41-19-re, a török Kastamonut pedig 37-20-ra győzték le -, de az NB I-ben párszor meglepetésre csak a második félidőben tudták eldönteni a találkozókat, ennek ellenére remek csapategység és kellő magabiztosság mutatkozik a pályán.

„A nyitottságot és az egymáshoz való hozzáállást tudom egyértelműen kiemelni. Azt tapasztaltam az évek során, szinte soha nem voltak ellentétek. Lehetett bármilyen szituáció vagy játszhattunk rosszul, leült az egész csapat és megbeszéltük. A videózások alkalmával, ha egy játékosnak van ötlete, akkor Ambros is partner, meghallgatjuk és átgondoljuk együtt. Kívülről talán gondolhatják, sok ego és klasszis van ebben a csapatban és tényleg, vajon mi lehet a kulcs, de szerintem ez a nyitottságban és a jó kapcsolatban keresendő, ami köztünk és az edzők közt is van. Heti két meccsünk van, folyamatosan edzések. Sokat utazunk, szóval elég sok időt töltünk együtt, de gyakran összeülünk például kávézni kisebb társaságokban vagy kutyát sétáltatunk” – fogalmazott Fodor Csenge az m4sport.hu-nak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Győri Audi ETO KC (@gyoriaudietokc_official) által megosztott bejegyzés

Milyen az öltözői hangulat a Győr–Fradi előtt, szoba került az elveszített bajnoki döntő?

Fodor Csenge: „Nem beszéltünk a tavalyi vereségről az öltözőben, de ez nyilván hatalmas presztízs a klubon belül, a szurkolók között és bennünk is. Fontos, hogy ki nyeri meg a bajnokságot a BL szempontjából is és tisztában vagyunk a jelentőségével, de nem akarunk nagyobb hangsúlyt fektetni rá, mint egy másik nagy mérkőzésre, úgy készülünk.”

Mire számítasz a szurkolóktól a mérkőzésen?

Fodor Csenge: „Nagyon várom már őket és óriási hangulatra számítok. Engem még pluszban motivál, hogy fél füllel hallom őket szurkolni, de szerintem mindenkit. Remélem belőlük is a maximumot fogja kihozni ez a hangulat.”

64 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatban vagytok a Bajnokok Ligájában. Éreztek valamilyen nyomást, hogy mi lesz, ha ez egyszer megszakad? Volt már olyan potenciális ellenfél, aki ellen éreztétek mérkőzés közben, akár baj is lehet és ezt Ambros szóvá is tette a félidőben?

Fodor Csenge: „Kicsit meglepődtem az idei eredményeken, voltak meglepetések. Volt játékosmozgás a csapatoknál, de nem tapasztalom azt, hogy valaki annyira kiugróan teljesítene az igazolásokhoz képest. Nem gondoltam volna, hogy a Vipers ellen nagy gólkülönbséggel nyerünk úgy, hogy ők megállíthatatlanok voltak az előző szezonban. Nehéz lesz bejutni a Final 4-ba és kíváncsi vagyok, milyen eredményt érhetnénk el ott. Úgy gondolom, esélyesek vagyunk rá, mert nagyon jónak érzem a csapatot, jó flow-ban vagyunk. Furcsa ezt kimondani, de szerintem az NB I-ben néha jobban küszködünk egy meccsen. Ha felidézem az elmúlt hónapokat, akkor például, a Kisvárda, a Fehérvár vagy a Vác elleni mérkőzésen Ambros azért odapirított nekünk és volt beszélgetés, hogy mi lehet ennek az oka. Szó sincs arról, hogy nem vennénk komolyan, lehet, ez koncentrációs hiba, amiért nem úgy játszunk, mint egy BL-meccsen.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fodor Csenge (@csenge.23) által megosztott bejegyzés

A lányokkal szót ejtettünk az alig egy hónap múlva kezdődő világbajnokságról is.

Golovin kapitány nincs könnyű helyzetben a keretszűkítéskor, ami a balszélső posztot illeti. Három jó formában lévő nemzetközi szinten is bizonyított játékos közül választhat. A bajnoki gólokat figyelembe véve 8 találkozón Fodor 32-, Márton 24-, Schatzl Nadine pedig 17-alkalommal talált be.

„Várom már a világbajnokságot ez külön extra motiváció nekem, mert rég óta vártam, hogy benne lehessek a válogatottban. Kaptam meghívót, de világversenyre még soha nem mehettem el. Reálisnak kell lennem, erős a balszélső posztunk és mindannyian jó formában is vagyunk, szóval biztos nagy fejtörés lesz, milyen összeállításban menjünk. Nagyon várom, iszonyatosan izgatott vagyok, de a földön járok és nem visz el ez az izgatottság. Nem érzem úgy, hogy ez a helyzet stresszt okozna számomra, egy egészséges drukk van bennem és meglátjuk, ott leszek-e vagy sem, de nagyon boldog lennék. Jó visszaigazolás lenne számomra, hogy jó úton járok, de nem leszek elkeseredve, ha nem úgy alakul, csinálom a dolgom és kész” – fogalmazott Fodor, akinek egy beteljesült álma lenne, ha ott lehetne egy világeseményen a felnőtt válogatottal is.

Márton 2019-ben járt már világbajnokságon a felnőtt válogatottal.

„Az a 2019-es vb volt az első, ahol az igazán fiatalok szerephez jutottak. A mostani csapatban kétszer-háromszor annyi fiatal van. Jól ismerjük egymást az utánpótlás korunkból és előnyös, hogy sok az azonos korú játékos. Az összeszokottság kérdése mindig jelen van a válogatottnál és most Vovához [Golovin Vlagyimirhez] kell a leginkább alkalmazkodnunk. Egy-két olyan játékos van, aki még egyáltalán nem dolgozott a kezei alatt, de őt nagyjából mindenki ismeri. Még nem latolgattuk magunk közt az esélyeket és nem történt célkitűzés sem Vova részéről, hogy mihez tartsuk magunkat. Amikor találkozunk az edzőtáborban, eljön ennek az ideje, de nagyon örülnék neki, ha jó helyen tudnánk végezni” – mondta Márton.

Márton Gréta (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Márton és Fodor is tagja Golovin Vlagyimir kapitány 21 fős bő keretének, de korábban már poszttársként junior vb és Eb-címet is nyertek a korosztályos válogatottal Golovin irányítása alatt.

Hogyan gondoltok vissza ezekre a sikerekre, szoktatok erőt meríteni belőlük? Volt köztetek rivalizálás, milyen poszttársak voltatok?

Márton Gréta: „Óriási mérföldkő volt mindenki életében, aki abban a csapatban játszott, ez a munkánk gyümölcse volt. Sokat szenvedtünk az előző világversenyeken, hogy idáig eljussunk. Volt egy edzőváltás, ami közbejött és úgy éreztük, hogy ez tényleg a junior és ifi karrierünk csúcsa. Én a mai napig táplálkozom ebből és büszke vagyok, hogy ezt véghez tudtunk vinni azzal a csapattal, amellyel éveken át dolgoztunk. Csengével is évekig poszttársak voltunk és én nagyon szerettem vele dolgozni, mert ő mindig nagyon szorgalmasan dolgozott és – ahogy most is látom – meghal azért a pályán, hogy a csapatának jó lehessen. Utánpótlásban úgy éreztem, mindenki egy szinten van és megyünk egy közös célért, nem volt ránk jellemző a rivalizálás. Egy olyan poszttárs, mint Csenge, akitől tudsz tanulni és el tudod lesni akár a motivációját vagy az edzésmunkáját az mindig egy plusz, mert hozzád is ad és nagyon sokat tudsz fejlődni azáltal, hogy együtt dolgozol vele.”

Fodor Csenge: „Már régen volt, de egy fantasztikusan jó emlék. A nyári felkészülés alatt azért belegondoltam, három éve itt voltunk edzőtáborozni, augusztusban pedig megnyertük. Mindig jó visszagondolni, ugye Grétit is már nem csupán a juniorból, hanem előtte ifiben is és összességében nagyon régóta ismerem. Nem tudnék rosszat mondani, jól kiegészítettük egymást annak ellenére, hogy teljesen más karakterek vagyunk a pályán kívül és belül is. Mindig segítettük egymást, szerintem jó páros voltunk, egymást húztuk felfelé. Mindenkiben belül van egy rivalizálás, aki azt mondja, hogy nem, az hazudik. Mindenkinek ez a sportág a legfontosabb, ha nem én játszanék akkor az lenne bennem, hogy még jobb szeretnék lenni, ha a másik jobban játszik. Egy egészséges rivalizálás volt jellemző ránk szerintem. Amikor a hazai rendezésű világbajnokságon voltunk nyilván mindenki játszani akart, de ott az is fontos volt, hogy mindegy ki játszik, csak nyerjünk.”

A magyar válogatott játékosai ünnepelnek, miután 27-20-ra nyertek Hollandia ellen a női kézilabda junior (U19) Európa-bajnokság döntőjében a győri Audi Arénában 2019. július 21-én.
MTI/Krizsán Csaba)

Milyen a kapcsolatotok egymással?

Márton Gréta: „Jó kapcsolatban vagyunk, de már nem találkozunk olyan sűrűn, nem látjuk egymást, ha igen akkor mindig beszélgetünk és érdeklődünk a másikról. Annak ellenére, hogy nem tartjuk napiszinten a kapcsolatot mindig van miről beszélnünk és képben vagyunk, hogy kinek hol tart az élete.

Fodor Csenge: „Nagyon aranyosnak gondolom és jó kapcsolatunk van. Bárhol találkozunk mindig beszélgetünk és kikérdezzük a másikat, hogy mi újság. Ismételni tudom Grétit, nem napi szintű a kapcsolat, de teljesen jóban vagyunk.”

Mit üzennétek egymásnak és a másik csapatának a mérkőzés előtt?

Fodor Csenge: „Nagyon várjuk őket, ez a két csapat ki tudja hozni egymásból a maximumot, tehát lehet egy nagyon jó találkozó, de nyilván, főleg itthon mi szeretnénk kijönni győztesen. Ez mindenképpen motiválni fog bennünket még kimondatlanul is, meg szeretnénk törni az idei veretlenségüket.”

Márton Gréta: „Szeretnénk mi lenni azok, akik képesek megverni a Győrt. Nem fogunk feltett kézzel menni és szeretnénk bebizonyítani, hogy a tavalyi bajnoki címünk nem volt véletlen és képesek vagyunk most is megcsinálni.”

A szerdán, 18.30-kor kezdődő Győr-FTC rangadót az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

Borítókép: Győri Audi ETO KC

További tartalmak