Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az MKSZ negyeddöntőt vár az egy hét múlva kezdődő női kézilabda-válogatottól a világbajnokságon

Az MKSZ negyeddöntőt vár az egy hét múlva kezdődő női kézilabda-válogatottól a világbajnokságon

m4sport.hu
A magyar női kézilabda-válogatott megtartotta a decemberi világbajnokság előtti online sajtótájékoztatóját. Kirsner Erika MKSZ-alelnök elmondta: a szövetség azt várja, hogy a csapat legalább a negyeddöntőig jusson.

 

A sajtóesemény elején kiderült a jó hír: valamennyi ferencvárosi kerettag csatlakozhatott a kerethez, miután a frissen elvégzett koronavírustesztje mindenkinek negatív lett. A csapat csaknem teljes létszámban van – Szöllősi-Zácsik Szandra a kivétel, aki vélhetően majd Spanyolországban csatlakozik Golovin Vlagyimir együtteséhez. Mint elhangzott, a koronavírusos Janurik Kingáról csak a jövő héten derül ki, hogy ott lehet-e a világbajnokságon.

Kirsner Erika, az MKSZ alelnöke elmondta, hogy a torna nem lesz tét nélküli: a szervezet az első nyolcba, vagyis a negyeddöntőbe várja az alakulatot.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány arról beszélt, hogy miben kell még fejlődnie a társaságnak.

„Nem egyszerű a helyzet, mert felborult a felkészülésünk, de ez semmit sem jelent. Most már közösen készülhetünk a franciák ellen. Bízom benne, hogy a vb-n a legjobb tudásunk szerint játszunk majd. A célkitűzést illetően fontosnak tartjuk mi is, hogy ott legyünk a legjobb nyolc között. A védekezésen és a visszafutáson kell javítanunk, a következő két felkészülési mérkőzésünk ennek a gyakorlásáról szól majd. Biztos vagyok benne, hogy meccsről meccsre jobbak leszünk… Mikor elkezdtem a munkát, úgy alakult, hogy próbáltuk megtartani a tapasztalt játékosokat és beépíteni a fiatalokat is, ez a helyzet most megfordult a hiányzók miatt. Elsősorban a védekezést kell összeraknunk. Hiányoznak rutinos játékosok, de a jelenleg keretben lévők Magyarország legjobbjai. Nagyon fontos nekünk a világbajnokság, nem csupán rutinszerzésről van szó, hanem igenis eredményeket vár el a szövetség.”

Bíró Blanka óriási megtiszteltetésnek veszi, hogy ő lehet a világbajnokságon az alakulat csapatkapitánya.

„Ez a két nap nehéz volt számunkra, örültünk, hogy ma már mindenki tesztje negatív lett, óriási megkönnyebbülés volt ez mindannyiunk számára. Reméltük, hogy ott lehetünk a felkészülésen, boldogok vagyunk, hogy együtt edzhetünk. Nagy megtiszteltetés, hogy én lehetek az együttes kapitánya lenni, igyekszem a legjobban helyt állni, a legtöbbet kihozni magamból és segíteni a többieknek. Ami a vb-t illeti, mindig az első meccs a legfontosabb, hiszen attól függ, hogy alakul majd a folytatás. Reméljük, sok örömet tudunk szerezni a drukkereknek. Bízunk benne, hogy lehetnek majd szurkolók, és a helyszínen is sokan buzdítanak minket, amit mi a pályán hálálhatunk meg.”

Vámos Petra nem aggódik, hogy ennyire hirtelen vált a válogatott első számú irányítójává.

„Elég gyorsan kerültem ebbe az új szerepkörbe, hiszen az olimpián még volt előttem két rutinos irányító. Ugyanúgy igyekszem megállni a helyem, próbálok nem görcsölni és nagy terhet rakni magamra. Könnyebb, hogy érzem a lányok és a stáb bizalmát. Az erőm és a koncentrációm száz százalékára szükség lesz, hogy megfelelően tudjak teljesítani. Szerintem is nagyon fontos az első találkozó. Ha a saját játékunkat tudjuk majd játszani, és megfelelően koncentrálunk, akkor van esélyünk. Bízom a csapatban.”

Az olimpiai hetedik helyezett magyarok a vb csoportkörében jövő csütörtökön Szlovákiával, szombaton Csehországgal, december 6-án pedig Németországgal találkoznak Llíriában. Golovin szerint a sorsolás kedvező számukra, mert meccsről meccsre erősebb ellenfelekkel játszanak. Az idei lesz a 25. női világbajnokság – és a 23., amelyre a magyar válogatott kijutott –, de az első, amelyen az 1997 óta megszokott 24 helyett immár 32 csapat vesz részt. A tornának december 1-19. között Granollers, Barcelona, Llíria, Castelló és Torrevieja ad otthont.

Mind a nyolc csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak a küzdelmek. Innen az első két-két helyezett kerül a negyeddöntőbe. A magyar csapat a középdöntőben a Koreai Köztársaság, Dánia, a Kongói DK és Tunézia közül három válogatottal találkozhat Granollersben.

A spanyol szövetség bemutatta az egy hét múlva kezdődő világbajnokság trófeáját és érmeit. A serleg egy hatszögletű arany pohár, amely polimerekből és speciális gyantákból készült.

Az 55 centiméter magas trófea egyik oldalán az IFH női világbajnokságának logója látható, mely a verseny identitását jelző mintával büszkélkedhet. Az érmeken – arany, ezüst és bronz – a verseny logója található, melynek kerek formája a labdát utánozza, a jobb alsó részén található kis horpadás pedig a lövés erejét jelképezi.

A magyar női válogatott kerete:
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEMEREY Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), SZIKORA Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: KOVÁCS Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO), TÖPFNER Alexandra (Alba Fehérvár KC)
Jobbátlövők: ALBEK Anna (TuS Metzingen, német), KISS Nikolett (Siófok KC), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), PLANÉTA Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: TÓTH Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler), SZABÓ Laura (MTK Budapest), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (Győri Audi ETO), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: FODOR Csenge (Győri Audi ETO), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány: GOLOVIN Vlagyimir
Edző: PIGNICZKI Krisztina
Kapusedző: DULEBA Norbert

Női világbajnokság, Spanyolország, 2021. december 2-19.
Csoportbeosztás:
A-csoport (Granollers): Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
B-csoport (Llíria): Orosz Kézilabda-szövetség, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
C-csoport (Castelló): Norvégia, Románia, Kazahsztán, Irán
D-csoport (Torrevieja): Hollandia, Svédország, Puerto Rico, Üzbegisztán
E-csoport (Llíria): Németország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Szlovákia
F-csoport (Granollers): Dánia, Dél-Korea, Tunézia, Kongó
G-csoport (Castelló): Horvátország, Japán, Brazília, Paraguay
H-csoport (Torrevieja): Spanyolország, Ausztria, Argentína, Kína

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott vb-csoportmérkőzései:
December 2., 20:30: Magyarország–Szlovákia (Tv: M4 Sport)
December 4., 20:30: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 6., 20:30: Magyarország–Németország (Tv: M4 Sport)

 

Borítókép: Golovin Vlagyimir (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak