Musorujsag
Élő Eredmények
×

A szlovákok egyik legjobbja magyarországi klubból érkezik a vb-re

A szlovákok egyik legjobbja magyarországi klubból érkezik a vb-re

m4sport.hu
A magyar együttessel egy csoportban lévő szlovákok eddig sem voltak meghatározó szereplői a vb-k mezőnyének, és ez valószínűleg nem most fog változni.

A torna második napján a magyar együttes is megkezdi szereplését a női kézilabda-világbajnokságon. Ez lesz az első 32 csapatos vb, Golovin Vlagyimir együttese sorrendben Szlovákia, Csehország és Németország ellen lép pályára. A csoportból az első három jut tovább a középdöntőbe. Négy darab hatos csoportban folytatják, ahonnan a legjobb két-két együttes jut be a legjobb nyolc közé, az egyenes kieséses szakaszba.

A mieink első ellenfele Szlovákia eddigi legjelentősebb vb-sikerét még 1957-ben Csehszlovákia néven szerezte, akkor megnyerték a jugoszláviai tornát. Az ország 1993-as felbomlásáig meghatározó szereplői voltak a vb-k mezőnyének, azóta viszont ez csak a második vb-je lesz a szlovákoknak, 1995-ben a 12. helyen végeztek.

Szlovákia 26 év után tér vissza a vb-mezőnyébe, és a sorsolásnak köszönhetően már a csoportkörben találkozik két európai nagyhatalommal, Magyarországgal és Németországgal. Nem lesz könnyű dolguk kiharcolni a továbbjutást jelentő első három hely valamelyikét, de Pavol Streicher szövetségi kapitány bízik csapata küzdőszellemében: “Csapatunk soha nem adja fel. Célunk, hogy minőségi teljesítményt nyújtsunk, és kvalifikáljuk magunkat a középdöntőbe” – nyilatkozta a szakember.

Szlovákia eddigi vb-szereplése: 1957: 1., 1962.:3., 1965: 4., 1973: 6., 1975: 6., 1978: 4., 1982: 5., 1986: 2., 1993: 9. (mind Csehszlovákiaként), 1995: 12.

Simona Szarková (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Legmeghatározóbb játékosaik a válogatottban már 180 meccsnél járó kapus, Viktoria Oguntoye. csapattársa a szintén a Dunajska Stredában játszó balszélső Bizik Reka, valamint a Siófok balátlövője, Simona Szarkova. Utóbbi kettő a magyarok elleni 30-28-ra elveszített vb-selejtezőn csapatuk góljainak a felét szerezte, de a spanyolok ellen is 16 gólt lőttek.

A magyar és a szlovák együttes  Eb-selejtezőn októberben már találkozott, az idegenbeli meccsen Bíró Blankáék kétgólos sikert arattak. A tornára szabadkártyával kijutó együttes vb-felkészülése november 21-én kezdődött egy pozsonyi edzőtáborral, majd Madridba utaztak egy nemzetközi tornára, ahol a házigazdáktól, a csoportellenfél Németországtól és Lengyelországtól is kikapott múlt hétvégén.

A december 2. és december 19. között esedékes 25. női kézilabda-világbajnokságot Spanyolország rendezi négy helyszínen: Castellóban, Granollersben, Llíriában és Torreviejában. Az m4sport.hu a világbajnokság valamennyi mérkőzését élőben közvetíti.

A szlovákok menetrendje a csoportkörben:
December 2. 20:30 -Magyarország
December 4. 18:00 -Németország
December 6. 18:00 -Csehország

Borítókép: Szlovákia vb-kerete (fotó:ihf/info)

További tartalmak