Musorujsag
Élő Eredmények
×

Komplexebb keret a korábbiaknál, újragondolt védekezéssel – cél a negyeddöntő a női kézilabda vb-n

Komplexebb keret a korábbiaknál, újragondolt védekezéssel – cél a negyeddöntő a női kézilabda vb-n

m4sport.hu | Szerencsés Szilveszter
Tomori Zsuzsanna visszalépése nem jött jókor, a női kézilabda-válogatott védekezését kis túlzással újra kell gondolnia Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánynak. A 18 fős keretben három balkezes jobbátlövő is helyet kapott, hasonlóra talán még soha nem volt példa. A szövetségi célkitűzés a negyeddöntőbe jutás, ami a kedvezőbb sorsolásnak és a keret mélységének is köszönhetően teljesíthetőnek tűnik még a mostani bivalyerős mezőnyben is a december 1-én kezdődő spanyolországi világbajnokságon.

Az M4 Sport és az m4sport.hu a női kézilabda-világbajnokság összes mérkőzését élőben közvetíti.  

Golovin elképzeléseihez hűen, Tomorival a keretben kezdte volna meg a világbajnokság előtti felkészülést a magyar női kézilabda-válogatott. A szövetségi kapitány a norvég Vipers Kristiansand légiósával képzelte el, és építette volna a csapat védekezését a következő világeseményen, de Tomori lemondta a vb-szereplést.

„Sajnáljuk, hogy Zsuzsa éppen két héttel a torna rajtja előtt jutott erre az elhatározásra, reméljük, nyomós oka van rá” – idézte a szövetség honlapja Kirsner Erika alelnököt. A váratlan helyzetből fakadóan Golovinnak meg kell találnia a védelem új vezérét. A megoldás Planéta Szimonetta személye lehet, aki októberben 1029 nap után lépett pályára újra a válogatottban – a kérdés már csak az, lehet-e Tomorit ilyen rövid idő alatt érdemben pótolni. A 21 fős keret Kiss Nikolett-tel egészült ki, meghívásakor valószínűleg nem sokan gondoltak arra, hogy ő lesz a három kimaradó egyike.

Tomori Zsuzsanna (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A kapuban nem lehet gond

Kapusfronton változtatnia kellett a stábnak, Janurik Kinga ugyanis elkapta a koronavírust. A Ferencváros játékosának helyére a zöld-fehéreknél is megfordult mosonmagyaróvári játékos, Szemerey Zsófi (82 védés, 31 százalékos hatékonyság a jelenleg is zajló NB I-es szezonban) ugrott be. Duleba Norbert kapusedző szerencsés helyzetben érezheti magát, hiszen a keret összes kapusát jól ismeri, mindegyikükkel dolgozott már együtt az FTC-nél. Spanyolországba a beugró Szemerey mellett Bíró Blanka és a Bietigheimben védő Szikora Melinda utazhat, és kétségtelen, hogy kimondottan erős posztja ez a nemzeti csapatnak.

Bíró Blanka (42 védés, 32 százalékos hatékonyság a bajnokságban) helye évek óta megkérdőjelezhetetlen, rendre stabil és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt klubjánál és a válogatottnál is – ráadásul ő tölti be a csapatkapitányi tisztséget is. „Nagyon nagy megtiszteltetés. Azt már korábban is elmondtam, hogy bármilyen csapatsportágban csapatkapitánynak lenni nagy szó. Ha a magyar nemzeti válogatott élén tud az ember csapatkapitány lenni, az nagyon megtiszteltetés, viszont óriási felelősség is, hogy a csapatot minden egyes pillanatban a legjobb teljesítményével tudja támogatni. Ez nagy feladat számomra is és próbálom a lehető legjobban teljesíteni” – fogalmazott korábban az M4 Sportnak Bíró, aki ekkor még nem tudta, hogy a világbajnokság alatt is ő lesz megbízva a feladattal.

Bíró Blanka (Fotó: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Szikora Melinda nyáron igazolt Németországba a Bietigheimhez, és csapata mindkét Európa-liga kvalifikációs mérkőzését azonos mutatóval zárta: 47 százalékkal, 17 lövésből 8-at védett a norvég Tertnes Bergen ellen. Szikora jól szállt be a Franciaország elleni első edzőmérkőzésen, duplavédést is bemutatott, végül 5 hárítást írtak a neve mellé, de több bravúrt is bemutatott mielőtt a játékvezetők szabaddobást ítéltek, és visszaadták a labdát az ellenfélnek.

Nehéz döntés

Golovin a két balszélső kiválasztásakor lehetett a legnehezebb helyzetben, a bő keretbe behívott Márton Gréta, Fodor Csenge és Schatzl Nadine is kiváló formában érkezett a felkészülés kezdetére. A 18-as utazó keretbe azonban hármat luxus lett volna elvinni, így hiába Fodor jobb formája, kimaradt az utazók névsorából és a két honi BL-csapat, az FTC (Márton) és a Győr (Schatzl) kezdő balszélsője bizonyíthat a vb-n.

Márton megérett a kezdő szerepre, 9 meccsen 27 gól szerzett az NB I-ben és 25-ször talált be a BL-ben és védekezésben is stabil tagja Elek Gábor csapatának. A válogatottban eddig 22 mérkőzésen lépett pályára a szövetség honlapja szerint. Ha számításba vesszük, hogy Schatzllel évekig poszttársak voltak, ami akkoriban is jól működött és kiegészítették egymást, most sem kell aggódnunk, biztos kézzel fogják lőni a ziccereket. Schatzl 9 bajnokin 21-, 8 BL-meccsen 24-szer talált az ellenfelek kapujába.

Schatzl Nadine (Fotó: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

A túlsó oldalvonal mellett, a jobb szélen fele ennyi fejfájást sem okozhatott a két utazó megnevezése, Faluvégi Dorottya ujjtörése miatt a felkészülésre sem kapott ezúttal meghívót és Töpfner Alexandrát hívták be, aki végül nem is tart a csapattal Spanyolországba.

Lukács Viktória és Kovács Anett szerepel majd jobbszélsőként a világbajnokságon. Lukács helye talán megkérdőjelezhetetlen, már bizonyította, hogy képes egyedül is megoldani egy nagy tornát – az olimpiára például csak őt nevezte az akkori szövetségi kapitány, Elek. 25 gólt szerzett a magyar bajnokságban és 22-szer volt eredményes a BL-ben. Az összes szélső közül azonban Kovács köszönt be a legtöbbször az NB I-ben, szám szerint 36-szor, ám a Bajnokok Ligájában csupán hatszor; a holland világbajnok, Angela Malestein jelentősen több szerephez jut a sorozatban. A Fradi jobbszélsője kiválóan szállhat be a mérkőzéseken, amikor Lukácsnak pihenésre lesz szüksége.

Debreceni dominancia beállóban

Beállós poszton két játékos kicserélődött az olimpiai kerethez képest, Kisfaludy Anett és Helembai Fanny a bő keretbe sem kapott meghívót. Bordás Réka mellett Szabó Laura és Tóvizi Petra küzdhet majd a falban a világbajnokságon.

Bordás Réka (Fotó: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

A Debrecen két beállósa közel ugyanannyi gólt szerzett a bajnokságban, Bordás 21-et, Tóvizi 20-at, míg az MTK-ban szereplő Szabó szintén 20-at. A helyzetkihasználásukra sem lehet panasza a szövetségi kapitánynak, de a beállók megjátszása úgy tűnik, hogy egyelőre nem lesz a válogatott fő profilja – a franciák elleni két edzőmérkőzésen a három játékos összesen nyolc alkalommal próbálkozott, hétszer gól is született.

Védekezésben mindegyikük kaphat kisebb-nagyobb szerepet. Tomori pótlását Planétával képzeli el Golovin, ami a két edzőmérkőzés után nyilvánvalóvá vált, hogy mellé keres védőpárt a kapitány – a debreceni jobbátlövő mellett mindhárom beállót kipróbálta, de Bordás tűnik az első számú opciónak.

Szöllősi-Zácsik nem játszott a franciák elleni felkészülési meccseken

Visszatalál-e régi formájához Háfra Noémi? Ez talán a balátlövő poszt legnagyobb kérdése jelenleg. Háfra minden segítséget megkap, és Golovin – akivel a juniorválogatottnál és az MTK-nál is együtt dolgozott – látszólag támogatja, segíti őt. Győrben jelentősen kevesebb szerephez jut, mint a korábbi években a Ferencvárosnál, de minden bizonnyal azért, mert meg kell tanulnia Ambros Martín filozófiáját. Hárfrának jelenleg minden játékpercet meg kell becsülnie, hogy elnyerje a spanyol vezetőedző bizalmát.

Szöllősi-Zácsik Szandra nem játszott a franciák elleni két edzőmérkőzésen és a hét elején csatlakozhat a kerethez; az ő átlövéseire hatalmas szüksége lesz a válogatottnak. Az olimpián 23 gólt szerző Szöllősi-Zácsik idén nyáron tért vissza a Fradihoz és eddig 25-ször talált be a bajnokságban és 23-szor a BL-ben.

A keret harmadik, egyben legfiatalabb balátlövője az a Kácsor Gréta, aki Háfrához hasonlóan a juniorválogatottnál már dolgozott Golovinnal. Poszttársai közül a legtöbb gólt szerezte a bajnokságban (54-et) és 12-szer köszönt be a Blomberg-Lippe elleni Európa-liga-selejtező mérkőzések alkalmával.

Kevés rutin, megannyi fantázia

Irányító poszton az olimpián legeredményesebb magyar (25 gól), Vámos Petra, valamint a mosonmagyaróvári Tóth Eszter feladata lesz, hogy fazont szabjon a csapatnak. Vámos 38-szor, Tóth 57-szer talált be eddig az NB I 2021–2022-es szezonjában, de nemzetközi szinten mind a ketten rutintalannak számítanak, csak egy-egy világeseményen jártak korábban. Ennek ellenére mind a két játékos képes főszerepet vállalni és fantáziadús játékukkal jó lehetőséget teremthetnek az átlövőknek. Tóthot a 2020-as Európa-bajnokságon Lakatos Rita helyére cserélték be, azonban egy mérkőzés után begyulladt a bölcsességfoga, így a torna további részében már nem kapott szerepet.

Vámos Petra (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Dúskálunk a balkezesekben

Ilyen bő merítési lehetősége talán még soha nem volt a jobbátlövő pozícióban Magyarországnak – a poszt eddig inkább hiányposztnak számított. Előzetesen a fiatal légiós, Albek Anna, valamint Klujber Katrin, Planéta Szimonetta és Tomori Zsuzsanna neve szerepelt, utóbbi visszalépését követően pedig Kiss Nikolettet hívta be a szakmai stáb. A Siófok átlövője azonban kis meglepetésre kimaradt a szűkítéskor; Golovin alighanem úgy gondolkozott, hogy Albeknek minden játékperc a fejlődését és rutinszerzését szolgálja, ebből pedig rengeteget profitálhat a válogatott a következő években. A Metzingen jobbátlövőjének teljesült a vágya, arra a szintre jutott, hogy bekerüljön a felnőttválogatottba:

Klujbert egyetlen magyar kézilabda kedvelőnek sem kell bemutatni, idén is húzóembere a Ferencvárosnak, Vámos után a második legtöbb gólt lőtte az olimpián (24-et), a 2020-as Eb-n pedig a magyar csapat legeredményesebb játékosa volt 30 találattal. A jelenleg is zajló szezonban sem tétlenkedett: 35 bajnoki és 34 BL-gól áll a neve mellett. A franciák elleni edzőmérkőzéseken pedig tízszer volt eredményes a vb előtt.

Planéta hosszú sérüléssorozata után kapott újra meghívót ősszel a válogatottba, beépítése lassan kezdődött, de a stábnak és Golovinnak a tervezettnél gyorsabban kellett megtalálni Tomori helyettesét – akár hívhatnánk utódnak is, mert ez a visszalépés felér a válogatottól való visszavonulással.

A Magyar Kézilabda Szövetség a negyeddöntőbe kerülést tűzte ki célul és korábban Golovin is ezt pedzegette. „Az a célunk, hogy a második szakaszban is megnyerjük a mérkőzéseket, és a negyeddöntőbe jussunk” – fogalmazott korábban a szövetség honlapján a kapitány. Erre minden esélye megvan a csapatnak, az előjelek alapján. Minden pozícióban elegendő és megfelelő képességű játékos szerepel a keretben, mely kellően mély és jól rotálható.

Az összeszokottság lehet a kulcs, hiszen sok idő nem volt a felkészülésre és az apróbb hibák kijavítására, azonban mind védekezésben és támadásban több variációs lehetősége van Golovinnak.

Hátul a szélsők pozíciója adott egyesben, de Márton extrém helyzetben bal kettesben is képes jól ellátni feladatát, ahol Vámos, Háfra, Tóth, Kácsor és Szöllősi-Zácsik mellett Albek is bevethető. Utóbbi három akár hármasban is szerephez juthat, de a két középső védekező poszt megoldása Planéta, Bordás, Szabó és Tóvizi feladata lesz. Klujbert amikor a játék engedi cserélik, ha ez nem sikerül legtöbbször nyitott védekezést alkalmaz a csapat, Klujberrel zavaróban, ami alapból is egy lehetséges opcióként szolgálhat, ha nem működik a hatosfal.

Támadásban akár egyszerre három balkezessel is felállhat a válogatott, ám Klujber irányító játékára maximum szélsőséges esetben kerülhet sor. A bal szélről nézve Schatzl, Háfra, Vámos, Klujber, Lukács és beállóban Bordás lehet az első számú opció.

A magyar női kézilabda-válogatott a 2020-as olimpián (Fotó: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Az idei lesz a 25. női világbajnokság – és a 23., amelyre a magyar válogatott kijutott -, de az első, amelyen az 1997 óta megszokott 24 helyett immár 32 csapat vesz részt. A tornának december 1-19. között Granollers, Barcelona, Llíria, Castellón és Torrevieja ad otthont. Az olimpiai hetedik helyezett magyarok 2-án Szlovákiával, 4-én Csehországgal, 6-án pedig Németországgal találkoznak Llíriában. Mindhárom meccs 20.30-kor kezdődik.

Mind a nyolc csoportból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahol négy darab hatcsapatos csoportban folytatódnak a küzdelmek. Innen az első két-két helyezett kvalifikál a negyeddöntőbe. A magyar csapat a középdöntőben Dánia, Dél-Korea, Kongó és Tunézia közül három válogatottal találkozhat Granollersben.

Az M4 Sport és az m4sport.hu a világbajnokság összes mérkőzését élőben közvetíti.

A női válogatott világbajnoki kerete:

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEMEREY Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC), SZIKORA Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: KOVÁCS Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: ALBEK Anna (TuS Metzingen, német), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), PLANÉTA Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: TÓTH Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler), SZABÓ Laura (MTK Budapest), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (Győri Audi ETO), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány: GOLOVIN Vlagyimir
Edző: PIGNICZKI Krisztina
Kapusedző: DULEBA Norbert

Női világbajnokság, Spanyolország, 2021. december 2-19.
Csoportbeosztás:

A-csoport (Granollers): Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
B-csoport (Llíria): Orosz Kézilabda-szövetség, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
C-csoport (Castelló): Norvégia, Románia, Kazahsztán, Irán
D-csoport (Torrevieja): Hollandia, Svédország, Puerto Rico, Üzbegisztán
E-csoport (Llíria): Németország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Szlovákia
F-csoport (Granollers): Dánia, Dél-Korea, Tunézia, Kongó
G-csoport (Castelló): Horvátország, Japán, Brazília, Paraguay
H-csoport (Torrevieja): Spanyolország, Ausztria, Argentína, Kína

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott vb-csoportmérkőzései:

December 2., 20:30: Magyarország–Szlovákia (Tv: M4 Sport)
December 4., 20:30: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 6., 20:30: MagyarországNémetország (Tv: M4 Sport)

Borítókép: Getty Images

További tartalmak