Musorujsag
Élő Eredmények

Golovin Vlagyimir: Nagyon komoly munkát kell letennünk az asztalra

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
A magyar női kézilabda-válogatott csütörtökön kezdi meg a szereplését a 2021-es spanyolországi világbajnokságon. A torna rajtja előtt, még az olimpiai bajnok Franciaország elleni két felkészülési mérkőzés között beszélgettünk a nemzeti csapatunk szövetségi kapitányával, Golovin Vlagyimirrel, illetve az együttes egyik irányítójával, Tóth Eszterrel.
Golovin Vlagyimir első világversenyére készül a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– A világbajnokságot megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, a cél a legjobb nyolc közé jutás. Ez legutóbb 2013-ban sikerült a magyar válogatottnak. Ön szerint most mi lehet a kulcs a negyeddöntő eléréséhez?
– Nagyon komoly munkát kell letennünk az asztalra – kezdte Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Persze szerencsésnek is kell lennünk, emellett az akarat is nagyon fontos lesz. Ha ez megvan, akkor lehet beszélni a taktikáról, az előzetesen megbeszéltek betartásáról. A lényeg, hogy nagyon akarni kell, és játszani az előre eltervezett játékunkat.

– Nem túl régóta, egészen pontosan három hónapja dolgozik a felnőttválogatott szövetségi kapitányaként, de a keret több tagját is jól ismeri az utánpótlás-válogatottakból vagy éppen az MTK-ból. Hogyan látja, sikerült ilyen rövid idő alatt átadni az elképzeléseit a játékosoknak?
– Nem olyan egyszerű ez a helyzet, azért három hónap tényleg nagyon minimális idő. Összesen volt tíz, plusz három és most négy nap, amikor együtt dolgozhattunk. A lányokban megvan a jó szándék, mindent próbálnak megoldani, mindent csinálnak, amit kérünk tőlük. Ez néha sikerül, néha nem. De ahhoz, hogy egy jó csapattá álljunk össze, idő kell. Az előttünk álló világbajnokság nagyon sok mindenre meg tud majd tanítani minket. Több játékos van, akinek ez lesz az első világversenye (Szemerey Zsófi, Kovács Anett, Albek Anna újonc, míg Tóth Eszter és Kácsor Gréta pedig tavaly ott volt az EB-n, de keveset játszott – a szerző), akinek még ilyen nagy tornáról se rutinja, se tapasztalata nincsen – nekik hozzá kell szokniuk a helyzethez. Egyszer már nyilatkoztam, a rutin megszerzése nagyon fontos, de mindent megteszünk, hogy a meghatározott célt, a nyolcba kerülést elérjük.

– Mi az, amit mindenképp látni szeretne a pályán a játékosoktól a spanyolországi világbajnokságon?
– Aminek nagyon örülök, hogy bármennyire is nehéz volt az olimpiai bajnok franciák elleni találkozó, bármekkora különbség is alakult ki a két csapat között, nem adtuk fel, végigküzdöttük ezt a hatvan percet. A második félidőben egy kicsit felszabadultabban játszottunk, védekezésben és támadásban is nagyon szép dolgokat csináltunk. Így, hogy egy fiatal csapatról beszélünk, meg kell ragadni, ki kell emelni azt, ami jól sikerült, és abba az irányba kell menni. Bízom benne, hogy egyre stabilabbak leszünk.

– A szövetség, a szakmai stáb, a játékosok és a szurkolók szeme előtt is minden bizonnyal ott lebeg a végső cél, a 2024-es párizsi olimpián való részvétel. Ebből a nézőpontból az építkezés részeként tekint az előttünk álló világbajnokságra?
– Egyértelmű, hogy oda kell jutnunk, ez a célunk. Ez nemcsak a szövetségnek a célkitűzése, hanem minden játékosnak is, és ők mindent meg is tesznek azért, hogy odakerüljenek. De ez egy hosszú folyamat, bármennyire ez nem négyéves, hanem csak egy hároméves ciklus, közte azért van három világverseny. Tanulni kell sok mindent, hogy a végén már olyan csapatunk legyen, hogy magabiztosan tudjunk odakerülni az olimpiára.

– A válogatott első két Eb-selejtezőjén még többször is hiba csúszott a játékba, de így is sikerült legyőznünk Portugáliát és Szlovákiát. December 2-án éppen a szlovákok ellen kezdjük meg a szereplésünket a világbajnokságon. Ön szerint ez a mérkőzés mennyiben lesz más, mint a nagytapolcsányi selejtező volt?
– Az biztos, hogy más mérkőzés lesz, de annak örülnék, ha a végeredmény ugyanolyan lenne, mint Szlovákiában. Azt nehéz megmondani, hogy pontosan milyen csapattal fogunk találkozni. A szlovákok eléggé csúnyán kikaptak a felkészülési mérkőzéseken, így nem nagyon lehet tudni, hogy milyen állapotban vannak. Mi most csak saját magunkkal foglalkozunk, elemezzük a mérkőzéseket és a következő pár napot próbáljuk úgy alakítani, hogy a legjobb formában legyünk az első vb-mérkőzésen.

Tóth Eszternek a 2020-as Eb-n csak egy meccs jutott, a 2021-es világbajnokságon viszont sokkal fontosabb szerep vár rá (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup)

TÓTH ESZTER: EL KELL HINNÜNK MAGUNKRÓL, HOGY JÓK VAGYUNK

– Egy évvel ezelőtt, a dániai Európa-bajnokság volt az első nagy tornája, de az nem éppen úgy alakult, ahogy azt minden bizonnyal eltervezte: ugyan a németek elleni középdöntős mérkőzés előtt becserélték, pályára is lépett, utána azonban begyulladt a bölcsességfoga, így kikerült a keretből. Ezek után csak jobb jöhet a spanyolországi világbajnokságon?
– Mindenképp azt várom, hogy minél több játéklehetőséget kapjak, hiszen ez volt az álmom – mondta Tóth Eszter, a magyar válogatott irányítója. – Mivel tavaly csak egy meccset tudtam játszani a fogam miatt, most szeretnék nagyon hasznos tagja lenni a csapatnak, elöl és hátul is. Tudom, hogy a védekezésem azért gyengébb, hiszen otthon nem sokat védekezek, viszont mindig megpróbálom a maximumot adni. Nekem ilyen apró céljaim vannak, hogy megfeleljek magamnak és a csapatnak is.

– És mit vár a csapattól?
– Természetesen a hivatalos cél teljesítését, a legjobb nyolc közé jutást szeretnénk mindenképpen elérni. Ha ez megvan, akkor már nagyon boldogok leszünk, és ez akkora löketet adna, hogy utána már bármi lehet. El kell hinnünk magunkról, hogy jók vagyunk, mert egyébként minden adott, hogy a célunk megvalósuljon, hiszen jó csoportban vagyunk, jó keresztágon.

– Golovin Vlagyimirt jól ismeri, hiszen előző csapatánál, az MTK-nál már dolgoztak együtt. Vannak hasonlóságok az ott elvégzett munkával, illetve hogyan látja, a szövetségi kapitánynak a válogatottnál sikerült leraknia az alapokat három hónap alatt?
– Mindenképpen sok hasonlóságot vélek felfedezni. Nagyjából ugyanaz a taktika és az elvárás, mint az MTK-ban volt. Én azt mondhatom, hogy ilyen szempontból könnyebb dolgom van, hiszen négy évig dolgoztunk együtt. Úgy gondolom, hogy mindenképpen le tudtuk rakni az alapokat, három nagyobb összetartás volt, amikor többet tudtunk gyakorolni, és fontos az is, hogy egy ilyen nívós ellenféllel szemben is meg tudtuk méretni magunkat, illetve tudtunk különböző szituációkat gyakorolni.

– A 2020-as Európa-bajnokságon Kovacsics Anikó és Lakatos Rita volt a válogatott két irányítója, ám ezúttal egyikük sincs ott a keretben, helyettük most ön és Vámos Petra irányíthatja a csapatot. Milyen a kapcsolatuk, mit gondol a posztriválisa játékáról?
– Nagyon jó a kapcsolatunk annak ellenére is, hogy nem olyan rég ismertük meg egymást személyesen. Sokat szoktunk beszélni a taktikáról, különböző figurákról, hogy mi lehetne jó éppen az adott ellenféllel szemben. Én ennek nagyon örülök, fontos hogy jó kapcsolatom legyen az azonos poszton lévő társammal. Ez szerencsére teljes mértékben megvan itt.

Az M4 Sport és az m4sport.hu a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság összes mérkőzését élőben közvetíti. Részletes menetrend itt.

A női válogatott világbajnoki kerete:

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEMEREY Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC), SZIKORA Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: KOVÁCS Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: ALBEK Anna (TuS Metzingen, német), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), PLANÉTA Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: TÓTH Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler), SZABÓ Laura (MTK Budapest), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (Győri Audi ETO), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány: GOLOVIN Vlagyimir
Edző: PIGNICZKI Krisztina
Kapusedző: DULEBA Norbert

Női világbajnokság, Spanyolország, 2021. december 1-19.
Csoportbeosztás:

A-csoport (Granollers): Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
B-csoport (Llíria): Orosz Kézilabda-szövetség, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
C-csoport (Castelló): Norvégia, Románia, Kazahsztán, Irán
D-csoport (Torrevieja): Hollandia, Svédország, Puerto Rico, Üzbegisztán
E-csoport (Llíria): Németország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Szlovákia
F-csoport (Granollers): Dánia, Dél-Korea, Tunézia, Kongó
G-csoport (Castelló): Horvátország, Japán, Brazília, Paraguay
H-csoport (Torrevieja): Spanyolország, Ausztria, Argentína, Kína

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott vb-csoportmérkőzései:

December 2., 20:30: Magyarország–Szlovákia (Tv: M4 Sport)
December 4., 20:30: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 6., 20:30: MagyarországNémetország (Tv: M4 Sport)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Női kézivébé az M4 Sporton: a legfontosabb információk egy helyen
Szerdán kezdődik Spanyolországban a női kézilabda-világbajnokság, amelynek összes mérkőzését közvetíti az M4 Sport és/vagy az m4sport.hu, hétvégente pedig az M4 Sport+ is bekapcsolódik. A magyarok a csoportkörben csütörtökön Szlovákiával, szombaton Csehországgal, jövő hétfőn pedig Németországgal találkoznak Llíriában, egyaránt 20.30-tól. A magyar szövetség elvárása, illetve Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány célkitűzése a negyeddöntőbe, vagyis a legjobb nyolc közé kerülés.
Kézilabda
Komplexebb keret a korábbiaknál, újragondolt védekezéssel – cél a negyeddöntő a női kézilabda vb-n
Tomori Zsuzsanna visszalépése nem jött jókor, a női kézilabda-válogatott védekezését kis túlzással újra kell gondolnia Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánynak. A 18 fős keretben három balkezes jobbátlövő is helyet kapott, hasonlóra talán még soha nem volt példa. A szövetségi célkitűzés a negyeddöntőbe jutás, ami a kedvezőbb sorsolásnak és a keret mélységének is köszönhetően teljesíthetőnek tűnik még a mostani bivalyerős mezőnyben is a december 1-én kezdődő spanyolországi világbajnokságon.
Kézilabda
Út a legjobb nyolcba – vagy tovább? Az elődöntő sem lehetetlen a női kéziválogatottnak a világbajnokságon
Először indul 32 csapat a női kézilabda-világbajnokságon, az esélyesek közt emlegetik a címvédő hollandokat, a friss olimpiai bajnok franciákat, valamint a háromszoros vb-győztes Norvégiát. Magyarország jó eséllyel pályázik a szövetség negyeddöntőt megfogalmazó célkitűzésének elérésére, az eredmények kedvező alakulásával akár az elődöntő sem lehetetlen küldetés Golovin Vlagyimir csapatának.
Kézilabda