Musorujsag
Élő Eredmények
×

Út a legjobb nyolcba – vagy tovább? Az elődöntő sem lehetetlen a női kéziválogatottnak a világbajnokságon

Út a legjobb nyolcba – vagy tovább? Az elődöntő sem lehetetlen a női kéziválogatottnak a világbajnokságon

m4sport.hu | SzSz
Először indul 32 csapat a női kézilabda-világbajnokságon, az esélyesek közt emlegetik a címvédő hollandokat, a friss olimpiai bajnok franciákat, valamint a háromszoros vb-győztes Norvégiát. Magyarország jó eséllyel pályázik a szövetség negyeddöntőt megfogalmazó célkitűzésének elérésére, az eredmények kedvező alakulásával akár az elődöntő sem lehetetlen küldetés Golovin Vlagyimir csapatának.

Az M4 Sport és az m4sport.hu a december 1-én kezdődő 25. női kézilabda-világbajnokság összes mérkőzését élőben közvetíti. A szerda esti nyitómérkőzésen 20 órától a házigazda Spanyolország lép pályára Argentína ellen. A magyar válogatott csütörtökön, Szlovákia ellen kezdi meg szereplését. 

A magyar női kézilabda-válogatott az „európai csoportban” kapott helyet a spanyolországi világbajnokságon. Golovinék december 2-án játszák első mérkőzésüket Szlovákiával, majd Csehország következik, és két valószínűsíthető győzelem után Németország ellen a csoportelsőségért lépne pályára a csapat.

Szlovákiát két góllal győztük le októberben az Európa-bajnokság selejtezőjében, de ennél sokkal nagyobb különbség van a két ország válogatottja közt, ráadásul Simona Szarková térdsérüléssel bajlódik ezért valószínűleg az utolsó pillanatban dől el, hogy játszhat-e csütörtökön – Szöllősi-Zácsik Szandra ekkorra már csatlakozni fog társaihoz. A második körben Csehország következik, ami egyel keményebb dió lehet, de legyőzésük mondhatni kötelező feladat a jelenlegi magyar kerettel.

Két ismerős ferencvárosi arc, Emily Bölk és Alicia Stolle jöhet szembe a németeknél, akik mindkét felkészülési mérkőzésüket megnyerték és a legutóbbi vb és Eb gyengébb szereplése után ezúttal még nagyobb elánnal küzdenének, jó erőmérő lehet ez Golovinéknak már a csoportkörben. Egy esetleges győzelemmel bejelentkezne a negyeddöntőbe a válogatott, ahol minden bizonnyal, Dánia és Dél-Korea mellett a Kongó–Tunézia mérkőzés győztese jut a magyarokéval azonos középdöntős csoportba.

Mind a nyolc négyfős csoportból az első három helyezett kerül a középdöntőbe, ahova magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket. A küzdelmek négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak, innen az első két-két helyezett kerül a negyeddöntőbe.

Emily Bölk (MTI/Krizsán Csaba)

A két afrikai válogatott legyőzése, valamint a vb előtti felkészülési meccseken meglepően gyengén teljesítő – 34-24-es vereség az orosz csapattól és 41-25-ös a hollandoktól – Dél-Korea két vállra fektetése alapvető elvárás.

Dánia legyőzése már nem egyszerű feladat. A legutóbbi döntetlenig is 2008-ig kell visszalapozni a naptárban, de a középdöntőkig reálisabb képet kaphatunk Bíró Blankáék formájáról, lehet-e reménykedni a középdöntős csoportgyőzelemben, ami azért lenne nagy tett, mert az egyenes kieséses szakasz kedvezőbb ágára juttatná a magyar válogatottat. Lehetetlen ugyan nem létezik és a jelenlegi magyar keretben megvan a kellő ambíció, de a realitás valójában a középdöntőcsoport második helye lehet, ami szintén negyeddöntőt ér.

Lehetséges ellenfelek a negyeddöntőben

A lehető legpozitívabb forgatókönyv szerint akár veretlenül is eljuthat a legjobb nyolcba a Golovin-csapat. Ebben az esetben a kieséses szakaszban a négyes középdöntős csoport második helyezettjével találkozhatna – ahová olyan csapatok érhetnek, mint Brazília, Horvátország vagy a háziga Spanyolország – és esetleges csoportgyőzelmével elkerülhetné a trónkövetelő norvégokat, akik ebben az esetben az alsó ágon folytatnák.

Norvégiánál csak Oroszország nyert több vb-aranyérmet (Norvégia: 3, Oroszország: 7). A Bajnokok Ligájában remekelő, eddig 61 gólt szerző, a 2017-es világbajnokság gólkirálynője, Nora Mörk neve mellett csupa világsztár szerepel, Stine Oftedal, Katrine Lunde és Camilla Herrem is ott van a skandinávok névsorában, ahogyan a 22 éves Henny Reistad is – az átlövő 39 meccsen 122 gólt szerzett már a válogatottban.

Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány pedig maximum azért vakarhatja a fejét, hogy elegendő játéklehetőséget biztosítson mindenkinek és a torna végéig frissen, kellő tűzben tartsa játékosait, hiszen Norvégia célja nem más, mint újra világbajnoki címet ünnepelni, amire a szakértők szerint minden esélye megvan és a torna favoritjaként vágnak neki a sorozatnak.

Nora Mörk (Andre Weening/BSR Agency/Getty Images)

A horvátok vagy a brazilok ellen nem lenne elképzelhetetlen az elődöntőbejutás sem Magyarország számára. Ezen az ágon pedig olyan ellenfelek jöhetnének szemben a döntőbejutásért, mint az olimpiai bajnok franciák, mint az első középdöntőcsoport esélyes nyertese vagy akár a címvédő hollandok.

A franciák jó formában és bombaerős kerettel érkeznek Spanyolországba, az olimpia All Star irányítója, Grace Zaadi ugyan nem tündököl élete formájában, de Estelle Nze Minko, Laura Flippes, Allison Pineau neve mellett a korábbi siófoki Tamara Horacek és a győri kapus, Laura Glauser is visszakerült a keretbe.

Hollandia két éve győzni tudott Japánban, de a 2020-as Eb-n csupán a hatodik, az olimpián pedig a csalódást keltő ötödik helyet sikerült megszerezniük, miután történelmi 22-32-es vereséget szenvedtek Franciaországtól. Ezt követően fájó változásokon esett át a holland keret: visszavonult a válogatottól Nycke Groot, és Martine Smeets, valamint a sikeredző, Emmanuel Mayonnade nem tudott megállapodni új szerződéséről a szövetséggel, ezért lemondott, helyére ideiglenesen Monique Tijsterman került.

Tijsterman korábban holland klubokkal és utánpótláscsapatokkal foglalkozott, most pedig Spanyolországban a címvédőt irányíthatja. A szövetségi kapitány a két évvel ezelőtti csapat nagyjára számíthat. Bevethető az olimpiát kihagyó Estavana Polman, Lois Abbingh, Tess Wester és Angela Malestein is, de fiatal tehetségekből sincs hiány, Dione Housheer és Larisa Nusser is sokat fejlődött az utóbbi időben.

Az alsó ágon a házigazdával nézhetünk farkasszemet a nyolc között

Dánia mögött, a második helyen a negyedik csoport győztesével küzdhetne a magyar válogatott – feltehetően a házigazda, 2019-es ezüstérmes Spanyolországgal.

Carlos Vivier csapatának azonban a nem sikerült átmentenie formáját az Eb-re és az olimpiára, ahol egyaránt a kilencedik helyen végeztek és a szövetségi kapitány helyére, Jose Ignacio Prades érkezett. Az új kapitány fiatalításba kezdett és kihagyta a csapatból Nerea Penát és Mireya Gonzalezt, a 42 éves kapus, Silvia Navarro és a 35 éves balszélső, Cabral Barbosa azonban a rutint képviseli a csapatban.

(EPA/David Fernandez)

A spanyolok megnyerték a vb-előtti felkészülési tornát, magabiztosan legyőzve Szlovákiát 35-15-re és Lengyelországot 32-25-re. A csoportjukban Argentínával, Ausztriával és Kínával találkoznak, ami nem tűnik nehéz feladatnak számukra.

Az ág másik negyeddöntőjében, Hollandia vagy Norvégia, mind a második középdöntős csoport lehetséges győztese játszana az első hatos csoport második helyezettjével.

Erre a helyre az orosz szövetség csapata érhet oda, akiknél Anna Vyakhireva, Polina Kuznyecova és Darja Dmitrijeva úgy döntött szünetelteti karrierjét. Azonban sztárjátékosokból így sem lesz hiány: Kszenija Makejeva, Jakaterina Ilina, Olga Fomina és Juliia Managarova mellett a fiatal generációból, Antonia Szkorabogatcsenko és Jelena Mihajicsenko igyekszik majd mindent megtenni, hogy a négyszeres vb-győztes ország csapatát minél előrébb juttassa.

Golovin Vlagyimir válogatottjának minden esélye megvan a célkitűzés elérésére, az első találkozót Szlovákia ellen, 20.30 élőben követhetik az M4 Sporton m4sport.hu-n.

A csoportbeosztás:
A csoport: Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
B csoport: Orosz Kézilabda Szövetség, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
C csoport: Norvégia, Románia, Kazahsztán, Irán
D csoport: Hollandia, Svédország, Puerto Rico, Üzbegisztán
E csoport: Németország, Magyarország, Csehország, Szlovákia
F csoport: Dánia, Koreai Köztársaság, Tunézia, Kongói DK
G csoport: Horvátország, Japán, Brazília, Paraguay
H csoport: Spanyolország, Ausztria, Argentína, Kína

A középdöntő csoportbeosztása:
I. csoport: A-B csoportok továbbjutói
II. csoport: C-D csoportok továbbjutói
III. csoport: E-F csoportok továbbjutói
IV. csoport: G-H csoportok továbbjutó

A tornával kapcsolatos további részleteket és élő közvetítéseink menetrendjét itt találja.

Borítókép: Érd, 2021. október 6. A magyar válogatott játékosai, miután 34-24-re győztek a Portugália ellen a női kézilabda Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen az Érd Arénában 2021. október 6-án. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Női kézivébé az M4 Sporton: a legfontosabb információk egy helyen
Szerdán kezdődik Spanyolországban a női kézilabda-világbajnokság, amelynek összes mérkőzését közvetíti az M4 Sport és/vagy az m4sport.hu, hétvégente pedig az M4 Sport+ is bekapcsolódik. A magyarok a csoportkörben csütörtökön Szlovákiával, szombaton Csehországgal, jövő hétfőn pedig Németországgal találkoznak Llíriában, egyaránt 20.30-tól. A magyar szövetség elvárása, illetve Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány célkitűzése a negyeddöntőbe, vagyis a legjobb nyolc közé kerülés.
Kézilabda