Musorujsag
Élő Eredmények

Görbicz Anita: Van hova fejlődni, de első mérkőzésnek ez tökéletes volt

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
A magyar női kézilabda-válogatott bemutatkozó világbajnoki mérkőzése, a Szlovákia elleni 35-29-es győzelem után Görbicz Anitát, a Győri Audi ETO KC sportigazgatóját kérdeztük a csapat teljesítményéről. A korábbi 233-szoros válogatott irányító-balszélső örült Háfra Noémi jó játékának és reméli, a következő mérkőzéseken pontosabban játszanak majd.

A magyar női kézilabda-válogatott 35-29-re legyőzte csütörtökön a szlovák csapatot a spanyolországi világbajnokság csoportkörének első fordulójában. A llíriai mérkőzés legeredményesebb magyar játékosa Klujber Katrin és Háfra Noémi volt hét-hét góllal, utóbbit választották a mezőny legjobbjának.

Az első félidő végén 16-16-os döntetlen állt az eredményjelzőn, a beálló körüli védekezéssel akadtak problémái a csapatnak. Mi lehetett az oka, hogy döcögősen kezdődött az előzetesen simának várt mérkőzés?

Görbicz Anita: „Az volt a gond, nem találták meg, kire kell kilépni és kire nem. Lehetett látni, hogy izgultak a lányok, tudták, nagyon fontos az első győzelem és szerintem túlizgulták az elejét. Nagyon meg akartak felelni és mindenkire oda akartak érni, ütközni még azokra is, akikre nem kellett volna. Biztos voltam benne, hogy a második félidőben összeszedik magukat és jobban odafigyelnek, koncentráltabbak lesznek. A szlovák átlövők nem lövési szándékkal törtek a kapura, fölösleges kilépéseket csináltunk, ebből rendre bejátszották és gólt szerzett a beálló. Ez mind azért volt, mert annyira meg akarták mutatni. Reméljük, ezt lerázták magukról és pontosabbak lesznek a következő találkozókon, a mostani pedig csak egy elsőmeccses drukk volt.”

 

fotó: MTI/Illyés Tibor

Mi hozta meg az áttörést a második játékrészre, amit 7-2-es rohammal kezdett a csapat?

Görbicz Anita: „Ötpercnyi jó védekezéssel és kapusteljesítménnyel egyből el tudtak lépni, ekkor megnyugodtak és rájöttek, ez így működik, nem kell idegeskedniük. Innentől sokkal pontosabban játszottak és jobban zárt a védekezés is.”

Mit emelne ki a mérkőzésből, amin javítania kellene a lányoknak és a torna későbbi szakaszában létfontosságú lehet?

Görbicz Anita: „Van hova fejlődni, van mit javítani, de első mérkőzésnek ez tökéletes volt. Látva a játékot, sokkal gyorsabban játszik a magyar válogatott, erőltetik a gyors középkezdéseket. Tartok attól, hogy ez a védekezés kárára megy, hátul egy picit jobban kellene összpontosítani, ezután lehetne indulni és lerohanni az ellenfelet. Döntően mindig az a csapat nyer, amelyik jobban védekezik.”

fotó: MTI/Illyés Tibor

Hárfa Noémit választották a mérkőzés legjobb játékosának. A több játéklehetőségnek köszönhetően felszabadulhat és kellő önbizalmat szerezhet a világbajnokságon, hogy Győrben is egy ilyen jól játszó Háfrát lássunk? 

Görbicz Anita:„Mindenképp kiemelném Háfra Nonit támadásban. Nagyon ügyes volt, öröm volt látni, hogy felszabadultan játszik. Vállalkozik és jó döntéseket hoz, remélem, minimum ilyen teljesítményt nyújt majd minden mérkőzésen. Nem lehet összehasonlítani a két helyzetet. Noni mögött a válogatottban még nincs olyan cserelehetőség, aki teljesen át tudná venni a szerepét. Kácsor Grétinek talán még nem ez a vb-je lesz az, amikor kimagaslót fog teljesíteni, bár azért remélem megcáfol játékával. Noninak ez egy amolyan plusz: tudja, hogy neki kell megoldania. Ha összeszedett fejben, akkor képes megoldani. Az elmúlt világeseményeken, az olimpián vagy akár az Eb-n inkább félt a hibától és olyankor jönnek is. Most nem láttam rajta félelmet. Megy előre, csinálja és jó döntéseket hoz, ennek eredményeképp a mérkőzés legjobb játékosának is választották”.

Magyarország-Szlovákia 35-29 (16-16)
Llíria, v.: Christiansen, Hesseldal Hansen (dánok)
lövések/gólok: 53/35, illetve 44/29
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 4/4
kiállítások: 4, illetve 6 perc
Magyarország:
Bíró – Márton 3, Háfra 7, Vámos 5, Bordás 3, Klujber 7, Lukács 1, cserék: Planéta, Kácsor 2, Szabó L. 1, Tóth E. 3, Szikora, Fodor, Kovács A. 2, Albek 1, Szemerey,
szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A magyarok szombaton Csehországgal, hétfőn Németországgal találkoznak, egyaránt 20.30-tól. A középdöntőbe az első három helyezett kerül, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket. A küzdelmek négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak, innen az első két-két helyezett kerül a negyeddöntőbe. A csoportkörben a négyesek utolsó helyezettjei az Elnök Kupáért kiírt alsóházi rájátszásban folytatják szereplésüket.

Az M4 Sport és az m4sport.hu a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság összes mérkőzését élőben közvetíti. Részletes menetrend itt!

További tartalmak

Kapcsolódó hírek