Musorujsag
Élő Eredmények
×

Pádár Ildikó: Klujber Katrin színes játékával cipelte hátán a csapatot

Pádár Ildikó: Klujber Katrin színes játékával cipelte hátán a csapatot

m4sport.hu | Szerencsés Szilveszter
Szlovákia után Csehországot is legyőzte a magyar női kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon. A mérkőzés után Márton Gréta nevelőedzőjét, Pádár Ildikót kérdeztük a látottakról. A Ferencvárosi TC korábbi 202-szeres válogatott beállója már szivacskézilabdán felfigyelt a szombaton 11 gólig jutó Klujber Katrinra.

Görbicz Anita után ezúttal az olimpiai ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok és világbajnoki második helyezett, a Ferencvárossal hatszoros bajnok és hétszeres Magyar Kupa-győztes Pádár Ildikót kértük fel, hogy értékelje a Golovin-csapat második, Csehország ellen 32-29-re megnyert vb-mérkőzését.

Pádár 1987 és 2003 között volt az FTC beállója, az utánpótlásban töltött időszaka után a felnőttcsapatban 14 év alatt 636 mérkőzésen, 1668 gólt szerzett. Visszavonulása után a klubnál maradva utánpótlásedzőként kezdett dolgozni és jelenleg is a Fradi növendékeivel foglalkozik – kezei alatt többek között olyan játékosok nevelkedtek, mint Márton Gréta, vagy Faluvégi Dorottya.

Hogyan látta a csehek elleni mérkőzést, jobban játszott a válogatott, mint két nappal ezelőtt?

Nagyon örülök, hogy megszereztük ezt a két pontot, egy nagyobb teher esett le a lányok válláról. Természetesen nincs még vége, de az első mérkőzéshez képest javuló tendenciát mutatott a csapat. A kettes, hármas védők közötti kapcsolat javult az első mérkőzéshez képest. Sokkal megfontoltabbak voltak, pontosabban léptek ki, ha ki kellett és nagyobb összhang volt a két hármas közt. Az előző mérkőzésen láthattuk, nem volt meg az a kohézió és kommunikáció, hogy ki lép fel és ki marad a beállóval. Volt, amikor egyszerre két-három ember lépett fel 9-10 méterre is – ez most sokkal pontosabb volt, több lábmunkával dolgoztak, dinamikusabbak voltak és több faultot is elkövettek az ellenfél játékosain, ami ezekből hiányzott az első mérkőzésen, ez ilyen szempontból pozitív volt a csehek ellen.

A 202-szeres válogatott, Pádár Ildikó. (Fotó: facebook.com/Magyar kézilabda-válogatott)

Az előző mérkőzés után érte néhány kritika a beállókat. Lehetett olyat is olvasni, nincs igazán klasszis játékosunk a posztra. Mit gondol erről?

Bordás Réka, Szabó Laura és Tóvizi Petra. Jelenleg ők hárman a mi beállóink, olyan klasszisaink még nincsenek, de lehetnek. Nekik is át kell esniük egy olyan fejlődésen, ahol rutint szereznek és kialakul egy olyan páros- és hármas kapcsolat a többiekkel, amivel eredményesebbek tudnak lenni. A két meccset nézve azért kaptak labdákat, a szlovákok és a csehek ellen is ment jó pár bejátszás a beállóknak. Maradtak ki onnan helyzetek, de ez már egy pozitívum, hogy meg tudjuk őket játszani. Ha az átlövők még bátrabban játszanának, több távoli lövésünk lenne – akkor még jobban megnyílna a fal a beállóknak is.

Akkor mondhatjuk ezt fejlődésnek és a németek ellen ez még jobb lesz?

Igen, de ahhoz, hogy a németek ellen is eredményesek legyünk még rá kell tenni egy-két lapáttal. Nem kell messzire menni, Emily Bölk iszonyatos lövőerővel rendelkezik, a megállításához még több lábmunka, ütközés és kommunikáció  – tehát nagyon jó összhangra lesz szükség a belsővédők között.

A jelenlegi keretből, Márton Gréta nevelkedett a kezei alatt, de említhetném Faluvégi Dorottyát vagy a rendkívül tehetséges még utánpótlás korú, Ballai Borbálát, aki ugyan még nem volt felnőttválogatott. Volt még valamelyik játékos nevelőedzője a jelenlegi keretből?

Remélem Bori is válogatott lesz, de más nem volt egyelőre. Kettejük közül most Gréti van kint a világbajnokságon és nagyon örülök, jól játszott mind a két mérkőzésen, illetve fantasztikusan védekezik, ezt szombaton is megmutatta.

Az ő játékát más szemmel figyeli, jobban szorít érte?

Igen, mindenféleképpen. A Fradinál is sokat találkozunk. Annyira aranyos, mindig megáll egy-két mondatra, tudok vele beszélgetni és néha még sztorizgatni is szoktunk. Azért bennem van, hogy kis saját nevelésű lányka és még jobban szorítok érte. Szurkolok neki, hogy menjen a játék, jól védekezzen. Természetesen az egész csapatnak, de azért van egy-egy olyan, aki tényleg a kezeim között nőtt fel – nekik másképp szorít az ember.

Márton Gréta, három gólt szerzett és védekezésben is kiemelkedően teljesített a csehek ellen. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Van olyan a keretben, akire már nagyon fiatalon, az utánpótlásban felfigyelt?

Akivel nem dolgoztam, viszont szivacskézilabda-meccset játszottam ellene, egy országos döntőben találkoztam Klujber Katrinnal. Akkor Márton Grétáék voltak velem, Keti pedig az ellenfél Dunaújváros csapatában, már akkor zseniálisan játszott – 3 plusz 1-ben voltak fent a pályán és három ember alig bírta megállítani. Már olyan fiatalon mély nyomokat hagyott bennem, talán az egyetlen olyan játékos, akit 7-8 éves korától végig követtem, a szemem előtt volt. Láttam a fejlődését, hogy hova jutott és most a csehek ellen is fantasztikus, színes játékával cipelte hátán a csapatot.

A magyar válogatott hétfő este a csoportelsőségért játszik a szintén hibátlan Németországgal a vb E jelű kvartettjében. A jövő szerdán kezdődő középdöntőbe az első három helyezett jut tovább, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket. A magyar együttes a középdöntőben a Koreai Köztársasággal és Dániával, illetve Kongóval vagy Tunéziával találkozik Granollersben, ahova két pontot már biztosan visz.

Női kézilabda-világbajnokság, E csoport:
Magyarország–Csehország 32–29 (17–15)

lövések/gólok: 49/32, illetve 45/29
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/3
kiállítások: 14, illetve 4 perc
Magyarország: Szikora – Márton 3, Vámos 3, Bordás 3, Planéta, Háfra 3, Lukács 2, cserék: Klujber 11, Kácsor 4, Szabó L., Tóth E. 2, Kovács A., Fodor, Albek 1, Bíró, szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

Borítókép: Klujber Katrin (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak