Musorujsag
Élő Eredmények

Pálinger csalódott a vb-szereplés miatt, de szerinte sokat tanult a válogatott

Pálinger csalódott a vb-szereplés miatt, de szerinte sokat tanult a válogatott

m4sport.hu
Pálinger Katalin csalódott amiatt, hogy nem sikerült negyeddöntőbe jutnia a magyar női kézilabda-válogatottnak a világbajnokságon, de úgy véli, a csapat sokat fejlődött és tanult a spanyolországi tornán.

A magyarok Szlovákiát 35–29-re, Csehországot 32–29-re legyőzték, majd Németországtól 25-24-re kikaptak, így az E csoport második helyén végeztek, és két pontot vittek magukkal. A középdöntőben Dániától 30–19-re kikaptak, és már Kongó 30–22-es legyőzése előtt kiderült, hogy nem juthatnak tovább a negyeddöntőbe. Utolsó meccsükön 35–28-ra nyertek Dél-Korea ellen és végül a tizedik helyen végeztek.

A szövetség női szakágért felelős alelnöke az M1-nek azt mondta, a hat vb-mérkőzésen szerzett rutint a játékosok kamatoztathatják a következő években. „Ezek a fiatal játékosok a győzelmekből és a vereségekből is sokat tanultak. Nagyon az út elején vagyunk, de bízom benne, hogy amit elterveztünk, azt meg tudjuk valósítani és a jövő évi Európa-bajnokságra, ahonnan már komoly esélyünk lehet az olimpiai selejtezőtornára való kijutásra, már egy sokkal rutinosabb csapat fog utazni.”

Hozzátette, még mindig nagyon fiatal a keret, amelynek továbbra is idő kell. Tudja, hogy ezt régóta mondják a szövetség részéről, elfogadják ezt a kritikát, de kevés olyan 30-32 éves játékos van, aki „húzni tudja az igát”.

Pálinger Katalin szerint reális elvárás volt a szövetség részéről a negyeddöntőbe jutás, hiszen a célkitűzés megfogalmazásakor még nem számoltak azzal, hogy Tomori Zsuzsanna lemondja a vb-szereplést, Schatzl Nadine koronavírusos lesz, Klujber Katrin pedig megsérül a németek elleni meccs elején. „Tomori védekezésével sokkal kevesebb gólt kaptunk volna, hiszen ennek a válogatottnak ő volt a védelemben a vezére, a remek formában lévő Klujber pedig a sorsdöntő mérkőzéseken már nem tudott szerepelni.”

Klujber kiválásával nagyon behatárolódott a magyarok támadójétka, Szöllősi-Zácsik Szandra pedig orrtöréssel vállalta a világbajnokságot, előtte több mint egy hétig nem tudott edzéseket végezni, emiatt pedig hamar elfáradt. „Nagyon küzdött, de sokat kivett belőle egy-egy mérkőzés, ráadásul sokszor kénytelen volt nem a saját posztján játszani.”

Pálinger ugyanakkor hangsúlyozta, nem szeretnék a hiányzókra fogni a vb-szereplést. „A német meccs volt a kulcs, azt meg lehetett volna nyerni. Utána a dánok ellen érződött, hogy összeroppantunk. A fiataloknak minél több nemzetközi találkozót kell játszaniuk, hogy az olyan meccseket, mint a németek elleni volt, meg tudja nyerni a csapat.”

A válogatottban Vámos Petra nyújtotta a legjobb, legkiegyensúlyozottabb teljesítményt Spanyolországban. Az alelnök szerint a Debrecen irányítójában még ennél is több van, a teljesítménye önmagáért beszél, jó példa lehet a fiatalok számára az ő személye. Hozzáfűzte, nagyon jó lenne, ha Vámos mellett a rutinos Kovacsics Anikóra is lehetne számítani az irányítóposzton, de a Ferencváros játékosa súlyos vállsérülés után gyógyul.

A korábbi kiváló kapus szerint Márton Gréta is jól teljesített a világbajnokságon. A balszélsőről elmondta, évek óta bizonyítja, hogy megbízható a sorsdöntő helyzetekben, látszik rajta, hogy a Ferencvárossal évek óta nemzetközi meccseket játszik.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány kapcsán Pálinger emlékeztetett, hogy távozott az MTK vezetőedzői posztjáról, és a jövőben már főállású kapitányként dolgozik.

Borítókép: Granollers, 2021. december 12. A magyar válogatott játékosai a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Koreai Köztársaság mérkőzés végén 2021. december 12-én. A magyar válogatott 35-28-ra győzött. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek