Musorujsag
Élő Eredmények

A gyorsabb tempó hibákat szült védekezésben – miért lett „sikertelen” a kéziválogatott vb-szereplése?

A gyorsabb tempó hibákat szült védekezésben – miért lett „sikertelen” a kéziválogatott vb-szereplése?

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
A magyar női kézilabda-válogatott nem tudta felvenni a versenyt a rutinosabbakkal. Előzetesen ilyen teljesítményre volt predesztinálva a Golovin-csapat? Szurkolói szemmel talán nem. Az utánpótlássikerek formálta szemellenzőt és a velejáró elvárásokat azonban 2021-re maga mögött hagyhatta volna a csapat. Nem beszélve arról, hogy egyetlen meccs megnyerésével kis túlzással begyalogolt volna a legjobb nyolc közé a kéziválogatott.

Vasárnap utolsó mérkőzését is lejátszott a 25. női kézilabda világbajnokságon és azóta az is eldőlt, hogy a tizedik helyen végzett a magyar válogatott a spanyolországi tornán. A többször említett fiatal csapat számára előzetesen a negyeddöntőt tűzte ki célul a Magyar Kézilabda Szövetség. Ez nem teljesült, a szövetségi kapitány így sikertelennek értékelte a tornát. 

„Az olimpián hetedik helyen zárt a magyar válogatott, ezzel is bebizonyítottuk, hogy továbbra is a világelitben van a helyünk, így a Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége egyértelműen az első nyolcba várja a csapatot a világbajnokságon is, tehát továbbra is a világelit részesei kell, hogy legyünk” – fogalmazott Kirsner Erika, az MKSZ alelnöke a szövetség november 24-i sajtótájékoztatóján. A célkitűzés – látva a sorsolást és az ágakat – olyannyira nem tűnt elérhetetlennek, hogy néhol borítékolható volt a papírforma eredmények alakulásával és a németek valószínűsített legyőzésével: az egyenes kieséses szakasz első mérkőzésén a házigazda Spanyolországgal nézett volna farkasszemet Magyarország.

Az első csoportmeccsek alkalmával kirajzolódott, a védekezésben adódó problémák miatt nehéz dolga lesz a közel egyenrangú ellenfélnek tartott Németország és Dánia ellen Golovin Vlagyimiréknak.

Tomori Zsuzanna nemcsak hátul hiányzott

A csapatvédekezés nem ideális működésére lehetett számítani, ami többször szolgáltatott beszédtémát és Golovin Vlagyimirnak is minden bizonnyal komoly fejfájást okozhatott. A válogatott keretébe három év után visszatérő Planéta Szimonetta megtette a tőle telhetőt, a kapitány őt tartotta a legalkalmasabbnak a védelem irányítására – ennek megfelelően szinte minden percet a pályán töltött, amikor védekezésre került sor. Az összeszokottság hiányát azonban nem volt ideje orvosolni a csapatnak, több felkészülésre és edzőmérkőzésre lett volna szükség, így csak élesben lehetett gyakorolni, majd levonni a tanulságokat.

Tomori lemondása nem jött jókor, a konkrét indokokra azóta sem derült fény. Utólag azonban nem csupán hátul hiányzott a Vipers légiósa: Klujber Katrin sérülésekor hatalmasat lendíthetett volna a támadójátékon jobbátlövőből.

Albek Anna (MTI/Illyés Tibor)

A torna első, Szlovákia elleni mérkőzésén 20. születésnapját ünneplő Albek Anna még nem kész a kiélezett szituációkra, ez a csoportelsőségről döntő találkozón látható is volt. A csapat legfiatalabb tagjaként nem is várható el tőle, hogy megoldja a legnehezebb feladatokat, főként tapasztalatszerzés céljából nevezte őt a szövetségi kapitány, ugyanakkor keltethetett olyan érzéseket a szurkolókban: „miért nem egy rutinosabb?”

Összesen 54 percet töltött a pályán és jobbára védekezésben mutatta, hogy alkatából és a képességeiből adódóan lehet majd rá számítani. Lehetséges, hogy találni jobb formában lévő, tapasztaltabb behívható játékos a posztján, a jövőt szem előtt tartva azonban logikus választás volt a Metzingen légiósa. Hiszen egyértelműen a jövő embere, aki védekezésben hármasban is bevethető lehet, valamint Kljuber kiváló váltótársa válhat belőle támadásban.

A kapusteljesítmény kárára ment a védekezés hiányossága

A torna előtt nem aggódhattunk a kapusaink teljesítményéért még Janurik Kinga koronavírus miatti kiválása után sem. A korábbi FTC-kapustrió, Bíró Blanka, Szikora Melinda és Szemerey Zsófi utazott Spanyolországba. A védelem egykori vezére, Tomori kiválásával lehetett számítani olyan védekezésbeli hibákra, amik megnehezítik a kapusok dolgát, ez be is következett. Sokszor az üresen maradt beálló kísérletezhetett a hatos vonalról, de rengeteg párharcot veszítettünk és ezeknek köszönhetően lőhettek betörésből ziccereket az ellenfeleink.

A EHF statisztikája mutatja, hogy az összes, 225 kapura érkező lövésből 101 érkezett 6 méterről.

Gyakorlatilag majdnem 50 százalékban ziccereket kellett védenie a kapusoknak. Szemerey töltött a legkevesebb időt játékban, csupán 28 percet. 16 lövésből kettőt hárított (13%). Szikora 2 óra 29 perc alatt 23 védést mutatott be 89 lövésből (25%), a legtöbbet Bíró töltötte a pályán. A válogatott csapatkapitánya 2 óra 43 percet töltött a kapuban 116-szor próbálkoztak lövéssel ellene, melyből 37-et (20%) hárított és sokszor adott lendületet védéseivel a csapatnak.

Fiatalon a világelitben vagy rutintalanokkal a világelitbe?

Nézőpont kérdése, de közel sem mindegy a megközelítés. A válogatott helyét nagyon nehéz reálisan belőni. Főleg azért, mert szeretünk kiindulni abból a tényből, hogy az elmúlt években állva hagytuk a világ utánpótlását, uraltuk a korosztályos világbajnokságok és Európa-bajnokságok mezőnyét. Hol keresendő akkor a hiba? Talán az átmenetben.

Az átmenetből adódó hibák több tényezősnek mondhatóak. Például Vámos Petra negyed ekkora szerepet nem kapott volna, ha nincs Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita sérülése – lehetne tovább hangoztatni, hogy majd beérnek a fiatal tehetségeink. Vámos azonban berúgta az ajtót és kiválóan teljesít. A világbajnokság egyik legjobb teljesítményét nyújtva 24 gólt szerzett, 24 gólpasszt osztott ki és hatszor adta el a labdát, 4 óra 2 percet a pályán töltve. Váltótársa, Tóth Eszter jóval kevesebbet töltött a pályán, 1 óra 52 percet. 8 gólt szerzett, 3 gólpassz mellett hétszer adta el a labdát.

„Felemás érzések vannak bennem a két elveszített mérkőzés miatt, de rutinszerzés szempontjából hasznos volt a nagyon fiatal csapatunknak, és annak is örülök, hogy két magabiztos győzelemmel tudtunk zárni”fogalmazott Vámos az M4 Sportnak Dél-Korea legyőzése után.

Vámos Petra szervezi a játékot. (MTI/Illyés Tibor)

A belső hármas pozícióból rengeteg labdát adott el a válogatott. Háfra Noémi összességében nem játszott rosszul és egyértelmű, hogy miben kell még fejlődnie, emellett többször képes volt hátán cipelni a csapatot. 24 gólt szerzett 65 százalékos hatékonysággal. 15 gólpasszt adott társainak, de magasan a legtöbbször, 18-szor adta el a labdát. A hat lejátszott mérkőzés alatt összesen 66-szor adtuk az ellenfél kezébe vagy vétettek technikai hibát a játékosok, ami nagyon sok.

A szövetségi kapitány fejlesztett a támadások tempóján, ami egyértelmű javulás, viszont magával hozott megannyi hibát is, ez azonban gyakorlással és összeszokottsággal kiküszöbölhető. Ebbe a gyorsabb játékba támadásban egyelőre Planéta nem kapott szerepet és így is 11 gólt szerzett, ebből nyolcszor hétméteresből. Klujber kiválóan megoldotta a jobbátlövő pozícióját, combsérülése után azonban már nem tudott segíteni. Egy óra és huszonöt perc játék alatt is 20 gólt szerzett, tíz asszisztot adott és csupán két labdát adott el, igaz a Ferencváros játékosa rutinosabbnak mondható a csapatban.

A játékosok korát figyelembe véve kaphatunk választ a kérdésre, hogy miért van ideje a csapatnak. A nyolcba jutó németek átlagéletkora egy teljes évvel sem több ugyan és csoportellenfeleink közül sem a magyar keret a legfiatalabb, de jelenleg a rutinszerzés fázisában nem ért el rossz eredményt a válogatott.

Csehország 23.7, Magyarország 24.8, Szlovákia 24.9 és Németország 25.5. Dánia 26.3, az utolsó ellenfél, Dél-Korea válogatottja kereken 25-ös átlagéletkorú.

Ugyanakkor, a legjobb nyolcba jutó válogatottak idősebb, rutinosabb játékosokból állnak. Norvégia (29.1), Brazília (28.8) és Spanyolország (28.3) a három „legidősebb” átlagéletkorú csapat. Az olimpiai bajnok Franciaország 26.5, Svédország 25.9, az orosz csapat 25. A németekkel és a dánokkal kiegészülve ez a nyolc ország nyerheti meg a világbajnokságot. Ebbe a nyolcba várta a honi szövetség Magyarországot is, ahol ténylegesen a legfiatalabb játékosok alkotta kerettel léphetett volna pályára. A jövő évi Eb-n és a két év múlva esedékes vb-n már Magyarország is tapasztaltabb játékosokból meríthet, a jelenlegi keretben pedig hatalmas a potenciál.

Az átmenet talán a lehető legjobbkor érkezett. A játékosok többségének alig van nemzetközi rutinja, ennek megszerzésével pedig nincsenek elkésve. Természetesen jobb lett volna a már most vb-negyeddöntőben látni a válogatottat, de minden bizonnyal még fogjuk.

Az idő nekik dolgozik

„Ezek a fiatal játékosok a győzelmekből és a vereségekből is sokat tanultak. Nagyon az út elején vagyunk, de bízom benne, hogy amit elterveztünk, azt meg tudjuk valósítani és a jövő évi Európa-bajnokságra, ahonnan már komoly esélyünk lehet az olimpiai selejtezőtornára való kijutásra, már egy sokkal rutinosabb csapat fog utazni” fogalmazott Pálinger Katalin a szövetség női szakágért felelős alelnöke az M1-nek.

A világbajnokság nyolcadik legfiatalabb csapatát tudhatja magáénak Magyarország. Nem telt el olyan sok idő a junior sikerek óta, de már nem utánpótláskorú játékosokról beszélünk, aki pedig csettintésre hasonló sikereket vár el, szemellenzőt visel. A fejlődésük nem állt meg, azonban nem is haladhat egyenletes ütemben, mert nem együtt készülnek és csupán nyolc játékos szerepel hétről-hétre a Bajnokok Ligájában.

Az Európa-ligába csoportkörében pedig négy válogatott játékos lép pályára ebben a szezonban, Szemerey Zsófi, Szikora Melinda, Kácsor Gréta és Tóth Eszter. Különösen Kácsornak lenne hatalmas szüksége a nemzetközi megmérettetésekre. A váci balátlövő jól egészítette ki Háfrát a világbajnokságon, de láthatóan több van benne. Klasszikus átlövésekkel vette be az ellenfelek kapuit, melyekben volt fantázia. A hat mérkőzésen 18 gólt szerezz, 60 százalékkal, ami egy jó teljesítmény, 17 gólpasszt adott és ötször adta el a labdát – összesen 1 óra, 57 percet töltött a pályán.

Kácsor Gréta (MTI/Illyés Tibor)

A Debrecen és az MTK a selejtezők folyamán kiesett, előbbi búcsúja különösen azért fájó, mert a 18-fős vb-keretben négy debreceni is szerepelt, Bordás Réka, Planéta Szimonetta, Tóvizi Petra és Vámos Petra. Bordás remek játékkal rukkolt elő a spanyolországi tornán és úgy tűnik kiharcolta magának az első számú szerepet a beálló pozícióban. 3 óra 44 percet töltött a pályán, ami a negyedik legtöbb, 13 gólt szerzett és az összességében gyenge védekezés ellenére mutatott biztató jeleket.

Tóvizi nem kapott sok lehetőséget a bizonyításra, csupán 4 meccsen 58 percet Az MTK játékosa, Szabó Laura pedig nem mutatott jó teljesítményt – 1 gólt szerzett hét kísérletből és védekezésben sokszor volt lassú. A debreceni mag számára előnyt jelent, hogy együtt játszhatnak, Vámos kapcsolata tökéletesedik a beállókkal. Védekezésben Planéta, Bordás és Tóvizi egyaránt megfordul hármasvédőben és az NB I dobogójára esélyesként kiélezett meccseket játszanak a bajnokságban.

Vámos Petra, Háfra Noémi, Bordás Réka, Tóth Eszter (MTI/Illyés Tibor)

Magyarországon nem jellemző, hogy fiatalon külföldre igazolnak tapasztalatszerzés céljából a női játékosok, egyedül Albek pallérozódik Németországban és kap folyamatos játéklehetőséget. Nemzetközi mérkőzések hiányában azonban nehezebb és időigényesebb munka lesz a világ élmezőnyéhez tartozni.

A hiányzók ellenére stabilitás és rutin a széleken

Faluvégi Dorottya nem épült fel időben ujjsérüléséből, így nem válogatta be Golovin. Schatzl Nadine tagja volt az utazó keretnek, de pozitív koronavírus tesztje miatt Fodor Csenge játszott a világbajnokságon. 1 gólt szerzett 1 óra 32 perc alatt és három labdát csent védekezésben, de jobbára akkor küldte őt pályára a szövetségi kapitány, amikor pihenőt kellett adnia Márton Grétának, aki világklasszis teljesítményével a csapat legjobbja volt a tornán.

A Ferencváros balszélsője töltötte a legtöbb időt a játéktéren, 4 óra 28 percet, 20 gólt szerzett csupán négy lövést elhibázva és szerzett öt labdát a kapunk előtt.

Márton Gréta (MTI/Illyés Tibor)

A jobbszélről magasan kiugró teljesítmény nem érkezett, de nem panaszkodhatunk Lukács Viktória sem, aki a második legtöbbet játékban töltve, 4 óra 25 perc alatt 19- szer volt eredményes 63 százalékos mutatóval, de indításból csupán egyszer hibázott – remek gyors gólokat szerzett. Kovács Anett 1 óra 31 percet töltött a pályán és 40 százalékos hatékonysága nem túl kecsegtető és nem valószínű, hogy meggyőzte a szakmai stábot.

Ahogy az elmúlt évekből és világeseményekből megszokhattuk a szélsőinkkel nincs probléma, valamint jó teljesítményt nyújtanak klubcsapataikban a Győrben és a Ferencvárosban a BL-ben.

A női kézilabda-válogatott célja a 2024-es párizsi olimpia, addig pedig rengeteg munka, egy világbajnokság és egy Európa-bajnokság is vár a lányokra. A következő tétmérkőzés egy Eb-selejtező, 2022. április 20-án, Portugáliában.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek