Musorujsag
Élő Eredmények
×

Keretelemzés: nagy hiányzó nélkül, erős magyar válogatott vág neki az Európa-bajnokságnak

Keretelemzés: nagy hiányzó nélkül, erős magyar válogatott vág neki az Európa-bajnokságnak

m4sport.hu | Sz.Sz.
A fiatalításon átesett magyar kézilabda-válogatott jó hangulatban, felkészülten várja a csütörtökön rajtoló Európa-bajnokságot. A végleges keret kialakításában sok kérdés aligha merülhetett fel, az elmúlt években körvonalazódott, kire milyen szerepkörben számít a szövetségi kapitány – ennek megfelelően alig találkozunk megkérdőjelezhető kerettaggal a névsort vizsgálva.

Január 13. és 30. között Magyarország társházigazdaként, Szlovákiával közösen rendezi a 15. férfi kézilabda Európa-bajnokságot, amelyet kizárólag az M4 Sport és az m4sport.hu közvetít élőben.

Gulyás István szövetségi kapitány 20 játékost nevezhet, mérkőzésenként 16-an léphetnek pályára – a torna folyamán pedig 2-2 cserelehetősége lesz a kapitánynak a 35-ös bő keretből, amelyben olyan nevek is szerepelnek, mint Balogh Zsolt, Leimeter Csaba és Juhász Ádám, a rendkívül tehetséges Éles Benedek vagy az utolsó szűkítés áldozata, Ilics Zoran.

Európa-bajnokságon a magyar férfiválogatott még egyszer sem tudott a dobogón végezni és az eddigi legjobb eredménye is egy hatodik helyezés, a tizenkét csapatos, 1998-as kontinenstornán. Hazai pályán a nyolc közé kerülés, a Magyar Kézilabda Szövetség elvárásának teljesítésével akár minden idők legjobb Eb-helyezését is elérheti Magyarország.

A szövetségi kapitány segítői változatlanok a korábbi világeseményekhez képest, Chema Rodríguez másodedzőként, Porobic Haris kapusedzőként segíti Gulyás munkáját és Nagy László csapatvezetőként segíti a szakmai stáb munkáját. Gulyást 2019 nyarán nevezték ki főállású szövetségi kapitánynak, megbízatása a 2022-es Eb végéig szól – a lehető legjobb alkalom egy kiugró eredményre és a bizonyításra, hazai közönség előtt a lélegzetelállító MVM Dome-ban.

A válogatott kerete az évek során fiatalításon esett át, de közel ebben az összeállításban szerepelt és építkezett. Ennek köszönhetően egy összeszokott, fiatalos lendülettel kézilabdázó csapatot láthatunk majd Budapesten. Akárcsak, 2021-ben a világbajnokságon, amelyen drámai körülmények között, hosszabbításban maradt alul a franciák elleni negyeddöntőben Magyarország és végzett az előkelő ötödik helyen – maga mögé utasítva például Norvégiát és két aktuális csoportriválist, Portugáliát és Izlandot. Azonban rutinból sincs hiány, Mikler Roland 208, Lékai Máté pedig 134 válogatott meccsel a háta mögött a csapat legtapasztaltabb játékosai.

Mikler Roland, a 2020-as Európa-bajnokságon (MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren)

A gyakran kihasználatlan szélsők

Többször előfordult és a válogatott kritikájaként szokás emlegetni a kevés szélsőhelyzetet. A magyar csapatra nem jellemző, hogy a szélsők döntsenek el kulcsfontosságú mérkőzést, ez pedig nem a szélsők alkalmatlansága vagy esetleges gyengesége miatt van. A támadások befejezését legtöbbször a belső területek valamelyikén kísérlik meg az átlövők; kétségtelen, Bánhidi Bence körül mindig izzik a levegő, amit sikeresen tud kihasználni a csapat, így a szélsők helyzeteinek száma értelemszerűen csökken. Lerohanásból azonban mindig számíthattunk a precíz befejezésekre, hiszen sokat javult a válogatott tempója és a sarokból sem panaszkodhatunk a lövések minőségére.

Baloldalon a balatonfüredi Bóka Bendegúz évek óta stabil tagja a válogatott keretének, 35 fellépésén 83 gólt lőtt. Az NB I-ben 23-szor talált be és nyolc alkalommal hibázott (védés, mellé lőtt labda vagy kapufa). A keret másik balszélsője, a Tatabányában szereplő Sunajko Stefan 17 kísérletet elhibázva, 46 gólt szerzett a szezonban, a Magyar Kézilabda Szövetség honlapja szerint.

A jobboldalon sokáig Hornyák Péterre számított az éppen regnáló szövetségi kapitány, a Tatabánya jobbszélsője szeptemberi térdsérülés miatt az egész szezonban nem léphet pályára. Pótlására az FTC szélsője, Bujdosó Bendegúz kapott meghívót és lehetőséget a bizonyításra, hogy az évről évre stabilabb NB I-es teljesítményét a nemzetközi porondon is megmutathassa. Bujdosó a második legtöbb találatot (42) szerezte klubcsapatában, és 11 mérkőzésen 309 percet töltött a pályán. A keret, nemzetközi szinten már jobban ismert balkezes szélsője a spanyolajkú Rodríguez Pedro. A balatonfüredi játékos a második legtöbb játékidőt, 521 percet töltött a pályán a magyar bajnokság összes játékosát figyelembe véve – mérkőzésenként 43:27 percet átlagosan. Pedro 51 találattal, Bujdosóhoz hasonlóan második a házi góllövőlistán. Az ő esetében tényleg biztosak lehetünk abban, hogy nem küzd játékhiánnyal.

A szurkolók körében sokszor témát szolgáltatott, hogy kik a legmegfelelőbb, legjobb, legígéretesebb magyar szélsők, akik helyet kaphatnak a válogatottban és készek is a feladatra, hogy nagy világeseményen játszanak. Ezúttal posztonként két, az elérhető legjobb formában lévő játékosokkal vág neki az Eb-nek Gulyás, – élesben pedig kiderül, mennyit formálódott a csapat taktikája és láthatunk-e több szélsőgólt a januári kontinenstornán.

Megérdemelt, de megkérdőjelezhető választás

A kapitány és a szakmai stáb döntését tiszteletben kell tartani, Máthé Dominik mellett Ancsin Gábor feladata lesz a jobbátlövő poszt ellátása. Sokak szerint Ancsin már túl van a zenitjén, az egykor Nagy László utódaként emlegetett átlövő nem fut rossz szezont, a bajnokságot a sok sérülés miatt döcögősen indító Tatabányában. Szerzett 48 gólt és bőven kivette részét csapata kombinatív játékából, de valahogy olyan körülötte a levegő, hogy senki sem szomorkodott volna, ha például a fiatal Ilics Zoran kap lehetőséget, vagy az utánpótlás válogatottakat megjárt, a Bajnokok Ligájában szereplő PPD Zagrebben játszó Leimeter Csaba. Mindenesetre Ancsin rászolgált, hogy szerepeljen egy hazai világversenyen, hiszen az elmúlt tíz évben egyértelműen meghatározó és stabil tagja volt a válogatottnak.

Máthé letette névjegyét az egy évvel ezelőtti világbajnokságon, kiemelkedő alakja csapatának, a norvég Elverumnak, 2022 nyarától pedig egy igazi sztárcsapatban, a Paris Saint-Germain-ben fogja ontani a gólokat. A jelenlegi szezonban 53-szor talált be a BL-ben, a norvég bajnokságban pedig 16 meccs alatt 64-szer volt eredményes. Mutatói évről évre jobbak, remek kapcsolata van a beállókkal és nehéz helyzetben is képes egy fineszes átadással megtalálni őket. Figyelembe kell venni azonban, hogy Máthé később csatlakozott a kerethez, mert pozitív koronavírus-tesztet produkált – kérdéses, milyen állapotban van, mennyit vett ki belőle egy esetleges enyhe lefutású megbetegedés, hogyan fogja bírni a sorozatterhelést, hiszen az ő gólerős, ambíciózus játékára hatalmas szüksége lesz.

Máthé Dominik, a 2021-es világbajnokságon. (Fotó: MTI/EPA/Pool)

Győri, Hanusz és Lékai feladata lesz a csapat irányítása

A legtöbb válogatottsággal rendelkező mezőnyjátékos, Lékai Máté 134 alkalommal ölthette magára a címeres mezt. Lékait és kvalitásait nem kell bemutatni a magyar sportrajongóknak. A 33 éves irányító átlagosan 16 percet töltött a pályán az NB I-ben és 22 gólt szerzett 11 mérkőzés alatt, a BL-ben pedig 18-szor zörgette meg az ellenfelek hálóját. Szem előtt tartva a válogatott folyamatos átalakulását, a német Bundesligában szereplő TVB Stuttgartnál légióskodó Hanusz Egon előtt hatalmas lehetőség a részben hazai rendezésű Eb. Hanusz remek teljesítménnyel rukkolt elő, a bajnokságban és a kupában 20 meccsen, 63 gólt szerzett (79.17%-kal) és 42 asszisztot osztott ki. Remek szervezőkészségével, irányváltásaival és robbanékonyságával csapata meghatározó játékosává vált.

Győri Mátyás, az Eurokupa 4. fordulójában játszott Magyarország-Szlovákia mérkőzésen. (MTI/Krizsán Csaba)

A 2016/2017-es bajnokság gólkirálya, Győri Mátyás a jelenlegi szezonban sem adós a gólszerzéssel. A Tatabánya legeredményesebb játékosának (49 gól) ráadásul az első Eb-csoportellenfél sem lesz ismeretlen, 2016 novemberében éppen Hollandia ellen mutatkozott be a felnőtt válogatottban. Győri fejlődését megtörték ugyan a sérülések, de egyre jobb formában játszik, a 2020/2021-es szezonban 24 meccsen, 88-szor volt eredményes.

Lövőerőből szerencsére még mindig nincs hiány

A Bahrein elleni, az Európa-bajnokság előtti egyetlen edzőmérkőzésen, Szita Zoltán kezdett ballövőben. A lengyel Wisla Plock játékosa a nyártól újra Magyarországon onthatja a gólokat, a Pick Szegedhez igazol. A veszprémi nevelésű Szita rengeteget fejlődött légiósévei alatt és stabil tagjává vált Gulyás István válogatottjának.

Ligetvári Patrik ebben a szezonban több lehetőséget kap támadásban a Momir Ilics és Gulyás Péter irányította Veszprémben, a bizalmat pedig 19 BL, és 42 bajnoki góllal hálálta meg – a már megszokott stabil védekezése mellett. A keret legnagyobb nehéztüzére Bodó Richárd. A szegedi átlövő a szombati edzőmérkőzésen is megmutatta, még mindig képes 10-11 is méterről a kapuba bombázni, ez pedig az Eb-n sem lesz másképp. Bodó 41-szer talált be idén a bajnokságban és 23-szor a BL-ben.

A keret legeredményesebb Magyarországon játszó játékosa az FTC átlövője, Nagy Bence 71 gólt szerzett és jelenleg a harmadik helyen áll az NB I-es góllövőlistán. Nagy a belső hármas pozíciók mindegyikén bevethető, sokoldalú játékos, akinek nem kell kétszer mondani, hogy lője el a labdát.

Kiváló hármasvédők, remek beállók és a világklasszis Bánhidi

A védekező-specialista, Sipos Adrián köré épül a csapat védekezése. Sipos remek formában van, kiváló elővételezéseivel jól időzített megállító faultokkal tördeli az ellenfelek támadásait. Alternatívaként Ligetvári is képes megoldani a feladatot, de Topic Petarra is nagy szerep hárulhat. A balatonfüredi beálló oszlopos tagja csapata védekezésének és támadásának – 12 mérkőzésen 56 gólt szerzett az NB I-ben. Bánhidi Bence hiányában, Bahrein ellen Topic kezdett, lőtt hat gólt, de megosztották a játékperceket támadásban Rosta Miklóssal. A szegedi beálló ötször vette be a közel-keletiek kapuját, klubcsapatánál a magyar bajnokságban kap több lehetőséget, 52-szer talált be ősszel.

Bánhidi kisebb derékfájdalmak miatt nem játszott, de az Eb-rajtra jó állapotban lesz és játszani fog. A nemzetközi szinten is a világ egyik legjobb beállójának tartott 26 éves játékos kiváló formában játszott az őszi Bajnokok Ligája-találkozókon, 45 gólt szerzett, ugyanannyit, mint a teljes 2020/2021-es kiírásban – az NB I-ben pedig 32-nél jár. Bánhidi ellenállhatatlan volt a 2020-as Eb-n, megválasztották a legjobb beállónak a tornán, és helyet kapott az All-Star-csapatban is.

Nagy verseny a harmadik kiadó helyért

Gulyás István három kapust nevezett a 20 fős keretbe, meccsenként azonban 16 játékost írhatnak a jegyzőkönyvbe a szakmai stáb tagjai, így egyikőjük biztosan kimarad. A 35-ös keretben még helyet kapott, a szűkítés talán legnagyobb vesztese az 1999-es születésű, Andó Arián. A Balatonfüredi KSE kapusa előtt hatalmas jövő áll, évről évre bizonyítja tehetségét, az NB I őszi szezonjában 36%-kal, 226 lövésből, 82-őt hárított (az előző kiírásban 72-vel zárt). A Malmö elleni Európa-liga selejtezőpárharcban pedig 40% fölött hárította az ellenfél lövéseit.

Andó számait és bravúrvédéseit látva nem lehet kétség, hogy hatalmas ígérete a kapusposztnak – ugyanakkor Borbély Ádám sem alaptalanul kapott meghívót, s végül helyet a Eb-keretben. Maci – ahogy társai szólítják – jelenleg a Fejér-B.Á.L. Veszprém játékosa, de légióskodott a lengyel Wisla Plocknál, védte a Telekom Veszprém és a Tatabánya kapuját, jövőre pedig az FTC játékosa lesz. Borbély több lövést kapva, egyetlen védéssel áll Andó mögött az NB I kapus-statisztikájában: 268/81 labdát hárított, 31%-kal.

Mikler Roland és Borbély Ádám, a 2018-as Európa-bajnokságon. (Fotó: keziszovetseg.hu)

Székely Mártonnak állandó játéklehetőségre volt szüksége a veszprémi évek után, az Eurofarm Peliszterben pedig visszatalált régi formájához. Bahrein ellen három védéssel kezdett és mutatta, hogy jó formában van az Eb előtt.

A csapatkapitány, a legtöbb válogatottsággal rendelkező kerettag, Mikler Ronald már 208 alkalommal viselhette a címeres mezt. A 37 éves kapus teljesítménye semmit sem kopott az évek során és egyértelműen ő fog kezdeni az Európa-bajnokságon, ahol minden bizonnyal ismét megbabonázza az ellenfél játékosait. A magyar bajnokságban 36%-kal, 179/64 lövést hárított, és a Bajnokok Ligájában sem maradt adós a jó teljesítménnyel. A Kiel elleni csarnokavatón 30%-kal védett.

A magyar férfi válogatott Eb-kerete:

Kapusok: BORBÉLY Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), MIKLER Roland (Pick Szeged), SZÉKELY Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón)
Jobbszélsők: BUJDOSÓ Bendegúz (Ferencváros), RODRÍGUEZ ALVAREZ Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Grundfos Tatabánya), MÁTHÉ Dominik (Elverum Handball, norvég)
Irányítók: GYŐRI Mátyás (Grundfos Tatabánya), HANUSZ Egon (TVB Stuttgart, német), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Pick Szeged), ROSTA Miklós (Pick Szeged), SIPOS Adrián (Telekom Veszprém), TOPIC Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Pick Szeged), NAGY Bence (Ferencváros), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), SUNAJKO Stefan (Grundfos Tatabánya)

A magyar-szlovák közös rendezésű kontinenstorna B csoportjában a magyarok csütörtökön 20.30-tól Hollandiával, vasárnap 18 órától Portugáliával, majd január 18-án 18 órától Izlanddal találkoznak a budapesti MVM Dome-ban. A középdöntőbe az első két helyezett jut.

A magyar válogatott csoportmérkőzései (Budapest):
2022. január 13. 20:30: Magyarország-Hollandia
2022. január 16. 18:00: Magyarország-Portugália
2022. január 18. 18:00: Magyarország-Izland

Csoportbeosztás:
A csoport (Helyszín: Főnix Aréna, Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B csoport (Helyszín: Budapesti Kézilabda Aréna): Portugália, Magyarország, Izland, Hollandia
C csoport (Helyszín: Pick Aréna, Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F csoport (Helyszín: Steel Aréna, Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

A középdöntő mérkőzésnapjai (Budapest): január 20., 22., 24. 26.
Elődöntők, az 5. helyért (Budapest): január 28.
Döntő, bronzmérkőzés (Budapest): január 30.

A január 13-án rajtoló férfi kézilabda Európa-bajnokság mérkőzéseit kizárólag az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Tóth Tímea: Ezennel gyógyultnak nyilvánítom magam
Tóth Tímea, a Ferencváros és a Hypo korábbi magyar válogatott kézilabdázója a hivatalos közösségi oldalán nagyszerű hírt osztott meg: véget ért a kemoterápiás kezelése, s gyógyultnak nyilvánította magát.
Kézilabda