Musorujsag
Élő Eredmények
×

A magyar-szlovák kézi-Eb a jövő évi vb-re és a 2024-es Eb-re is kvalifikál

A magyar-szlovák kézi-Eb a jövő évi vb-re és a 2024-es Eb-re is kvalifikál

m4sport.hu
A mostani torna dobogósainak nem kell selejtezőt játszani se a jövő januári vb-re, se a két év múlva esedékes Eb-re.

Ma kezdődik a magyar-szlovák rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság. (Az m4sport.hu a torna valamennyi mérkőzését közvetíti.) A torna első három helyezettje az érmeken kívül időt is nyer, hiszen nem kell selejtezőket játszania, automatikusan kvalifikálja magát a jövő januári világbajnokságra és a 2024-es németországi Eb-re is.

A 28. férfi világbajnokságot 2023. január 11. és 29. között rendezik Lengyelországban és Svédországban. A 32 csapatos tornára összesen 13 európai válogatott kvalifikálhatja magát. A társrendezők (Lengyelország és Svédország), valamint az elmúlt két vb-n diadalmaskodó Dánia már biztos résztvevője a tornának. Amennyiben ezek a csapatok végeznek a dobogón, akkor a sorrendben utánuk következő együttesek szereznek kvótát.

A fennmaradó európai helyekre két kvalifikációs körben lehet bejutni. Előbb kilenc az Eb-re ki nem jutott csapatot sorsolnak össze a tornán a kilenc gyengébb helyezést elért együttessel. Ennek a selejtezőkörnek a kilenc továbbjutója idén áprilisban találkozik, a 2022-es Eb kilenc legjobb helyezett (4-12.) csapatával. Amennyiben ezek között olyan válogatott(ak) szerepel(nek), amelyek már ott vannak a vb-n, úgy a sorrendben utána végzett csapat(ok) lépnek előre. A kvalifikáció sorsolására az EURO 2022 utolsó hétvégéjén kerül sor Budapesten.

A mostani Európa-bajnokság három érmese szintén kvalifikálja magát a két év múlva esedékes Európa-bajnokságra, melynek eddig csak a házigazda Németország a biztos résztvevője. A 24 csapatos torna további 20 helyére kvalifikációs tornákon lehet megszerezni a kvótát.

2022 októbere és 2023 áprilisa között a 32 résztvevőt nyolc négycsapatos csoportba osztják, az első két helyezettek és a négy legjobb harmadik jut a 2024 januári tornára.

Borítókép: Lékai Máté, a magyar együttes irányítója. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Chema Rodríguez: Ez az a pillanat, ez az a verseny, amire annyira vártunk
Nagy László csapatvezető elmondta, nagyon szeretné, ha a magyar férfi kézilabda-válogatott részt vehetne a döntő hétvégén a csütörtökön kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon, míg Chema Rodríguez edző szerint erre a tornára vártak és készültek évek óta.
Kézilabda
Gulyás István: Mindent megteszünk, hogy a legjobb nyolcba kerüljünk
Mindenki egészséges a csütörtökön kezdődő, magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kézilabda-válogatottnál, a kisebb sérülést összeszedő Bánhidi Bence mellett Chema Rodríguez másodedző is visszatért – árulta el az M4 Sport Kézilabda magazinjában Gulyás István szövetségi kapitány. A szakvezető hozzátette, hogy a programjuk feszes, a Bahrein elleni felkészülési meccs kapcsán pedig kiemelte: jó jel, hogy a válogatott tudott váltani. Ami a szövetség elvárását illeti, igyekeznek teljesíteni és bekerülni a legjobb nyolc közé.
Kézilabda