Musorujsag
Élő Eredmények

Harsányi Gergely: Mégis meglepett minket, hogy hazai környezetben, húszezer ember előtt kellett játszani

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
A korábbi 179-szeres magyar válogatott Harsányi Gergely, az M4 Sport szakkommentátora értékelte a magyarok Hollandia ellen látott teljesítményét. A 2012-es olimpián csapatkapitányként játszó Harsányi szerint nem volt kellően türelmes a válogatott játéka a csütörtöki Eb-nyitányon, és a folytatásban az egyéni villanások mellett sokkal több csapatjátékra lesz szükség, hogy összejöjjön a továbbjutás. Voltak ugyanakkor biztató jelek: Lékai Máté és Bodó Richárd is képes volt a hátára venni a csapatot, valamint Hanusz és Székely jól szállt be a mérkőzésbe.
forrás: M4 Sport

Mi a véleménye arról, hogy még egyszer sem edzett az MVM Dome-ban a válogatott?

A tegnapi meccsen a nüanszok is számítottak, hasznos tud lenni egy csapatnak, ha kipróbál egy számára új csarnokot – még akkor is, ha rutinos és sokat megélt játékosok alkotják a keretet. Minden csarnoknak más az atmoszférája, a távolságok és sok befolyásoló tényező lehet, tehát biztosan nem hátrány egy picit bejárni, „belakni” csarnokot, de természetesen nem ez volt a fő és egyetlen oka a csütörtöki vereségnek.

Miben látja leginkább a hibát?

Sajnos nagyon kevés játékos játszott a tudásához mérten, vagy ahhoz közel. Bár mindenki nagyon várta ezt a hangulatot, mégis meglepett, leblokkolt minket, hogy hazai környezetben, húszezer ember előtt kellett játszani egy – sokak által papírforma-győzelemnek – titulált nyitómeccsen. Mindenki nagyon akart, rettenetesen hajtott, de ez inkább most görcsössé tette a csapatot és sajnos sokszor egyénieskedő játékot hozott. Nem voltunk kellően türelmesek elöl és hátul sem.

fotó: MTI/Kovács Tamás

Hanusz Egon jól szállt be a meccsbe, nem egyénieskedni próbált, de valahogy úgy tűnt, mintha az ő Bundesligából hozott tempóját nem tudnák felvenni a többiek.

Egonon nagyon látszik a német bajnokság tempója, hogy kikerült Stuttgartba és sokat és jól is játszik kint. Ott azért hétről hétre nagy tempóban kézilabdáznak, maga a Bundesliga is egy nagyon jó közeg, ahol ezt gyakorolhatta az elmúlt fél évben és ez abszolút látszott. Nagyon jól szállt be a mérkőzésbe. Gólpasszokat adott, meggyorsította a játékot és kiállításokat harcolt ki a hollandok ellen, én is azt gondolom, hogy ő volt az, aki rendkívül jól szállt be, mellette pedig Székely Márton emelhető ki a fontos védéseivel. Kettejük teljesítményéhez kellett volna, hogy felzárkózzon négy öt játékos.

Lékai Máté és Bodó Richárd is magára talált, de egyszerre mindig csak egy játékos brillírozott.

Voltak jó periódusok, jó megvillanások főleg a második félidőben, de türelmesen végig kellett volna játszani a játékainkat – ez nagyon hiányzott. Az emberelőnyöknél sem tudtuk ezt megtenni, voltak olyan támadásaink, amikor megszereztük a labdát, de szinte egyből el is adtuk. Idegesek voltunk, kapkodtunk. Kissé olyan volt, mintha magunkat vertük volna meg ezzel a türelmetlenséggel és görcsösséggel.

fotó: MTI/Kovács Tamás

Mire számít a következő két mérkőzésen, helyre tudják ezt hozni és két győzelemmel tovább jutni?

Biztos vagyok benne, hogy mindenki összekapja magát és ennél sokkal jobb játékkal fogunk kijönni a portugálok és az izlandiak ellen is. Ugyanakkor igaz, hogy a csoportellenfeleink közül előzetesen a következő ellenfeleinket tettük egy polccal feljebb még úgy is, hogy a holland válogatottban több Bundesliga-játékos és a Paris Saint-Germain irányítója is szerepel, de játékosállomány alapján a szakemberek feljebb predesztinálják Izlandot és Portugáliát.

A következő ellenfeleink közül melyik stílus fekszik jobban a csapatnak, a portugál vagy az izlandi?

Két éve szintén az Európa-bajnokságon találkoztunk legutóbb a portugálokkal és nyolc góllal kaptunk ki, tehát azt nem mondhatjuk, hogy az a stílus annyira feküdne nekünk. Talán az izlandiaké egy kicsit jobban, de ők is rendkívül gyors és modern kézilabdát játszanak. Egyikőjük ellen sem tudjuk azt mondani, hogy egyértelműen esélyesek vagyunk, pláne a csütörtöki mérkőzés után, de hiszem, hogy a srácok az igazi arcukat fogják mutatni, hiszen ettől sokkal jobb kézilabdázók és jobb csapat is vagyunk.

Pályafutása során sokszor játszott Izland ellen, melyik a legkedvesebb emléke?

A 2012-es olimpia negyeddöntője, amikor kétszeri hosszabbításban tudtuk legyőzni őket. Szerintem nem csak nekem, hanem az akkor kézilabdás társaimnak és a szurkolóknak is fantasztikusan szép emlék.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek