Musorujsag
Élő Eredmények
×

Zaklatott felkészülés után a „legszebb arcát” mutatná meg a portugál válogatott – ellenfélbemutató

m4sport.hu | Határ Dávid
A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kézilabda-válogatott csoportellenfeleit bemutató sorozatunk második részében a portugál nemzeti csapatot vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről. A mieink vasárnap 18 órától mérik össze az erejüket a portugálokkal az MVM Dome-ban a középdöntőbe való továbbjutás szempontjából mindkét csapat számára sorsdöntő mérkőzésen.
Fábio Magalhaes (88) és Ólafur Gudmundsson harca a labdáért a portugál–izlandi csoportmérkőzésen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ugyan a portugál válogatott már több Európa-bajnokságot is megjárt (1994, 2000, 2002, 2004, 2006), a legjobb eredményét éppen a legutóbbi kontinenstornán érte el. A portugál nemzeti csapat 2020-ban kissé váratlanul – többek között a mieinket is legyőzve és ezzel megelőzve – a hatodik helyen zárta az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű tornát, így egy szempillantás alatt a legjobbak között találta magát. Azt, hogy ez nem egyszeri alkalom volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Paulo Pereira irányította válogatott a 2021-es világbajnokságon a 10., majd Tokióban, története első olimpiáján a 9. helyet szerezte meg.

A 2022-es Európa-bajnokságra gond nélkül jutottak ki a portugálok, igaz Litvánia és Izrael sem állította megoldhatatlan feladat elé a „tenger hősei” becenevet viselő alakulatot, amelynek az Izland elleni hazai siker után az idegenbeli vereség is belefért a csoportelsőség megszerzéséhez.

Az utóbbi években látott jó teljesítmény ellenére azonban ezúttal nincsenek könnyű helyzetben a csoportunkba az első kalapból érkező portugálok. A szövetségi kapitányként 2016 óta dolgozó Paulo Pereira sérülés miatt több kulcsemberrel sem számolhat. Biztosan kihagyja a tornát a Barca beállója, Luís Frade, a német Melsungen balátlövője, André Gomes, a francia Nantes jobbszélsője, Pedro Portela (aki a válogatott történetének egyik legtöbb gólt szerző játékosa), a svájci Aarau jobbátlövője, Joao Ferraz, valamint a Porto jobbátlövője, Diogo Silva, továbbá személyes okok miatt a Benfica két játékosa, Alexis Borges és Belone Moreira sem áll majd a kapitány rendelkezésére.

Ráadásul a sérülések mellett a koronavírus is nehezítette a portugálok felkészülését: decemberben Gustavo Capdevillle (Benfica, kapus), Miguel Martins (Pick Szeged, irányító), Alexandre Cavalcanti (Nantes, balátlövő), Tiago Rocha (Nancy, beálló) egyaránt elkapta a fertőzést, így ők csak később csatlakozhattak a többiekhez.

Az ideálisnak közel sem nevezhető előjelek után ráadásul a portugálok felkészülési mérkőzésen sem tudtak pályára lépni, hiszen – a koronavírus miatt – elővigyázatosságból lemondták svájci tornát (Svájc, Montenegró, Ukrajna lett volna az ellenfél), így edzőmérkőzés nélkül érkeztek meg Budapestre.

A 19 fős keretben mindössze öt légiós található (3 a francia, 1-1 a magyar és a kuvaiti bajnokságban szereplő), a többiek portugál csapatoktól, elsősorban a Bajnokok Ligájában szereplő Portótól, valamint az egyaránt az Európa-ligában vitézkezdő Benficától és Sporting CP-től érkeznek, így azt biztosan nem lehet állítani, hogy ne lenne rutinjuk a nemzetközi színtéren. A portói együttes klasszisaira, mint például az átlövő Fábio Magalhaesre, vagy az irányító Rui Silvára nagyon oda kell figyelni, akárcsak majd a falban a BL-ben a gólokat szép számmal termelő beállókra (Victor Iturizza, Daymaro Salina).

Miguel Martinsra (10), a Pick Szeged irányítójára fontos szerep vár az MVM Dome-ban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„A fő célunk, hogy a csoportkörből továbbjussunk a középdöntőbe, aztán majd meglátjuk… Ha ez sikerül, akkor más, újabb céljaink is lesznek. A legszebb arcunkat szeretnénk megmutatni az Európa-bajnokságon, hogy elérjük azt, amit eddig nem sikerült”mondta óvatosan, de az előzményeket ismerve teljesen érhető módon a kerethirdetést követően Paulo Pereira, a portugál válogatott szövetségi kapitánya.

A portugálokkal kapcsolatban tehát a legnagyobb kérdés, hogy a hiányzókat sikerül-e pótolni – amennyiben igen, akkor ismét megcélozhatják a végjátékot, ha azonban nem, akkor akár még az is elképzelhető, hogy a „tenger hősei” a budapesti csoportkört sem élik túl…

A B-csoport első fordulójának eredményei után ez az állítás különösen igaz, hiszen a portugálok az izlandiaktól, a mieink pedig a hollandoktól kaptak ki, így a vasárnap esti magyar–portugál meccs vesztese szinte biztosan elbúcsúzhat a középdöntős álmaitól.

A január 13. és 30. között esedékes 15. férfi kézilabda Európa-bajnokságot Magyarország és Szlovákia közösen rendezi meg öt helyszínen: Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Kassán és Pozsonyban. Az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság összes mérkőzését élőben közvetíti. A legfontosabb tudnivalók és a menetrend itt!

A B-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Január 13., csütörtök
MAGYARORSZÁG–Hollandia 28–31 (10–13)
Január 14., péntek
Portugália–Izland 24–28 (10–14)
2. FORDULÓ
Január 16., vasárnap
18.00: Portugália–MAGYARORSZÁG
20.30: Izland–Hollandia
3. FORDULÓ
Január 18., kedd
18.00: Izland–MAGYARORSZÁG
20.30: Hollandia–Portugália
A mérkőzéseket Budapesten, az MVM Dome-ban rendezik meg.

A 2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A-csoport (Debrecen): Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szlovénia
B-csoport (Budapest): MAGYARORSZÁG, Hollandia, Izland, Portugália
C-csoport (Szeged): Horvátország, Franciaország, Szerbia, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Ausztria, Fehéroroszország, Németország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Bosznia-Hercegovina, Csehország, Spanyolország, Svédország
F-csoport (Kassa): Litvánia, Norvégia, Oroszország, Szlovákia

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Nagy László: Ha ezt a meccset holnaputánig játsszuk, akkor se nyerjük meg
A magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya úgy érzi, hogy a hazai Európa-bajnokság jelentette megfelelési és eredménykényszer miatt a csapat a hollandok elleni mérkőzésen a lehetséges összes hibát elkövette. Gulyás István abban bízik, hogy a portugálok és az izlandiak elleni mérkőzésig enyhül ez a feszültség.
Kézilabda