Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vadkerti Attila: A kezünkben volt a sorsunk, de nem tudtunk a saját árnyékunkon túllépni

Vadkerti Attila: A kezünkben volt a sorsunk, de nem tudtunk a saját árnyékunkon túllépni

m4sport.hu | Kun Dániel
Búcsúzott a magyar férfi kézilabda-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, az utolsó csoportmérkőzésen 31-30-ra kikapott Izlandtól. A vereség okait Vadkerti Attilával, a Pick Szeged és a magyar férfi kézilabda-válogatott korábbi balszélsőjével próbáltuk felderíteni.

„Van bennem hiányérzet. Leginkább azért, mert a portugálok ellen olyan tüzet láttam a játékosokban a védekezésnél – és nem arról beszélek, hogy az jó volt vagy nem volt jó –, hogy az ellenfél játékosa kétszer is meggondolta, odamegy-e vagy sem” beszélt arról, mit hiányolt a válogatottól a Pick Szeged korábbi szélsője.

Nem éreztem azt az izgulást a játékosokon, ami eddig volt, azt gondolom, megszokták a légkört, ezzel most már nem volt semmi gond” – utalt az első percek görcsösebb játékára, amit Hollandia és Portugália ellen mutatott a kézilabda válogatott.

„Az előző mérkőzésen voltak periódusok, amelyekben előléptek a vezéregyéniségek” – ezúttal ez nem történt meg Vadkerti szerint.

„A szakvezetés mindent megpróbált, már az első félidőben kapust cseréltünk. Stratégiailag jól felépítették, az első játékrész végére a kezdőcsapat nagy részét már lecseréltük” – értékelte az első 30 perc taktikáját.

„Az izlandiak konzekvensen játszották a játékukat, amihez mi alapvetően asszisztáltunk. Nem tudtunk elszakadni: ha el is tudtunk lépni egy-két góllal, mindig jöttek olyan hibák, melyek miatt nem tudtunk megnyugtató előnyt szerezni” – vélekedett a játék képéről.

„A kezünkben volt a sorsunk, de nem tudtunk a saját árnyékunkon túllépni” – összegzett az 57-szeres válogatott kézilabdázó. „Vezettünk egy góllal, de egy-két percre rá már náluk volt az egy- vagy kétgólos előny.”

„Nehéz okosat mondani, de olyan érzésem volt, mintha a láng egy kicsit kialudt volna a portugálok elleni győzelem után. Alapvetően nehéz olyan felfokozott állapotot fenntartani, de Izlandon sem éreztem, hogy élet-halál harcot vívnának, nem is volt nagy iramú a mérkőzés.”

„Sokkal több lehetőség lett volna: a szélek játékba hozatala szinte teljes mértékben elmaradt, többször meg lehetett volna játszani a szélsőket. Bánhidi Bence visszatérésével kapcsolatban: az előző mérkőzésen megoszlott a felelősség, mert Bence nem játszhatott, helyette a többiek dolgoztak, ezt a felelősséget most mindenki letette magáról, mert volt a Bence, aki meg is csinálta a dolgát” – a bokasérüléssel bajlódó világklasszis beállónk visszatéréséről és a kiaknázatlan széljátékról.

„Egy lépésnyit mindenki hátralépett: ­­»jó, ha valami van, akkor Bencének odatesszük a labdát és majd megoldja« – ami hellyel-közzel úgy is volt. Hiányzott a felelősségvállalás a játékosokból. Ez látszódott az átlövésekben, az egy-egyezésben” Bánhidi hat gólt dobott, de az átlövők és irányítók gyengébb mutatókat hoztak.

„Kicsit karakter nélkül játszottunk, védekezésben és támadásban egyaránt. Ha az egész Eb-t nézzük, összességében ez az a minimális plusz, ami a javunkra dönthet el ilyen szoros mérkőzéseket.”

„A kapusteljesítmény is elmaradt egy kicsit attól, hogy ilyen mérkőzéseket megnyerjünk. Száz százalékban biztos vagyok benne, hogy felkészültek voltak a kapusaink, de az izlandi játékosok talán még annál is jobban, mint amire számítani lehetett” – utalt arra, hogy látszódott a kapusainkon, tudják, hová lőnek az izlandi szélsők, de kedd este másként dobtak.

„Ilyen kis arányú különbségeknél a kapusok teljesítménye nagyon dominál, amiben most kicsit alulmaradtunk.”

„Ami a játékvezetést illeti: talán nem kaptunk olyan támogatást, ami a hazai csapatot megilleti. Ez nem jelenti azt, hogy nekünk kellett volna fújni, egyszerűen csak a hazai pálya előnyét nem tudtuk kiélvezni” – mutatott rá, hogy nem a játékvezetésen múlt a továbbjutás.

„Nem gondolom, hogy a szakmai vezetés ne tett volna meg mindent. Nem tudok pálcát törni a fejük felett és nem is látok olyan hibát, ami ezt indokolná. Nem hiszem, hogy ezen múlott, a padon ülő szakemberek jól végzik a dolgukat” – értékelte a válogatott szakmai stábjának munkáját.

„Jelen pillanatban ennyi volt ebben a válogatottban” – zárta szavait a fiatal magyar csapatot értékelve.

„A következő kör megmutatja, hogy Izland és Hollandia mennyire volt erős ellenfél. Mind a két csapat olyan játékot játszott, amelyet következetesen követett még hátrányban is. Szerintem nem fognak alárendelt szerepet játszani. Nagyon tudatosan építették fel a játékukat, bármelyikük lehet az Európa-bajnokság meglepetéscsapata” – Izland és Hollandia az A csoportból Dániával és Montenegróval, valamint a C jelű négyesből Franciaországgal és Horvátországgal került össze.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

További tartalmak