Musorujsag
Élő Eredmények
×

A franciák és a spanyolok is lelépték első középdöntős ellenfelüket

A franciák és a spanyolok is lelépték első középdöntős ellenfelüket

MTI
Az olimpiai bajnok francia csapat 34–24-re nyert Hollandia ellen, míg az Eb-címvédő spanyolok 29–22-re győzték le Németországot a férfi kézilabda-Eb csütörtöki középdöntőjében.

Öt francia góllal indult a Hollandia elleni mérkőzés Budapesten, ám az ellenfél rendezte sorait, többször is kihasználta, hogy riválisa őrizetlenül hagyta a kapuját, és a 17. percben már csak 10-9-es hátrányban volt. Újabb hét perccel később egyenlítettek a magyarok csoportjából továbbjutott hollandok, de az első félidő hátralévő részében nem tudtak több gólt szerezni a francia kapus Vincent Gerard bravúrjai miatt, így az olimpiai bajnok a szünetben 15-12-re vezetett.

A franciák sorozatban négy góllal kezdték a második felvonást, ezzel eldöntötték a meccset. A kapus nélküli támadójáték időszakában továbbra is sok gólt kapott mindkét együttes. Az első félidőben látottak miatt meglepő volt, hogy a hollandok a mérkőzés utolsó harmadában már tudtak számottevő ellenállást kifejteni és végül tíz találattal kikaptak.

A Telekom Veszprém irányítója, Kentin Mahé három gólig jutott.

A franciák háromszoros olimpiai, négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kiválósága, Nikola Karabatic az MTI-nek elmondta: az első játékrész végén akadtak gondjaik, így a második félidőre taktikai változtatást hajtottak végre – erre a periódusra esett egy bő tízperces holland gólcsend. Eközben Karabatic meglátása szerint ők jobbak voltak hátul, hatékonyabban támadtak, könnyű gólokat szereztek, a holland együttes pedig elfáradt kissé.

A kontinensbajnokság eddigi részét értékelve elmondta, elégedett a francia válogatott játékával: jó ellenfelek ellen kiválóan teljesítettek, miközben számos válogatottnak akadnak gondjai. Így magabiztosan folytatják a megkezdett utat, amelyen kemény mérkőzések várnak rájuk. Az elvárásaival kapcsolatos kérdésre pedig csak annyit felelt: “No Covid…”.

A csoportkör legeredményesebb játékosa, a góllövőlistát 36 találattal vezető Kay Smits a mérkőzés után úgy fogalmazott: tudták, hogy nehéz összecsapás vár rájuk, ugyanakkor előzetesen azt remélte, frissebb játékot mutatnak be. Mint mondta, boldogok, hogy a középdöntőbe jutottak, ahol nehéz ellenfelek sora áll előttük. Ennek ellenére kiváló védekezéssel jól tartották magukat az első félidőben az olimpiai bajnok ellen, ám a második félidőben könnyű gólokat ajándékoztak az ellenfélnek, ezért alakult ki ekkora különbség.

Pozsonyban a címvédő spanyolok 29-23-ra legyőzték a németeket. Utóbbiaknál már 12 koronavírusos játékos van, ezért a mérkőzés elhalasztását kérték, de ehhez az európai szövetség nem járult hozzá.

A veszprémiek spanyol jobbátlövője, Jorge Maqueda a mezőny legeredményesebb játékosaként hat találattal zárt.

Újabb sikerével a francia és a spanyol válogatott továbbra is százszázalékos a tornán.

A középdöntő-csoportokból az első és második helyen záró együttesek jutnak az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért mérkőznek. A döntő hétvége meccseit a magyar fővárosban rendezik.

Eredmények, középdöntő, 1. forduló:
I. csoport (Budapest):
Franciaország-Hollandia 34-24 (15-12)

korábban:
Montenegró-Horvátország 32-26 (15-9)

később:
Dánia-Izland 20.30

II. csoport (Pozsony):
Spanyolország-Németország 29-23 (14-12)

korábban:
Svédország-Orosz csapat 29-23 (16-13)

később:
Norvégia-Lengyelország 20.30

Borítókép: Budapest, 2022. január 20. A holland Jasper Adams (b) és a francia Nikola Karabatic a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 1. fordulójában játszott Franciaország - Hollandia mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 20-án. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak