Musorujsag
Élő Eredmények

Videó: a kapusedző után a koponyaimplantátum-készítő lett a hollandok hőse a kézilabda Európa-bajnokságon

Videó: a kapusedző után a koponyaimplantátum-készítő lett a hollandok hőse a kézilabda Európa-bajnokságon

m4sport.hu | Szerző: Sz.V.
Az ötödik számú kapust, Thijs van Leeuwent vetette be a Montenegró elleni sorsdöntő mérkőzésre a holland férfi kézilabda-válogatott. A sztori természetesen megírta önmagát: van Leewuen elképesztő teljesítménnyel sokkolta az esélyesebb montenegrói válogatottat, s a meccs legjobbjának is megválasztották.

Az egész Európa-bajnokság egy tündérmese a holland válogatott számára, amely az esélytelenek nyugalmával érkezett Budapestre, de már az első fordulóban elszomorította a húszezres magyar közönséget, s a torna folytatásában sem vett vissza. Kay Smitsék Montenegró legyőzésével ráadásul komoly lépést tettek a középdöntős csoport harmadik helye felé, amellyel akár a kontinensviadal ötödik helyéért is meccselhetnek.

Ahogyan az egész mezőnyt, úgy azonban Hollandiát sem kíméli a koronavírus az Eb idején, elsősorban kapusposzton sújtja a járvány a csapatot: az elsőszámú kapus, Bart Ravensbergen, és helyettese Dennis Schellekens is pozitív tesztet produkált, így a Franciaország elleni meccs utolsó öt percében már a kapusedző, a másfél év nyugdíj után reaktivált Gerrie Eijlers is beállt, sőt, 75 százalékkal remekelt.

A holland kapussztori itt még nem ért véget, a története legjobb szereplését produkáló válogatottnál ugyanis felismerték, hogy a 41 esztendős kapusedző nem védheti végig az Eb hátralevő részét, s behívták gyorsan René de Legt és Thijs van Leeuwen párost, akik pénteken estek be Budapestre a kiesett hálóőrök helyére.

Utóbbi pedig már szombat délután a csapat elsőszámú hősévé lépett elő, hiszen a sorsdöntő, Montenegró elleni mérkőzésen – amely mindössze második válogatott fellépése volt –, hiszen 33 lövésből 14-et hárított, 42 százalékos teljesítményével pedig kulcsszerepe volt a holland együttes szenzációs sikerében.

„Tegnap délelőtt tizenegykor még dolgoztam, amikor a szövetségi kapitány felhívott, hogy azonnal jöjjek, így szólnom kellett a főnökömnek, hogy most el kell mennem. Még nem igazán fogtam fel, egészen különleges, ami történik” – mondta a munkaidejében koponyaimplantátumokat tervező kapus. Hozzáfűzte, azért a számítógépét elhozta, hogy Budapesten is tudjon dolgozni két mérkőzés között.

A holland szülők gyermekeként a szaúd-arábiai Dzsiddában született Van Leeuwen soha nem volt profi kézilabdázó, 36 órás munkaideje mellett hat edzésen vesz részt hetente. Reményét fejezte ki, hogy a hátralevő mérkőzéseken sikerül megizzasztaniuk a dánokat, a horvátok ellen pedig győzelemben bizakodik. Ha mindez sikerülne, a második kontinenstornájukon szereplő hollandok jövő pénteken az ötödik helyért játszhatnának a másik középdöntő-csoport harmadik helyezettjével.

A 34 éves van Leeuwen jelenleg a belga élvonal tizedik helyén álló Sporting Pelt kapusa, korábban a Limburg Lions, a Bevo és a BFC gólvonala előtt tevékenykedett. Reméljük, ő már átvészeli egészségesen a tornát, de látva a hollandok merítési lehetőségeit, és az Eb-n mutatott extázisukat, nem kizárt, hogy a tizenötödik számú kapus is képes lenne bravúrt bravúrra halmozni.

 

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Hollandia nyerte a meglepetéscsapatok csatáját
Hollandia 34-30-ra legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, szombaton a budapesti kézilabda arénában.
Kézilabda