Musorujsag
Élő Eredmények
×

A dudaszó pillanatában dőlt el a vb-kijutás – Norvégiának sikerült, ami Izlandnak üres kapura nem

A dudaszó pillanatában dőlt el a vb-kijutás – Norvégiának sikerült, ami Izlandnak üres kapura nem

m4sport.hu/MTI
A legutóbb bronzérmes norvég válogatott pénteken dudaszós góllal diadalmaskodott a hosszabbításban az izlandi csapat felett, így megszerezte az ötödik helyet a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon a budapesti MVM Dome-ban.

 

A jobban védekező, frissebbnek tűnő norvégok tíz perc után már három találattal vezettek, ellenfelük a góllövőlistát vezető Ómar Ingi Magnússon révén igyekezett tartani a lépést. Viktor Hallgrímsson bravúros védéseit a csapattársai nem tudták kihasználni, ráadásul a beálló körüli védekezésük sem volt kellően hatékony, így a szünetben Norvégia vezetett 16-12-re.

Az északi szigetország csapata remekül kezdte a második félidőt, egygólosra faragta hátrányát, ám egyenlítenie nem sikerült, a norvégok pedig egy 3-0-s sorozattal visszaállították a négytalálatos különbséget. Sebastian Barthold piros lapja miatt csökkent Norvégia variációs lehetőségeinek száma az utolsó bő negyedórára. A csoportkörben a magyar érdekeltségű négyesből első helyen továbbjutott – a társrendezőt 31-30-ra legyőző – izlandiak ismét zárkózásba kezdtek, miközben a kedvenceiket jellegzetes tapssal bíztató izlandi szurkolók és a norvég drukkerek is – köztük tíz félmeztelenre vetkőzött fanatikus – emelték a hangulatot. A védekezésben feljavuló szigetországiak 24-24-nél érték utol riválisukat, a norvégok azonnal időt is kértek. A találkozó rendes játékideje kiegyenlített küzdelemmel zárult, az utolsó percnek döntetlenről vágtak neki a felek, és bár mindkét együttes támadhatott a győzelemért – Izland előtt egészpályás, üres kapus lehetőség adott két másodperccel a dudaszó előtt -, egyik sem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel.

A kétszer ötperces hosszabbítás utolsó előtti másodpercéig fej fej mellett haladtak a csapatok, a végső dudaszó előtt közvetlenül viszont Harald Reinkind találata eldöntötte az ötödik hely sorsát, ezzel Norvégia jutott ki a jövő évi világbajnokságra.

A 2022-es Eb-ről három csapat kvalifikálhat a jövő évi vb-re. A legjobb négybe jutott csapatok közül Svédország házigazdaként, Dánia pedig címvédőként már korábban biztosította helyét, így Spanyolország és Franciaország mellett az ötödik helyet megszerző válogatott, azaz Norvégia jutott ki a jövő januári tornára.

A Pick Szeged norvég jobbátlövője, Kent Robin Tönnesen két kísérletből egyszer volt eredményes. A találkozó legeredményesebbje a tíz gólt szerző Magnússon volt, aki 59 találattal zárta a tornát, ezzel megerősítette helyét a góllövőlista élén, ahonnan már csak a svéd Hampus Wanne (41), illetve a dán Mikkel Hansen (39) és Mathias Gidsel (35) taszíthatja le reális eséllyel, ők ugyanis még két mérkőzést játszanak.

Eredmény, az 5. helyért
Norvégia-Izland 34-33 (16-12, 27-27, 30-30) – hosszabbítás után
később
elődöntők
Spanyolország-Dánia 18.00
Franciaország-Svédország 20.30

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak