Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az olimpiai bajnok franciák is elestek az elődöntőben: Svédország játssza az Eb-finálét Spanyolország ellen

Az olimpiai bajnok franciák is elestek az elődöntőben: Svédország játssza az Eb-finálét Spanyolország ellen

m4sport.hu
Borult a papírforma a férfi kézilabda Európa-bajnokság pénteki elődöntőiben: miután az első mérkőzésen Spanyolország 29-25-re legyőzte Dániát, a rendkívül izgalmas végjátékot hozó esti összecsapáson Svédország 34-33-ra múlta felül Franciaországot, teljesen megérdemelten. Így a várakozásokkal ellentétben a vasárnap 15.30-kor kezdődő bronzmérkőzésen ismétlődik meg a múlt nyári olimpia dán-francia döntője, míg 18 órától a legutóbbi két kontinenstornát megnyerő spanyolok küzdenek meg a négyszeres Európa-bajnok svédekkel a trófeáért – akárcsak 2018-ban.
fotó: MTI/Illyés Tibor

Villámrajtot vettek a franciák (5-1), már a hatodik percben időkérésre kényszerítve a négy sikerükkel kontinensbajnoki csúcstartó skandinávokat. Sorai rendezése után egy gólra faragta hátrányát Svédország (7-6), majd a játékrész derekán védekezésben és támadásban is mindkét csapatban akadtak pontatlanságok, ebben a periódusban jobbára egymás hibáiból éltek a csapatok.

A hullámvölgyből a svédek kászálódtak ki, három gólt dobtak üres kapura az egyébként hálóőrként is jól teljesítő Andreas Palicka révén, így egyenlített a svéd csapat, majd 11-10-nél első ízben a vezetést is megszerezte. A franciák az első félidőben öt találatig jutó Hugo Descat vezérletével igyekeztek tartani a lépést, ám így is háromgólos skandináv előnnyel vonulhattak szünetre a csapatok.

A fordulást követően öt találatra növelte a különbséget az északi gárda (19-14), a francia védelem nem igazán találta a svéd támadások ellenszerét. Mégis csökkenteni tudta hátrányát, kihasználva a svédek rontásait a támadások befejezésénél. A később állandósuló különbséget az utolsó négy percre fordulva tudta áttörni Franciaország, ugyanis egy találatra faragta lemaradását az olimpiai bajnok, amely piros lap miatt elvesztette viszont Valentin Porte-ot. A döntő momentumnak a záró perchez érve az bizonyult, hogy előbb kétgólos előnyben, majd az utolsó másodpercekben Palicka újabb bravúrokat mutatott be.

Így a vasárnapi fináléban a svéd és a címvédő spanyol csapat párharcára kerül sor, míg a bronzéremért a francia válogatott a világbajnok dán együttessel csap össze.

A találkozó legeredményesebbje a svéd Jim Gottfrisson lett kilenc góllal, kiérdemelve ezzel a mérkőzés legjobbja elismerést. Francia részről Descat és a második félidőben remeklő Aymeric Minne egyaránt nyolc találatig jutott.

MTI/Illyés Tibor

A svéd kapuban Palicka a találatai mellett 12 védéssel vette ki részét a sikerből, Peter Johannesson két kísérletet hárított. A francia hálóőrök közül Vincent Gerard három, Wesley Pardin pedig egy hárítást mutatott be.

fotó: MTI/Illyés Tibor

Értékelések:

Eredmények:
elődöntő:
Svédország-Franciaország 34-33 (17-14)
Spanyolország-Dánia 29-25 (13-14)

az 5. helyért:
Norvégia-Izland 34-33 (16-12, 27-27, 30-30) – hosszabbítás után

A vasárnapi program (Budapest):
a 3. helyért:
Dánia-Franciaország 15.30 – élőben az M4 Sport 
döntő:
Spanyolország-Svédország 18.00 – élőben az M4 Sport 

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Videó: a svédek megérkeztek Budapestre, odébb is tettek egy rossz helyen parkoló autót
Svédország a kézilabda Európa-bajnokság pozsonyi középdöntő-csoportjának második helyén jutott tovább az elődöntőbe, Norvégia keddi legyőzése után. A svédek egy kellemetlen szituációval találták szembe magukat, a csapatbuszuk nem tudott elhaladni egy rossz helyen parkoló autó mellett – a játékosok saját kezűleg oldották meg a problémát.
Kézilabda