Musorujsag
Élő Eredmények

A végjátékon múlt: kikapott Spanyolországtól a női kéziválogatott az Eb-selejtezőn

A végjátékon múlt: kikapott Spanyolországtól a női kéziválogatott az Eb-selejtezőn

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
A világbajnoksághoz képest rengeteget fejlődött a magyar női kézilabda-válogatott védekezése, de Golovin Vlagyimir csapata a végjátékban gyengén támadott, az utolsó tíz percben csupán négy gólt szerzett, így 28–30-as vereséget szenvedett Spanyolországtól az év végi Európa-bajnokság selejtezőjének harmadik fordulójában.

A mérkőzés előtt díjazták a 2021. év női kézilabdázóját, Márton Grétát, majd Szöllősi-Zácsik Szandra révén magyar góllal kezdődött a találkozó. Az első tíz percben fej fej mellett haladt a küzdelem, de a spanyolok nem tudták átvenni a vezetést, Márton három találatának is köszönhetően két góllal a hazaiak vezettek (6–4).

Bemutatkozott a válogatottban Kuczora Csenge, a váci csapat irányítója, aki jelenleg 116 góllal vezeti az NB I. góllövőlistáját. Janurik Kinga hatalmas ziccert védett beállóból, majd Szöllősi-Zácsik találatával először vezetett hárommal, Lukács Viktória lövése után pedig már négy góllal Golovin Vlagyimir csapata, és időt kértek a spanyolok (10–6).

Alaposan forgatta játékosait Golovin, érkezett a pályára Faluvégi Dorottya és Schatzl Nadine is; közben a spanyoloknak 12–11-nél lehetősége volt egyenlíteni, de Silvia Arderius lövése a kapufán csattant. A magyar időkérés után azonban újra hárommal vezettek Lukácsék (14–11).

Hornyák Dóra irányításával remekül működött a védekezés, megvolt a kellő keménység, és háromszor is négyre növelhette volna előnyét a válogatott, de mindhárom lövés a spanyol kapufát találta el. Az első félidő 16–13-as eredménnyel ért véget, az utolsó négy percben már nem szereztek gólt a csapatok.

A spanyolok kezdték a második játékrészt, és hiába a magyarok két labdaszerzése, a vendégek kezdték góllal ezt a harminc percet, melyre Klujber Katrin válaszolt (17–14). Háromgólos spanyol roham vette kezdetét, és a vezetésért is támadhattak a vendégek, de Szöllősik-Zácsik két találata révén újra a hazaiak vezettek kettővel (19–17).

Szemerey Zsófi hétméterest védett, Vámos Petra pedig visszaállította a háromgólos magyar előnyt. Továbbra is kiválóan védekezett a válogatott, egymás után szerezték a labdákat, és Lukács Viktória indításgóljával már néggyel vezetett a csapat. A spanyolokon az időkérés sem segített, nem tudták megtörni a magyar rohamokat és Klujber ötre módosította a különbséget (22–17).

A hétperces vendég-gólcsendet Paula Arcos szakította meg, majd Kuczora egy passzcsellel elküldte a védőket, és megszerezte első gólját a válogatottban (23–18).

Zárkóztak a spanyolok, a remekül játszó Jennifer Gutierrez büntetője után kettőre, Háfra Noémi labdaeladása után ismét a vendégek balszélsője révén már egyre. Az 51. Percben 25–24 állt az eredményjelzőn, amikor Golovin időt kért, de egygólos magyar előnnyel kezdődött az utolsó öt perc (27–26).

Egy új meccs kezdődött, kiegyenlítettek a spanyolok. Gyors gólváltás után (28–28) pedig Magyarország kikérte utolsó idejét is, de a hátralévő két és fél percben már nem sikerült a betalálni. A vendégek átvették a vezetést és éltek a lehetőséggel: két góllal nyerték meg a mérkőzést.

Szombaton revansot vehettnek a magyarok, Santanderben 20:00-tól újra összecsap a két válogatott, a mérkőzést élőben közvetítit az M4 Sport és az m4sport.hu. A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a szerdai mérkőzés teljes jegybevételét felajánlotta az Ukrajnából Magyarországra menekült rászorulóknak.

Női Európa-bajnoki selejtező csoportmérkőzés
Eredmény, 3. forduló, 5. csoport:
Magyarország-Spanyolország 28-30 (16-13)
lövések/gólok: 51/28, illetve 48/30
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 7/6
kiállítások: 6, illetve 2 perc

Magyarország:
Janurik – Lukács 6, Klujber 7, Vámos 2, Bordás, Szöllősi-Zácsik 7, Márton 4, cserék: Hornyák, Kuczora 1, Háfra 1, Schatzl, Szemerey, Faluvégi, Helembai, Kácsor,
szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A csoport állása:
1. Spanyolország 6 pont/3 mérkőzés
2. Magyarország 4/3
3. Szlovákia 0/2 (56-63)
4. Portugália 0/2 (46-57)

A csoportok első két helyezettje jut ki a novemberi északmacedón, montenegrói, szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságra, amelyen a magyar válogatott Szlovéniában, minden bizonnyal Celjében szerepelne. A torna biztos résztvevője a címvédő Norvégia, valamint a rendező országok csapatai.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="2032405" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2022/03/DVAST20220302005-1-1623x1080.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: MTI/Vasvári Tamás

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Marko: Hamilton csendje hozzájárult Masi menesztéséhez
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy véli, Lewis Hamilton rádiócsendje hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) végül menesztette posztjáról az F1 versenyigazgatóját, Michael Masit.
F1 Hírek
Sérülése után már a csapattal is edzett Schäfer András
Bizonyos gyakorlatokat már a csapattal végezhetett Schäfer András, az Union Berlin középpályása, aki a szerbek elleni felkészülési mérkőzésen már mindenképpen szeretne pályára lépni a magyar labdarúgó-válogatottban.
Magyar futball