Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Amiről mindenki beszélhet, ami felkerülhet a polcomra” – Bánhidi Bence nemzetközi sikerre éhes

„Amiről mindenki beszélhet, ami felkerülhet a polcomra” – Bánhidi Bence nemzetközi sikerre éhes

m4sport.hu | Szerencsés Szilveszter
A Pick Szeged és a magyar kézilabda-válogatott beállója jelenleg sérüléssel bajlódik, nem vett részt az új szövetségi kapitány, Chema Rodríguez első összetartásán, de örül a spanyol edző kinevezésének. Bánhidi Bence világklasszissá vált, családot alapított és boldog Szegeden, nemzetközi sikerekre vágyik klubjával és a nemzeti csapattal egyaránt.

Az elmúlt években a világ egyik legjobb, ha nem a legjobb beállójává nőtte ki magát és úgy tűnik igazi otthonra lelt Szegeden. Mi a Bánhidi-titok?

A kitartás. Nem volt egyszerű, amikor 2016-ban Szegedre igazoltam, egy teljesen új rendszerbe kerültem. Az első időszak kőkemény tanulás volt, át kellett vészelni. Ráadásul két olyan beálló mellett, akik idősebbek, rutinosabbak voltak és helyet kellett teremtenem magamnak, hogy minél több játéklehetőséghez jussak.

Meghatározó események történtek az elmúlt időszakban: 2025-ig hosszabbított a Pick Szegeddel és családot is alapított a városban.

Gyorsan, pozitívan alakultak a dolgok és felfelé ívelő életünk van, ha lehet így mondani. Lassan két éve vagyunk együtt, összeházasodtunk, gyermekünk született. Igazából minden úgy alakul, ahogyan szerettünk volna és terveztem. Szerintem ez a legfontosabb, hogy mind a hárman boldogok vagyunk és szép családunk van.

Hogyan teltek az első hetek lányával, Bellával?

Nagyon jó kisbaba. Nem kimondottan sírós, akkor szokott kicsit nyöszörögni, amikor éhes, de jól is alszik. Szép és jó itthon minden, tényleg nagyon vártuk már, hogy Bella megszülessen és együtt legyünk hármasban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bánhidi Bence (@banhidibence27) által megosztott bejegyzés

Hogyan éli meg az apaságot?

Pozitívan, de nagyon nehéz szavakba önteni. Egy olyan szeretet alakult ki a kislányom iránt, amit csak akkor érez az ember, ha apa lesz. Előtte soha nem éreztem ilyet, egy új szerelem alakult ki. Tény és való, az első pár hét nem egyszerű, három-négy óránként felkel, de édesanyámtól, feleségem anyukájától és mamájától is kapunk segítséget, ők szegediek, nagyon megkönnyítik a dolgunkat.

Hazai fronton mindent meg tudott nyerni a Szegeddel, nemzetközi szinten azonban még várat magára egy igazán nagy eredmény. Sikeréhesnek érzi magát?

Őszintén szólva igen, már nagyon várjuk, hogy elérjük az álmunkat, a Bajnokok Ligája Final Fourt. A szerdai Flensburg elleni vereség után nehéz ezt mondani, de mindenki úgy gondolkozik, hogy otthon le lehet dolgozni a hátrányt. A csapat már nagyon rég óta beszél és álmodozik a Final Fourról, nagyon szeretnénk odaérni. És ha már nemzetközi szint, a válogatottal is szeretnénk már egy olyan eredményt elérni, amiről mindenki beszélhet, ami felkerülhet a polcomra − a többi érem és díj mellé.

Megfordult a fejében, hogy külföldön is kipróbálja magát egy Bajnokok Ligája-győzelem reményében?

Mostanában nem gondolkodtam ezen, a következő három évben itt vagyok és teljesen jól érzem magam. Sokat játszom, úgymond rám épül a csapat játéka. Most az első szempont, hogy itt legyünk sikeresek, itt érjünk el nagy dolgokat. Amikor közeledik a szerződés lejárta, elgondolkozom, de ez nagyban függ az egészségtől, állapottól, amik befolyásoló tényezők lehetnek a későbbi döntésben. De egyelőre nem gondolkoztam ilyenen.

Tényleg egy igazi otthonra lelt Szegeden.

Igen, nagyon szeretem magát a várost is. Itt alapítottam családot és a feleségem családja is itt van, nagyon szeretünk Szegeden lenni. A csapat is olyan, amiben élvezek játszani, szóval egyelőre teljes a boldogság.

Nyártól életbe lép néhány szabály a kézilabdában. Rizikósabb lesz a kapusok fejéhez közel lőni a labdát, ha eltalálják, kétperces kiállítás járhat érte. Mit gondol erről a módosításról?

Ezt a fejbelövéses szituációt nem lesz egyszerű megítélnie a játékvezetőknek, főleg, ha van egy faultos lövés. A lövő játékos nem arra gondol, hol fogja eltalálni a kapust, aki védeni akar. Mi el akarjuk mellettük tenni és gólt szerezni, ez a legfontosabb. Szerintem ezzel csak megnehezítik a játékvezetők dolgát, de így döntöttek. Figyelnünk kell erre és el kell fogadnunk, szeretnék jobban védeni a kapusokat. Részben igazat tudok ennek adni, nem lehet könnyű, hogy minden második meccsen fejbe lövik őket, de tudták, mit vállalnak, amikor beálltak a kapuba. Meglátjuk, milyen lesz így a kézilabda a jövőben.

Bánhidi Bence, a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 10. fordulójában játszott Pick Szeged – THW Kiel mérkőzésen. (MTI/Ujvári Sándor)

A másik hasonlóan nagy változtatás a középkezdés elvégzésére vonatkozik, talán nem fogják annyiszor visszafújni és még gyorsabban rá lehet rohanni az ellenfélre.

Az, hogy a középkezdést el lehet végezni a körön belülről bárhonnan, szerintem nagyon jó újítás lesz, mert sokkal nagyobb tempója lesz a kézilabdának, ami így sem mondható lassúnak (nevet). Az utóbbi években is sokat gyorsult a játék, de ez adhat egy újabb lökést.

A magyar válogatott számára január 18-án, a csoportkörben ért véget az Európa-bajnokság. Beszélgettek azóta a játékosokkal, értékelték az ott átélteket az eltelt bő két hónapban?

A szegedi csapattársakkal többet beszélgettünk róla, nehéz volt visszagondolni rá, de egy profi sportolónak mindig előre kell néznie és most a klubnál vannak teljesítendő feladataink. Tény és való, csalódottak vagyunk az Eb-szereplés miatt, hogy nem éltünk egy ekkora lehetőséggel, de szerintem mostanra mindenki túltette magát rajta és a jövőbe nézünk. Lesz egy fontos vb-selejtező Izrael ellen és kinevezték az új szövetségi kapitányt is. Jó döntésnek tartom, hogy megtartották Chemát, a csapat szeret vele dolgozni, csak a jövő felé nézünk és pozitívan állunk az egészhez.

Bánhidi Bence, a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon Izland ellen. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Chema Rodríguez március óta egy személyben irányítja a csapatot szövetségi kapitányként, de három éve tagja a válogatott stábjának. Milyen változásokra számít?

Taktikailag mindig vannak új ötletei, tanul és figyeli a többi csapatot, a kézilabdát, szóval biztosan lesznek új dolgok. Ő egy kiváló és okos játékos volt, szerintem sokat tanulunk majd tőle. Már a németek elleni meccsekre is hozott fel fiatalabbakat, voltak újoncok, kipróbálták őket. Chema egyértelműen építi a magyar kézilabdát.

Szokták mondani, hogy Bánhidi központú a válogatott játéka. Hogyan és miért változik a játék képe, amikor játszik?

Megkönnyítem az átlövők dolgát, két embert is le tudok kötni egyszerre, ha pedig a védők kilépnek, akkor ott vagyok egyedül. A legegyszerűbben talán úgy, hogy helyet teremtek az átlövéseknek, ha a lövőket fogják, nekem marad több helyem. Ez egy ilyen oda-vissza logikai csata.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bánhidi Bence (@banhidibence27) által megosztott bejegyzés

Tavasszal a Telekom Veszprém ellen rövid időn belül kétszer is megmérkőznek, a Magyar Kupa elődöntőjében április 23-án, majd 30-án a bajnokságban. Mi volt az első gondolata a sorsoláson, amikor meglátta, hogy nem a döntőben csapnak össze?

Valahogy éreztem, hogy őket fogom húzni. Még soha nem voltam sorsoláson, gondoltam, itt az idő valami újdonságra. Sikerült.

Juan Carlos Pastor és a csapattársak mit szóltak a párosításhoz?

Mindenki azt mondta, mindegy kit húzok, de szerintem a csapatnak jobb, ha az első meccsen csapunk össze a Veszprémmel. Így nem lesz kavarodás, hogy az egész héten készülünk rájuk és mellette egy másik csapatra is.

Visszatértek a derékfájdalmai, ezért nem utazott el a Flensburg elleni BL-negyeddöntő első mérkőzésére. Milyen állapotban érzi magát?

A bokasérülésem után egy hosszabb kihagyás kellett volna, de ott akartam lenni és segíteni a csapatnak az Eb-n. Túl korán álltam vissza és mivel a bal bokám sérült, elkezdtem terhelni a jobb oldalam, így újra előjöttek a derékproblémáim, amivel most gyógytornáznom kell. Nem egyszerű napokat élek, nehéz az ülés és a hajolás is. Gőzerővel dolgozom, hogy visszatérhessek és a visszavágón segíthessek ledolgozni a Németországban összeszedett hátrányt.

Nem a tervek szerint alakult a meccs, ledolgozhatónak érzi a négygólos hátrányt a Flensburg ellen?

Igen, főleg hazai pályán. A Pick Aréna biztosan meg fog telni és a szurkolóink nagyon sokat tudnak segíteni nekünk, reméljük, hogy egy kőkemény Szeged fog kifutni, ledolgozzuk a hátrányt és tovább harcolunk a Final Four-álomért.

Mit jelent számára, hogy már a Pick Szeged Bajnokok Ligája gólrekorderének mondhatja magát?

Azért ez nem csak nekem köszönhető, hanem a csapattársaknak és Pastor mesternek is. Megkaptam tőlük a bizalmat az elmúlt években és szerencsére tudtam vele élni, kihasználtam a lehetőséget, hogy sokat vagyok a pályán, sok labdát kapok és ezért tartok ennyi gólnál. Büszke vagyok, hogy gólrekordernek mondhatom magam egy ilyen múltú csapatnál, mint a Pick Szeged.

További tartalmak