Musorujsag
Élő Eredmények
×

Mocsai Tamás dicsérete: a Nemzeti Kézilabda Akadémiánál azt teszik, amit egy akadémiának tenni kell

Mocsai Tamás dicsérete: a Nemzeti Kézilabda Akadémiánál azt teszik, amit egy akadémiának tenni kell

mti
Mocsai Tamás ügyvezető szerint a Nemzeti Kézilabda Akadémia azzal próbálja támogatni a magyar kézilabdázást, hogy felnőtt csapataiban is kizárólag fiatal játékosokat szerepeltet.

Az ügyvezető kiemelte, különösen büszkék rá, hogy a következő szezonban a felnőtt férfi és női együttesük is az élvonalban szerepel majd. „Alapvetően utánpótlásneveléssel foglalkozunk, de azzal szembesültünk, hogy a beválás miatt a felnőttek között is indítanunk kell a csapatainkat” – nyilatkozta az MTI-nek Mocsai.

A balatonboglári intézmény női együttese az előző idényben volt újonc az első osztályban, és bár kiesett, Bohus Beáta vezetőedző irányításával sikerült azonnal visszajutnia az NB I/B második helyezettjeként. Sótonyi László férficsapatának a mostani az első idénye az NB I-ben, már két héttel ezelőtt biztosította bennmaradását, és a szezont a 10., a 11., vagy a 12. helyen zárja majd. Az ügyvezető elmondása szerint a jelenlegi évadban a férfi keretük 20,4 év, a női pedig 18,1 év átlagéletkorú.

„Ezekkel a fiatalokkal fel tudtunk jutni, illetve bent tudtunk maradni az élvonalban, számunkra ez azt mutatja, hogy az akadémiai képzés működik, és van értelme.” Hozzátette, egy koncepcióval, strukturált játékkal, egységes csapatszellemben gondolkodva indultak el a férficsapatukkal az élvonalban tavaly augusztusban, de akkor még nem tudták pontosan, hova fognak beérni az NB I-ben a játékosaik. A korábbi férfi- és női szövetségi kapitány prof. dr. h. c. Mocsai Lajos fia megjegyezte, látnak olyan tehetségeket, akiknek kell még egy év, de nagyon komoly potenciál van bennük.

„Az időt nem lehet meghazudtolni, a fiataloknál nagy hullámvölgyek vannak, de a beválás, a tapasztalatszerzés elengedhetetlen. Mi ezekkel a fiatalokkal próbáljuk támogatni a magyar kézilabdázást, mert máshol kevés lehetőséghez jutnak” – fejtette ki a korábbi 190-szeres válogatott.

Mint elmondta, a férfiaknál már jól működik, így a nőknél is meg akarják valósítani, hogy azok, akik máshol nem kapnak elegendő lehetőséget, kölcsönben eltöltenek egy évet a NEKA-n, ahol sok játéklehetőséget kapnak. Többen érkeztek már ennek az elgondolásnak a részeként a veszprémi, a balatonfüredi és a szegedi akadémiáról is.

„Mindez azért lehetséges, mert csapatban gondolkodunk, ez a szakmai stábra is vonatkozik, és van egy komoly tudományos hátterünk. Mérjük a játékosokat, hogy milyen terhelést kapjanak, mennyire fáradtak, hogyan tudjuk az edzésterhelést lekövetni és vezényelni. Ebben úttörő szerepet vállalunk, haladunk előre, és remélem, a következő szezonban még kiforrottabban és jobban fog működni” –  összegzett Mocsai Tamás.

Hangsúlyozta, Éles József csapata, a Fejér-B.Á.L. Veszprém is nagyon szimpatikus számára, mert szintén fiatal magyar játékosokkal indult az élvonalban, ahol tavaly és idén is sikerült bennmaradnia. „Ez az irány nagyon jó, és segít a magyar kézilabdázásnak” – jelentette ki.

Borítókép: Az NB I/B második helyezettjeként ismét élvonalba jutó NEKA női csapata (NEKA)

További tartalmak