Musorujsag
Élő Eredmények

Elbukta a BL-elődöntőt a Telekom Veszprém

Elbukta a BL-elődöntőt a Telekom Veszprém

m4sport.hu
Az első félidőben még a magyar együttes vezetett, de a második játékrész elején bekövetkezett rövidzárlat sokba került.

A Telekom Veszprém 37-35-re kikapott a lengyel Lomza Vive Kielcétől a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében, a kölni négyes döntő szombati játéknapján. A veszprémiek – akik hetedszer szerepelnek a kölni tornán – tizedik alkalommal játszottak elődöntőt a BL-ben, mérlegük négy siker mellett immár hat vereség. Ellenfelük a vasárnap 15.15-kor kezdődő bronzmérkőzésen a német THW Kiel és a címvédő spanyol Barcelona mérkőzésének vesztese lesz.

elődöntő:
Lomza Vive Kielce (lengyel)-Telekom Veszprém 37-35 (16-18)
Köln, 20 600 néző, v.: Hansen, Madsen (dánok)
gólszerzők: Moryto 8, Karacic 5, Kules, A. Dujshebaev, Tournat 4-4, D. Dujshebaev 3, Vujovic, Sicko, Karalek, Nahi 2-2, Thrastarson 1, illetve Lauge 8, Strlek 7, Nenadic, Marguc 6-6, Jahja 4, Mahé, Blagotinsek, Nilsson, Maqueda 1-1
lövések/gólok: 57/37, illetve 50/35
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 5/4
kiállítások: 10, illetve 16 perc

A lengyelek már a harmadik percben dupla kínai figurából szereztek gólt emberelőnyben, és az önbizalmuk a folytatásban is töretlen volt. A kapusok mindkét oldalon jól kezdtek, és bár eleinte a Kielce védekezése tűnt feszesebbnek és keményebbnek, tíz perc után a Veszprém vezetett 7-5-re. A Magyar Kupa-győztes egyre lendületesebben, hatékonyabban támadott, mégsem tudott jobban elhúzni. Az első húsz percben nem volt számottevő különbség a két együttes között, a várakozásoknak megfelelően rendkívül szoros volt a meccs, majd Rodrigo Corrales bravúrjaival és Petar Nenadic góljaival 14-11-re ellépett csapatuk.

A túloldalon Talant Dujshebaev vezetőedző kapuscserével próbálkozott, majd a támadásban elkövetett veszprémi hibákat kihasználva együttese felzárkózott egy találatra. A hajrában ismét lendületes akciókat vezetett a magyar csapat, 18-15-re vezetett, de az első félidő a Kielce góljával zárult, mivel a Veszprém utolsó találata időn túl született, így nem adták meg.

A második felvonás elején nagyot változott a játék képe, a lengyelek másfél perc alatt egyenlítettek, majd Andreas Wolff hétméterest védett. A 35. percben a szlovén beálló, Blaz Blagotinsek piros lapot kapott, ami védekezésben nagy érvágás volt a magyar együttes számára. Az egyre jobban védekező Kielce újra előnybe került, sőt Arkadiusz Moryto vezérletével már 23-20-ra vezetett. A veszprémiek támadójátéka megakadt, Momir Ilic vezetőedző késlekedett az időkéréssel, és amikor végre rászánta magát, a 6-1-es sorozatot produkáló ellenfél lendületét már nem lehetett megtörni. Wolff remekelt a kapuban, a túloldalon Vladimir Cupara váltotta Corralest.

A veszprémieknek szinte folyamatosan emberhátrányban kellett játszaniuk, így nem volt esélyük az egyenlítésre, ráadásul támadásban nem foglalkoztatták a szélsőiket. A sok játékmegszakítás és a lengyelek hosszú akciói miatt szokatlanul elhúzódott a mérkőzés, amelynek hajrájában a játékvezetői tévedések is a Kielcének segítettek. A 2016-ban BL-győztes lengyelek 34-30-nál eldöntötték a továbbjutást, mivel ellenfelük védekezése a második félidőben nem működött megfelelően.

A meccs legeredményesebb játékosa a lengyel Arkadiusz Moryto, valamint a Veszprém csapatkapitánya, Rasmus Lauge Schmidt volt egyaránt nyolc góllal. A kapusok közül Andreas Wolff kilenc, Mateusz Kornecki két védéssel járult hozzá a sikerhez, Rodrigo Corrales 13 lövést hárított. A két csapat 17. alkalommal találkozott egymással a BL-ben, a mérleg veszprémi szempontból 11 győzelem, két döntetlen és négy vereség.

Az elődöntő másik ágán:
Barcelona (spanyol)-THW Kiel (német) 34-30 (19-18)

lövések/gólok: 45/34, illetve 48/30
gólok hétméteresből: 6/5, illetve 3/1
kiállítások: 12, illetve 10 perc

A katalánok a 18. percben vezettek először (10-9), addig felváltva estek a gólok. Az irányító Sander Sagosent és a beálló Hendrik Pekelert sérülés miatt nélkülöző németek a folytatásban is jól tartották magukat, az első félidőben a címvédő mindössze egyszer, az utolsó percben tudott két találattal ellépni.

A második felvonás meghozta a fordulatot, a Barcelona előbb 26-23-as előnybe került, majd egy 8-3-as sorozattal eldöntötte a meccset.

A mezőny legjobbja a spanyolokat erősítő Aleix Gómez volt, aki 13 lövésből 12 gólt szerzett, a túloldalon Patrick Wiencek hétszer, Harald Reinkind hatszor talált be.

A férfi BL-ben 2010 óta rendeznek négyes döntőt, de Kölnben még egyetlen csapatnak sem jött összes a címvédés. Amennyiben vasárnap győz, a Barcelona lesz az első, amelynek ez sikerül.

A vasárnapi helyosztókon:
a 3. helyért: Telekom Veszprém-THW Kiel 15.15
döntő: Barcelona-Lomza Vive Kielce 18.00

 

Borítókép: Uladzislau Kulesh, a Kielce játékosa gólt lő. EPA/SASCHA STEINBACH

További tartalmak