Musorujsag
Élő Eredmények
×

Chema Rodríguez: Célunk az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzése

Chema Rodríguez: Célunk az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzése

m4sport.hu
A magyar férfi kézilabda-válogatott Izland, a Koreai Köztársaság és Portugália csapatával került egy csoportba a januári svéd-lengyel közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Chema Rodríguez szövetségi kapitány az egyik legkiegyenlítettebbnek nevezte Magyarország csoportját, ahol minden meccs nagy kihívás lesz, de a válogatott célja az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzése.

Izlanddal és Portugáliával a januári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon is azonos csoportban szerepeltek a magyarok a budapesti MVM Dome-ban. Az északi szigetország csapatától 31-30-ra kikaptak, a portugálokat pedig 31-30-re legyőzték.

„Talán az egyik legkiegyenlítettebb csoportba kerültünk, három európai csapat szerepel ebben a négyesben, és szinte ugyanaz a csoportbeosztásunk, mint az Eb-n, csak éppen Hollandia helyett Dél-Korea lesz az ellenfelünk. Minden meccs nagy kihívás lesz, már a rajt az ázsiaiak ellen is, Izlandot és Portugáliát pedig jól ismerjük januárból” – fogalmazott Chema Rodríguez a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Hozzátette, szeretnének úgy továbbjutni a csoportból, hogy közben a lehető legtöbb pontot vigyék magukkal a középdöntőbe.

Magyarország a D-csoportba kapott besorolást Izland és Portugália mellett a harmadik ellenfél a Dél-Korea lesz.

Chema elmondta, a cél a legjobb hétbe kerülés: „célunk az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzése, azaz a világbajnokságon a legjobb hét közé kerülés, nagy feladat előtt állunk, mivel legalább 15, vagy még több csapat pályázik ugyanerre eséllyel”.

A szövetségi kapitány még távolinak gondolja a középdöntős ágat, de szerinte Svédország lehet a C-csoport legjobbja, azonban a brazilokat is szervezettnek és masszívnak látja. Chema játékosként 2005-ben Spanyolországgal már nyert világbajnoki címet, és biztos benne, hogy a magyar válogatott izgalmas meccseket fog játszani a torna elejétől a végéig.

„A világbajnokságok eleve nagy presztízsű versenyek sok jó csapattal, a kvalifikációs vb-k pedig még inkább kiemelkednek, hiszen mindenki a legjobb hét közé szeretne jutni” – vélekedett.

Chema Rodríguez (Fotó: Facebook/Magyar Kézilabda-válogatott)

„Októberben már a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőin szerepelünk, Litvánia, majd Grúzia ellen, ahol a cél nem csupán a négy pont megszerzése, hanem a vb-csapat alakítása is. Lesz néhány napunk novemberben is, majd decemberben kezdődik a közvetlen vb-felkészülés, a torna előtt néhány felkészülési meccsel” – árulta el a szövetségi kapitány.

A 42 éves szakember elmondta, figyelemmel követi a válogatott kerettagokat: „remélem, a nyáron klubot váltók, így például Szita Zoltán Szegeden, illetve Fazekas Gergő Plockban megfelelő mennyiségű időt kap majd, hogy tovább fejlődhessen, de természetesen ez igaz valamennyi játékosra, fontos, hogy sokat legyenek pályán a bajnokságban, valamint a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában. Nagy kérdés, miként halad majd Máthé Dominik rehabilitációja súlyos sérülése után, és mikor tud bemutatkozni a PSG-ben. Várom az őszi felkészülés kezdetét, hiszen akkor tehetjük majd a következő lépéseket a világbajnokság felé”.

A nyolc vb-csoportból az első három helyezett jut tovább, és magával viszi a másik két továbbjutóval szembeni eredményét. A magyar együttes továbbjutás esetén a göteborgi középdöntős csoportban Svédország, Uruguay, Brazília, illetve az Afrika-bajnokság ezüstérmese közül három csapattal találkozik. Onnan az első kettő jut a negyeddöntőbe.

A január 11-29. között sorra kerülő világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőn vehetnek részt.

A csoportbeosztás:
A csoport (Krakkó):
Spanyolország, Montenegró, Irán, Chile

B csoport (Katowice):
Franciaország, Lengyelország, Szlovénia, Szaúd-Arábia

C csoport (Göteborg):
Svédország, Uruguay, Brazília, Afrika 2.

D csoport (Kristianstad):
Izland, Magyarország, Koreai Köztársaság, Portugália

E csoport (Katowice):
Németország, Szerbia, Katar, Afrika 5.

F csoport (Krakkó):
Norvégia, Hollandia, Argentína, Észak-Macedónia

G csoport (Jönköping):
Horvátország, Egyesült Államok, Afrika 1., Afrika 3.

H csoport (Malmö):
Dánia, Belgium, Bahrein, Afrika 4.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
január 12., csütörtök:
Magyarország – Koreai Köztársaság 18.00

január 14., szombat:
Izland-Magyarország 18.00

január 16., hétfő:
Portugália-Magyarország 20.30

A középdöntő II. csoportjának mérkőzésnapjai: december 18., 20. és 22., kezdési időpontok 15.30, 18.00 és 20.30. A negyeddöntőket január 25-én Gdanskban és Stockholmban, az elődöntőket 27-én Gdanskban és Stockholmban, a helyosztókat 29-én a svéd fővárosban rendezik.

Borítókép: Chema Rodríguez (Fotó: Facebook/Magyar Kézilabda-válogatott)

További tartalmak