Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Nem csinálnék semmit másképp” – Császár Gábor kilenc év után hazatér

„Nem csinálnék semmit másképp” – Császár Gábor kilenc év után hazatér

m4sport.hu
A korábbi válogatott irányító a Cegléd szakmai igazgatójaként nagy tervekkel, reményekkel tér vissza a hazai kézilabdaéletbe. Aktív játékospályafutását várhatóan befejezi, de azért még nem zárja ki teljesen a folytatás lehetőségét – árulta el az M4 Sportnak adott interjúban.

A korábbi válogatott kézilabdázó, Császár Gábor 9 évnyi légiós élet után hazatért. A klasszis irányító Kis Róbert elnök hívására a férfi NB I-be feljutott Ceglédnél folytatja, azonban nem játékosként, hanem szakmai igazgató szerepkörben. „Összetett munka lesz, még sok kérdés van, szerencsére én abban a fázisban érkeztem ide, amikor az építkezésről szól a projekt” – mondta a sportmenedzseri diplomával rendelkező egykori klasszis.

Elárulta, nagy lehetőséget lát ebben a munkában, de tudja, nem lesz egyszerű. A barátok, ismerősök közül sokan kétkedve fogadták ezt a lehetőséget, ő azonban úgy érzi, még tanulnia, fejlődnie kell, hogy egy nagyobb klubnál vállaljon jelentős szerepet. Ugyanakkor a klub sokat tud profitálni az ő szerepvállalásából.

Tavaly a legrosszabbkor jött számára egy porcsérülés, ami hat hónapos kihagyással járt. Akkor jólesett számára a rápihenés a következő szezonokra. „Karácsonykor aztán kiderült, az a kisebb fájdalom, ami még a térdemben volt, azért maradt meg, mert nem jól sikerült a műtét, újabb operációra volt szükség”.

Császár Gábor legutolsó klubja, a svájci Kadetten Schaffhausen mezében (MTI/EPA/Thomas Delley)

A tavaly nyári felüdülés egy kicsi pihenővel állapot átváltott egy abbahagyom és vége, nem csinálom tovább állapotba. Az újabb hathetes mankózás alatt jött el az, hogy nekem más kell, másképp kell ezt az egészet csinálni. A feleségemmel egy nap alatt átbeszéltem az egészet, a család és a barátok is támogattak. Most vagyok öt hónapos a lábammal, ami két hónapon belül rendben lesz, de most elsősorban a Ceglédért szeretnék dolgozni” – mondta Császár, de elárulta, szeretne kicsit másfelé is, a sportdiplomácia körbenézni.

Császár Gábor klubjai játékosként: Dunaferr (2000–2007), Viborg HK (dán, 2007–2009), Chambery Savoie HB (francia, 2009–2010), MKB Veszprém KC (2010-2013), Paris Saint-Germain (francia, 2013-2015), Kadetten Schaffhausen (svájci, 2015-2022)

A játék legyen mondjuk a K-terv, de nem zárom ki a lehetőségét. Nem sok idő kellene, hogy fizikálisan újra pályára tudjak lépni, játékban biztos kellene pár hét. Úgy próbáltuk meg összehozni a csapatot, hogy ne legyen rá szükség, hogy be kelljen szállnom” – mondta azzal kapcsolatban, elképzelhető-e, hogy Cegléd-mezben visszatér.

Játékos-pályafutásával kapcsolatban elmondta, mindig is olyan típus volt, aki szeretett világot látni, ezért próbálta ki magát Dániában és Franciaországban kétszer is. „Biztos, volt olyan ami nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, de sokat tanultam belőlük„.

Császár Gábor a 2019-es vb-n, utolsó világversenyén a magyar válogatottban (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A 247-szeres válogatottság lezárása nem sikerült túl szépre. „Ez nem egy tátongó seb, igazából a szituáció volt kicsit bizarr. Akkor született meg a kisfiam, én felajánlottam, hogy ott vagyok szívesen, de ha nincs rám szükség, lenne mit tennem otthon. Már érezhető volt, hogy valami nem működik, nem játszottam nagyon, ami nem esett jól. Nem maradt bennem tüske, hiszen 16 évig ott voltam a válogatottnál. Nem ez a legszebb lezárása a válogatottságnak, de így alakult” – mondta a 2019-ben történtekről, amit azóta már sikerült átbeszélnie az akkori kapitánnyal, Vladan Maticcsal.

A magyar válogatottban 2004-ben mutatkozott be, összesen hét szövetségi kapitánnyal dolgozott, két olimpián (2004-Athén, és 2012-London) vett részt, mindkettőn negyedik lett a magyar együttes.

A tavalyi hazai rendezésű Eb és az azon történt gyengébb magyar szereplés is hazafelé húzta, abban a tudatban, hátha ő is tud tenni valamit a magyar kézilabdáért. „Kicsit vissza akarok térni ahhoz, amikor még csak itthon játszottam, magyar gondolkodású voltam, nem ért ennyi impulzus külföldön. Nekem most egy kicsit meg kell tanulnom a játékosokat, az ő gondolkodásukat és azzal kicsit többé válni„.

Amikor az új játékosokkal tárgyalt, sokan el sem hitték, hogy ő hívja őket, ugyanakkor egyfajta motiváció is volt számukra, hiszen a fiatalok nagy része rajta nőtt fel. „Az ésszerű konfliktusokat felvállalom, mert tudom, hogy működik ez a szakma, de szeretnék mindig korrekt lenni. A cél, hogy a harmadik évre stabil NB I-es csapat legyen a Cegléd, egy stabil háttérrel, ahova a magyar játékosok szívesen jönnek. Jó hívó szó lenne, hogy Cegléden milyen jó szakmai munka folyik” – összegzett Császár.

További tartalmak