Musorujsag
Élő Eredmények
×

Carlos Pérez: Sokszor kerestek külföldi csapatok, de számomra ez a szeretet mindig többet jelentett az anyagiaknál

Carlos Pérez: Sokszor kerestek külföldi csapatok, de számomra ez a szeretet mindig többet jelentett az anyagiaknál

m4sport.hu
Carlos Pérez 1997-ben Kubából igazolt Magyarországra és 16 évig játszott a Veszprém színeiben, klubja és a magyar kézilabda-válogatott meghatározó játékosává nőtte ki magát. Állítása szerint otthonra lelt, s nagyon hálás a szeretetért, amit a várostól kapott.

A legendás kubai átlövő a Ciudad Havanna együttesében kezdte pályafutását és 25 évvel ezelőtt érkezett Magyarországra, első veszprémi emléke, a hideg idő volt, amivel szembesült. Kubában nagyjából 40 fokos hőségben szállt repülőre, majd amikor megérkezett 0 fok körüli hideg időjárás várta.

„25 évvel ezelőtt még egészen más telek voltak, mint most” – emlékezett vissza a Telekom Veszprém honlapján Carlos Pérez.

A veszprémi klub történetének második legeredményesebb játékosa, 16 év alatt 2447 góllal örvendeztette meg a szurkolókat és a magyar válogatottban is kulcsszerepet töltött be, 44 mérkőzésen 252 alkalommal talált az ellenfelek kapujába.

Carlos Pérez kapura tör Jönköpingben 2011. január 25-én, a svédországi férfi kézilabda-világbajnokságon. (MTI/EPA/JONAS EKSTROMER)

Korábbi csapattársai közül Szathmári Jánost emelte ki, aki körbevezetett a városban.

„A 16 év alatt sok mindenkivel játszottam együtt, generációk jöttek és mentek. Én eleinte még nem beszéltem jól a nyelvet, meg amúgy is inkább zárkózott ember vagyok, nem nagyon mentem oda senkihez magamtól. Szerencsém volt, hogy Szathmári János beszélt spanyolul, rengeteget segített, megmutatta a várost, hogy mit, hol találok. Később jött Kiril Lazarov, vele is nagyon jóban voltunk, de említhetném akár Jevgenyij Lusnyikovot is, vele valahogy jobban megértettük egymást magyarul, mint a magyar játékosokkal, vagy Dejan Pericset, igaz, vele spanyolul beszéltünk” – mondta Pérez.

Carlos Pérez és Iváncsik Gergõ, az MKB Veszprém játékosai ünnepelnek, miután a csapat 27-26-ra legyõzte a Pick Szeged együttesét a férfi kézilabda Magyar Kupa döntõjében. (MTI Fotó: Kovács Anikó)

Az ismeretlen városban pedig az évek alatt igazi otthonra talált: „otthonra leltem Veszprémben, ez tény. Nagyon büszke vagyok a 16 évre, amit a Veszprém mezében játszhattam, és nagyon hálás vagyok a szeretetért, amit a várostól kaptam”.

„Sokszor kerestek külföldi csapatok, de számomra ez a szeretet mindig többet jelentett az anyagiaknál” – vélekedett az 52. születésnapját augusztus 26-án ünneplő korábbi átlövő.

A Telekom Veszprém korábbi edzői, Carlos Pérez és David Davis.(MTI/Vasvári Tamás)

Pérez 2017-ben vonult vissza, azóta edzőként tevékenykedik, de másodedzőként otthonosabban érzi magát.

„Nagyon nehéz a vezetőedzői poszt, kicsit jobban illik hozzám a másodedzői szerep. Játékosként sokkal könnyebb a dolgod, mert csak egy dologra kell koncentrálnod, edzőként viszont az összes játékosra figyelned kell. Másodedzőként, a kispadon ülve jobban tudok koncentrálni a pályán történtekre, mint vezetőedzőként. Ami a filozófiámat illeti, az egészen egyszerű: játszani kell a kézilabdát” – fogalmazott, majd korábbi edzői közül Mocsai Lajost és Zdravko Zovkót emelte ki, akik a legnagyobb hatással voltak rá.

Borítókép: Veszprém, 2013. június 9. A búcsúmeccsén játszó Carlos Perezt dobják a levegõbe társai az MKB Veszprém - Világválogatott kézilabda-mérkõzés végén a Veszprém Arénában 2013. június 9-én. MTI Fotó: Kovács Anikó

További tartalmak