Musorujsag
Élő Eredmények

Ismét gyorsulhat a tempó, módosult a passzív játék szabálya a kézilabdában

Ismét gyorsulhat a tempó, módosult a passzív játék szabálya a kézilabdában

m4sport.hu/MTI
Idén nyártól új szabályok léptek életbe kézilabdázásban, a módosítások a passzív játékot is érintik.

A magyar szövetség játékvezetői albizottságának (MKSZ JAB) szerdai workshopján elhangzott, hogy passzív játék esetén a maximális átadások száma az előfigyelmeztető jelzés felmutatása után hatról négyre csökkent. Egyéb változás nincs, azonban érdekesség, hogy a hazai mérkőzéseken a játékvezetők évek óta minden esetben jelzik az ujjaikkal, hány passz van még hátra, más országokban, illetve a nemzetközi eseményeken viszont a bírók nem segítik ilyen módon a csapatokat, a nézőket, illetve a média munkatársait.

A játékosok egészségének védelme érdekében némileg finomítottak a kapus fejen lövésére vonatkozó szankciókon. Bonifert Ferenc, az MKSZ JAB elnöke elmondta, két percre kiállítják azt a játékost, aki tiszta helyzetben, zavartalanul lőhet kapura – tehát nincs védő a kapus és közte -, és fejen találja az ellenfél kapusát.

Hangsúlyozta, nem szabad büntetni a lövőt akkor, ha a kapus a labda irányába mozdítja a fejét, vagyis a „fej keresi a labdát”.

Bizonyos sportszerűtlen viselkedési formák olyan súlyosnak minősülnek, hogy kizárást vonnak maguk után. Például ha valaki hétméteresnél találja el a kapus fejét, vagy szabaddobásnál eltalálja a védő fejét.

Borítókép: A veszprémi Petar Nenadic (b) és Garciandia Imanol, a szegedi csapat játékosa a férfi kézilabda NB I döntőjének első, Pick Szeged - Telekom Veszprém mérkőzésén a szegedi Pick Arénában 2022. június 3-án. MTI/Kovács Anikó

További tartalmak