Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hét fontos kérdés, amire választ várunk a magyar klubkézilabda 2022/23-as szezonjában

Hét fontos kérdés, amire választ várunk a magyar klubkézilabda 2022/23-as szezonjában

m4sport.hu | Szerencsés Szilveszter
Rengeteg kérdésre várunk izgalommal választ a magyar kézilabda 2022/23-as szezonjában, legyen szó a női, férfi magyar bajnokságról, a mezőnyből kiemelkedő sztárcsapatokról, vagy a dobogóért harcoló együttesekről, a Bajnokok Ligájáról vagy akár légiósainkról. Ezekből veszünk sorra hetet cikkünkben.
  • Hiányposzt a balátlövő Győrben, hogyan oldja meg ezt a problémát Ambros Martín?

Úgy formálódott a tavalyi szezon Bajnokok Ligája döntőjét elveszítő Győri Audi ETO kerete, hogy Háfra Noémi távozásával egyetlen klasszikus balátlövője maradt a csapatnak. Anne Mette Hansen lehet egyedül veszélyes balról a távoli zónákból, amíg Line Haugsted vissza nem tér vállsérüléséből.

Ambros Martín csapata azonban egy igazi világsztárt szerzett meg jobbátlövőbe, Ana Gros érkezett. A szlovén játékos az egyik legveszélyesebb átlövő az egész női mezőnyben: az előző idényben 103 gólt szerzett a Krim Ljubiljana és a CSZKA Moszkva színeiben.

Ana Gros, a Győri Audi ETO KC játékosa (MTI/EPA/Ritzau/Claus Fisker)

A Győr az Esbjerg ellen kezdte meg a Bajnokok Ligája szezonját, Dániában 31–29-re nyertek, Gros pedig brillírozott, 9-szer volt eredményes. Martín az ő átlövő teljesítményére alapozhat a szezon során, a bal oldalon a mérkőzések nagyobb részében olyan játékost játszat, aki inkább betörésből vagy közbelövésből veszélyeztetheti az ellenfelek kapuját.

Hagusted visszatérése a hírek szerint decemberben várható, de sérüléséből adódóan kérdéses, milyen formában tér majd vissza a dán válogatott játékos.

„Még hosszú rehabilitáció elé néz, szerintem csak az Eb után számíthatunk rá. Balszerencsés eset, ráadásul a vállsérülés mindig kritikus egy kézilabdázónál, fontos a további karrierje szempontjából is, hogy ne siettessük a visszatérését”fogalmazott augusztusban a Győri Audi ETO vezetőedzője, Ambros Martín.

  • Minőségi ugrás a Ferencváros keretében – merhetnek nagyot álmodni?

Elek Gábor csapata rutinos légiósokkal gazdagodott a nyár folyamán, és az első mérkőzések tanulsága alapján, beilleszkedésük remek ütemben halad. Érkezett Andreal Lekic, Dragana Cvijic, Tomori Zsuzsanna és Kukely Anna, valamint hosszabbított a csapattal Beatrice Edwige.

A Ferencváros első idei BL találkozóján egyedül Kukely nem kapott lehetőséget. Elekék az Odensét győzték le Érden 27–23-ra és kezdték meg a csoportkört, a minél jobb pozícióból való továbbjutás érdekében. A női mezőnyben az A csoport az erősebb: a címvédő Vipers Kristiansand, a bombaerős Bietigheim és a mindig veszélyes CSM Bucuresti. Kemény mérkőzések várnak tehát a Ferencvárosra, de rengeteg variációs lehetőséget rejt a keret. Talán ennyi minőségi opciója még nem is volt Eleknek, ha a kulcsjátékosok egészségesek maradnak és jó formát mutatnak, ebben a kiírásban elérheti hőn áhított célját a csapat, és ott lehetnek a budapesti négyes döntőben.

Az előző szezont kupagyőzelemmel záró FTC az új szezonban is a tőlük megszokott gyors támadásépítésre törekszik, a keretben ugyanakkor hét mezőnyjátékos is túl van a harmincon, és annak ellenére, hogy a kor csak egy szám, Cvijic, Lekic, Edwige, Tomori, Szöllősi-Zácsik Szandra, Kisfaludy Anett és Szucsánszki Zita játéka sem gyorsult az elmúlt években. Távolról sem arról van szó, hogy állókézilabdát kellene játszania a Ferencvárosnak és fel kellene sétálniuk minden támadáshoz; Elek stílusa teret sem engedne ennek. Ahogy az Odense ellen is látszott, futottak. Voltak benne holtpontok, de remek játékkal rukkolt elő a csapat, magabiztosak voltak, s joggal álmodozhatnak a négyes döntőről.

(MTI/Kovács Tamás)

Az említett játékosok taktikai alkalmazásán sok múlhat: Tomorit minden bizonnyal védekezésben láthatjuk többet a pályán és a lerohanás után, felállt fal ellen cseréli majd őt Elek. Cvijic és Edwigge beállójátéka mellett, Kisfaludy védekezésben lehet a csapat segítségére, míg Szöllősi-Zácsik inkább támadásban. Lekic remek kettesvédő, de nem játszhatja végig a mérkőzéseket, így valószínűleg Kukely bizonyíthat majd, ha nem Szucsánszki irányítja a Fradit.

  • Letaszítják a dobogóról a Debrecent a női NB I-ben?

Az előző kiírásban bronzérmes DVSC Schaeffler tovább erősített, a válogatott átlövő Kácsor Gréta és a korábbi kerettag, a jobbszélső Töpfner Alexandra is a cívis városba tette át székhelyét.

Érkezett még Hámori Konszuéla és a francia kapus Catherine Gabriel is. Szilágyi Zoltán csapata az előző idényben a nyolc ponttal előzte meg a Vácot, mögöttük pontazonossággal a Mosonmagyaróvár és a Siófok végzett.

(Forrás: dvsckezilabda.hu)

A Debrecen elsőszámú üldözője idén a Mosonmagyaróvár lehet, amely a 2020/2021-es szezon után hódítaná vissza a bronzérmet.

Gyurka János csapata hét új játékossal gazdagodott, öt pedig távozott. Sikerült megszerezni Albek Annát a német Metzingentől, a Ferencvárostól, Tóth Nikolett, míg Győrből Sztankovics Kyra érkezett. A távozók közt olyan nevet nem olvashatunk, aki húzóember lett volna az előző szezonban, talán két légiós, Ana Kojics és Tanja Asanin elvesztése a legfájóbb.

Albek Anna (MTI/Illyés Tibor)

Siófokról több meghatározó játékos távozott: Simone Böhme, Katarina Jezic és Simona Szarková mellett Maja Vojnovic is máshol folytatja. Érkezett négy légiós és két magyar játékos, Kajdon Blanka, Török Lily. A Vác kerete némileg kicserélődött, öten távoztak és őket sikerült pótolnia a csapatnak. Szerződtették Marincsák Nikolettet, Kürthi Laurát, Csizmadia Fannit, Ballai Annát kölcsönbe és a jobbszélső, Bánfai Kírát.

  • Visszahódítja a bajnoki címet a Veszprém, vagy zsinórban harmadszor ünnepel a Szeged?

Már az előző kiírásnak is úgy vágott neki a Telekom Veszprém, hogy letaszítja az NB I trónjáról a Pick Szegedet. Ezt a célt pedig fontosabbnak ítélték meg, mint a Bajnokok Ligája megnyerését. Arra minden bizonnyal kevesen számítottak, hogy a Tisza-parti csapat története során először megvédi bajnoki címét. Most ugyanakkora szenzáció lenne, ha Juan Carlos Pastorék a 2022/2023-as szezonban is felérnének a csúcsra?

Egyáltalán nem. A legdominánsabb érv az aktuális bajnok mellett, hogy a csapat kerete alig változott az évek során, az állandóság a spanyol vezetőedző hasznára válik – nincs szükség egyszerre több új ember beépítésére, így hamarabb összeállhat, kire, milyen szerep vár a szezonban.

A szegediek keretéhez egy új játékos csatlakozott, a magyar válogatott balátlövő, Szita Zoltán érkezett a lengyel Wisla Plocktól. Ugyanennyi távozott: Nik Henigman Franciaországban folytatja, tehát mondhatjuk, posztra cseréltek. A szlovén inkább védekezésben tudott segíteni a csapatnak, támadásban a leggyakrabban balszélen kapott lehetőséget, hogy minimalizálják a cserék számát, Szita személyében pedig egy sokoldalú átlövővel gazdagodtak. A kérdés, milyen gyorsan szokja majd meg az új játékrendszert, amiben teljesítenie kell.

(Forrás: pickhandball.hu)

A Veszprémnél azonban történtek személyi változások, igaz, inkább a vonaljátékosok cserélődtek. Távozott Lékai Máté, Jorge Maqueda, Dejan Manaszkov, Dörnyei Borisz és az utolsó pillanatban Blaz Blagotinsek is. Bár a szlovén beálló távozása már biztos volt – a következő szezontól a Flensburg-Handewittet erősíti -, de már idén szeptemberben bejelentették, hogy nem marad, és Göppingenben tölti az idényt.

Érkezett a Bundesliga góllövőlistájának tavalyi harmadik helyezettje (234 gól, 34 mérkőzésen), az izlandi balszélső, Bjarki Mar Elísson, a támadásban és védekezésben egyaránt kimagasló beálló, Dragan Pechmalbec. Szerződtették a jobbszélre Mikita Valjupovot és irányítóba az egyiptomi Jehia El-Dera érkezett. Fazekas Gergő mindkét tábort erősíti, a tehetséges irányító-átlövőt kölcsönadták a Wisla Plocknak, de a felkészülés során vállsérülést szenvedett.

A tatabányai Christian Ugalde (b), Uros Vilovski és a veszprémi Dragan Pechmalbec a férfi kézilabda Mol Kupa nemzetközi felkészülési torna döntőjében (fotó MTI/Kovács Anikó)

Ahogy a korábbi években, úgy idén is bajnoki döntőt rendeznek a férfi NB I-ben: két mérkőzésen, összesített eredmény után hirdetik ki a győztest. Az alapszakasz első helyezettje a második otthonában kezd, majd cserélődik a pályaválasztás. Ennek a lebonyolításnak köszönhetően ünnepelhetett tavaly a Veszprém Arénában a Szeged.

Jelen állás szerint az első rangadóra, október 22-én kerül sor Veszprémben, majd az alapszakaszban másodszor, Szegeden, 2023. április 15-én mérkőznek meg egymással.

  • Csatát nyert a Tatabánya a harmadik helyért az FTC ellen, de háborút is fog?

A két csapat alaposan beerősített az előző szezonhoz képest, Tatabányán kis túlzással az egész csapat kicserélődött. Az új vezetőedző, Tombor Csaba, több magyar válogatott játékost is csapatában tudhat: Petar Topic, Pedro Rodríguez, Székely Márton mellett Ubornyák Dávid Tatabányára tette át székhelyét.

Érkezett Cristian Ugalde, a spanyol balszélső korábban a Telekom Veszprém játékosa is volt, de az előző szezonban az Európa-ligában szereplő Eurofarm Pelistertől több játékost is sikerült megszereznie a komáromi csapatnak. Az irányító, Josip Peric, a balátlövő Nemanja Obradovic és a jobbátlövő Mateo Maras a macedón csapatot hagyta el, ahogyan Székely is.

Petar Topic (MTI/Kovács Anikó)

A Tatabánya kerete roppant erős, több azonos, jó teljesítményre képes játékosból állt össze a szezonra. A felkészülési mérkőzések során is megmutatkozott, idén egyértelmű esélyese a bronzéremnek, de ebbe minden bizonnyal a Ferencváros is beleszólna.

A Fradinál is változott a felállás, a balszélső-legenda, Pásztor István vezetésével készül a csapat, s több erősítést is bejelentettek amellett, hogy a keret magját sikerült együtt tartaniuk. A legnagyobb név minden bizonnyal Lékai Mátéé, az irányító mellett Balogh Zsoltot és Borbély Ádámot is sikerült a Népligetbe csábítani. De zöld fehérben folytatja az ifiválogatott első számú irányítója, Csörgő Kristóf is, aki kérdés, mennyi játéklehetőséghez jut, az amúgy is telített poszton.

fradi.hu

Már a férfi NB I második fordulójában összemérte erejét, a 2022/2023-as idény harmadik helyére legesélyesebbnek tartott két csapat, a Ferencváros és a MOL Tatabánya.

A találkozó félidejében még az FTC vezetett, de a fordulást követő tíz percben a Tatabánya négygólos előnyt alakított ki, amely a rangadó végére hétre duzzadt, a hazaiak 37–30-ra győztek, s lépéselőnybe kerültek a dobogóért. A Népligetben visszavághat majd a Ferencváros, de Pásztor Istvánék ősszel a nemzetközi porondon is érdekeltek lehetnek, amennyiben túljutnak a román Steaua Bucurestin, míg a Tatabánya az ötödik helyen zárta a tavalyi kiírást, ami nem ér kvalifikációt az Európa-ligába.

  • Két magyar csapat a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjében?

A Pick Szeged először jutna be a sorozat záró hétvégéjére, míg a tűzhöz már többször közel kerülő Telekom Veszprém a hőn áhított BL-címre pályázik. Igaz, évek óta ezt a két célt hajszolja Magyarország két legmagasabban jegyzett férfi klubcsapata.

A csoportküzdelmek során a Veszprém nyolcasa tűnik könnyebbnek, a legerősebb ellenfelük a francia bajnok Paris Saint-Germain és a német bajnok Magdeburg lehet, de előbbit az első fordulóban magabiztosan győzték le hazai pályán. A csoport első vagy második helyének megszerzése alapelvárás lehet Momir Ilic részéről. Ebben az esetben a nyolcaddöntőben nem kellene játszania az Építőknek, a lebonyolítás jellegzetessége miatt.

(MTI/Kovács Anikó)

Az első helyek megkaparintása a Pick Szeged szempontjából már sokkal keményebb dió lesz. A B csoportban olyan „nagyágyúk” foglalnak helyet, mint a címvédő Barcelona, a tavalyi döntős Kielce, a bronzérmes Kiel vagy a dán Aalborg. Juan Carlos Pastorék az első mérkőzésüket rögtön a címvédő ellen játszották, a Tisza-parti gárda az első félidőben még vezetett, de vereséget szenvedett a szerdai rangadón. A folytatásban jobb teljesítményre lesz szükség a továbbjutáshoz, de kár lenne leírni a Szegedet az idény eleji formát látva.

A 14 meccses csoportkör után, a keresztjáték során a Szeged kaphat könnyebbnek tűnő ellenfelet, hiszen az erősebb nyolcasból érkezhet.

  • Hogyan sikerül Háfra Noémi dániai szezonja?

Háfra az aktuális szezonban kölcsönben a dán Odensében lőheti a gólokat. Egy remek kvalitású csapathoz került a válogatott átlövő: az előző kiírásban megnyerte a dán bajnokságot, a kupában másodikként végeztek, a Bajnokok Ligájában pedig összesítésben két góllal maradtak alul a Bresttel szemben, az egyenes kiesés szakasz első párharcán.

Az első két bajnoki mérkőzésen nem kapott lehetőséget, a keretből is kimaradt, de csupán elővigyázatossági okból. Háfra, csapata első kupamérkőzésen kapott egy ütést az arcára és megsérült az orra. Kiugrott az orra, amit még a helyszínen helyretettek, de csontsérülés szerencsére nem történt. Annak érdekében, hogy ne legyen súlyosabb a sérülés két hetet kihagyott, hogy egy esetleges újabb orra történő ütés következtében ne kelljen hathetes kényszerpihenőt tartania.

A Ferencváros elleni BL-találkozón már lehetőséget kapott annak ellenére, hogy az átlövő elmondása szerint még nem lehetett volna. Baj szerencsére nem történt, Háfra egy átlövéssel próbálkozott, ami gól is lett. Az viszont mindenképp érdekes és említésre méltó, hogy először védekezésben láthattuk a pályán, támadásban lecserélték. Győrben Ambros Martín többször mondta azt vele kapcsolatban, hogy a védekezésbéli gyengeségei miatt játszik kevesebbet.

Háfra Noémi, az Odense mezében. (MTI/Kovács Tamás)

Dániában Háfra a játék minden területén fejlődhet, mentálisan megerősödhet, de már most mosolyt láthattunk az arcán, ami az elmúlt években ritka pillanat volt.

„Nagyon jól érzem magam, folyamatosan épülök be a csapatba. Hozom vissza magam, mentálisan és fizikálisan is volt lemaradásom. Nagyon jól fogadtak a lányok is, nagyon tetszik”nyilatkozta boldogan az FTC elleni mérkőzés után.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A Szeged egyből nekimenne a Barcának a BL-nyitányon, a Veszprémnél a csapat tartásában bíznak a PSG ellen
Hét közben elkezdődik a férfi kézilabda Bajnokok Ligája idénye, és alaposan bekezdenek a magyar csapatok a nyitányon: a Veszprém a Paris Saint Germaint, a Szeged a Barcelonát fogadja. A Kézilabda magazinban a bakonyiak és a Tisza-partiak mesterét, Momir Ilicset, illetve Juan Carlos Pastort, valamint egy-egy játékost kérdeztünk a BL-rajtról.
Kézilabda