Musorujsag
Élő Eredmények

Lékai Máté: Kerek történet lenne, ha sikerülne kijutni a párizsi olimpiára

Lékai Máté: Kerek történet lenne, ha sikerülne kijutni a párizsi olimpiára

m4sport.hu
Nagyon nehéz világbajnoki csoportba került a magyar csapat a Ferencváros és a férfi kézilabda-válogatott irányítója szerint, aki amondó, szépen keretbe foglalná pályafutását, ha sikerülne kijutni a 2024-es párizsi olimpiára.

A rutinos irányító a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság óta nem öltötte magára a címeres mezt, ezen a héten viszont kétszer is megteheti, hiszen ott van a férfi kézilabda-válogatott keretében, amely Budaörsön készül a litvánok elleni szerdai és a grúzok elleni vasárnapi Eb-selejtezőre.

„Olyan, mintha el se mentem volna, a két egyhetes tavaszi összetartást hagytam csak ki. Minden olyan, mint régen, jó a légkör, ismerek mindenkit, ők is ismernek engem, szóval szinte hazajöttem – fogalmazott a Kézilabda magazin stábjának Lékai. – Az őszi válogatott hét mindig kicsit rozsdásan indul, taktikailag és minden szempontból, hiszen sok idő telt el az előző összetartás óta.”

Chema Rodríguez keretébe több junior válogatott is meghívást kapott, de Lékai az utóbbi időben hozzá lehet szokva a fiatal csapattársakhoz, hiszen klubcsapata, a Ferencváros sincs híján belőlük. A zöld-fehérek történetük során először szerepelhetnek egy európai kupa csoportkörében, miután múlt héten a Steaua Bucurestit búcsúztatták a főtábláért.

„Sikerült kivívni az Európa-ligában a csoportkörbe jutást, ami nagyon nagy eredmény, attól függetlenül, hogy a sorsolásnál kegyes volt hozzánk Fortuna istennő, mert nem a legerősebb csapatokat kaptuk. Egyelőre minden rendben van, hosszú még a szezon, és így, hogy kettős terhelésünk lesz, még hosszabb lesz. Mindent megteszünk, hogy – a kupát is ideszámolva – mindhárom sorozatban helyt álljunk. Az biztos, hogy a fiataloknak ez egy nagyon nagyon jó lehetőség, hogy meglássák, hol áll Európában a topkézilabda” – fűzte hozzá.

Éppenséggel Lékainak is kapóra jön, hogy hétről hétre nemzetközi szinten mérettetheti meg magát, hiszen neki is formába kell lendülnie, főleg a januári világbajnokságra, ahol Dél-Koreával, Izlanddal és Portugáliával találkozik a csoportban a magyar válogatott.

„Nagyon nehéz csoportba kerültünk. Azért ezt szögezzük le – jegyezte meg. – Izland is nagyon jó csapat, Portugália is, és még Dél-Korea is egy nagyon kellemetlen stílusú kézilabdát játszanak. Mindenki tudja, miről szól a vb: ez a legfontosabb világesemény, ami kvalifikál az olimpiára. Végletekig kiélezett meccsek lesznek, a többi válogatott is élet-halál harcra készül.”

„Egyértelműen az, hogy az olimpiára kijutunk Párizsba – reagált arra a kérdésre, hogy 147-szeres válogatottként mit tartogathat még számára a nemzeti csapat – Az egy kerek történet lenne számomra itt a válogatottban. De azt is tudjuk, hogy nagyon nehéz. Nem elég jól szerepelni a vb-csoportban, az egész tornán jól kell szerepelni, aztán az olimpiai selejtezőn is. De hát egyszer már sikerült, Londonban. Miért ne sikerülhetne még egyszer?”

A Magyarország–Litvánia (szerda, 18.30) és a Georgia–Magyarország (vasárnap, 16.00) Európa-bajnoki selejtezőt az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Borítókép: Lékai Máté, a magyar együttes irányítója. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak