Musorujsag
Élő Eredmények

Lékai Máté: Meg akarom mutatni, hogy még van bennem kraft

Lékai Máté: Meg akarom mutatni, hogy még van bennem kraft

m4sport.hu
A válogatott történetének legerősebb vb-csoportjába került a nemzeti csapat – véli Lékai Máté, aki nyári klubváltásáról, a Ferencvárosról, a zöld-fehérek bajnoki éremesélyeiről, a januári világbajnokságról és arról is beszélt a közmédiának, hogy az irányító poszt hosszú-hosszú évekig megoldott lesz a válogatottban.

Lékai nyáron nyolc év után köszönt el a Veszprém csapatától, maga sem számított a váltásra, de amondó, „az élet megy tovább, lezárta magában a történetet, elraktározza magában”, és most már a Ferencvárosra koncentrál.

„A történet háttere régebbre nyúlik vissza, hogy miért is kellett Veszprémből eljönni, de azt gondolom, jó döntés volt a Fradiba jönni. Bejutottunk az Európa Liga csoportkörébe, van egy nagyon tehetséges fiatal generáció a csapatban, bízom benne, hogy folyamatos lesz a fejlődésük, és egyre jobb csapat leszünk. Plusz, én is szeretném segíteni őket, és megmutatni, hogy még van bennem kraft” – fogalmazott az M1-nek a 34 éves irányító.

Nyáron az a szóbeszéd járta, hogy Lengyelországban, a Wisla Plocknál köthet ki, ám későn derült ki, hogy klubot kell váltania, a családja nélkül pedig nem szeretett volna külföldre igazolni, így maradt a hazai folytatás.

„Itt, Magyarországon igazából két opció volt: a Füred és a Fradi, és én a Ferencváros mellett döntöttem. Külföldről nagyon-nagyon sok megkeresésem volt, nagyon sok országból. De sajnos, nem sajnos, a családom nélkül már megyek sehova, mert ők a legfontosabbak az életemben” – mondta, hozzátéve, az idő rövidsége miatt családja még nem tartott vele Budapestre, és ő is amolyan kétlaki életet él.

Fotó: fradi.hu

Lékai összetartó, jó hangulatú csapatnak írta le a Fradit, ahol minden játékos maximálisan odateszi, hiszen „a fiataloknak az a dolga, hogy kiszorítsák az idősebbeket, nekik pedig az, hogy még megmutassák, hogy számíthatnak rájuk”.

Óriási dolognak tartja a csoportkörbe kerülést az Európa Ligában – elvégre a Fradinak először jött ez össze az európai kupaporondon –, de hangsúlyozta, nem szabad nagy terhet rakni a csapatra, már az is elég, hogy fokozott terhelés alatt lesznek hónapokon át.

„Sok játékosnak ez az első szezonja egy európai kupában, úgyhogy az a legfontosabb, hogy fejlődjünk, adjunk ki magunkból mindent, az eredmény meg vagy jön vagy nem. A lényeg, hogy mi úgy érezzük, hogy mindent megtettünk.”

A hazai pontvadászatról beszélve elmondta, a Szeged és a Veszprém természetesen idén is kiemelkedik, és Tatabányán is erős keret alakult ki, amely a bronzérem fő esélyese, pláne azt követően, hogy Tombor Csabáék nagy fölénnyel győzték le a Fradit a bajnokság nyitófordulójában.

„Magunkra koncentrálunk, és mindig a következő mérkőzésre, aztán majd meglátjuk a végelszámolásnál. Az biztos, hogy a Tatabánya mellett a Füreddel, a Csurgóval, a Gyöngyössel, a Komlóval leszünk nagy harcban a 3-6. helyért.”

Fotó: MTI/Kovács Anikó

Lékai ott volt a magyar válogatottban, amely múlt szerdán Litvániát (36-23), vasárnap pedig Grúziát (41-24) győzte le magabiztosan. Az irányító szerint helyén tudják kezelni a két Eb-selejtezőn aratott sikert, bár „most már Európában semmilyen csapatot nem lehet félvállról venni, és az, hogy mindkét meccsen több mint tíz góllal tudtak nyerni, jó eredménynek számít”.

Saját teljesítményét (a litvánok ellen három, a grúzok ellen öt gól) értékelve hozzátette, „mindig lehet jobban játszani, de nem volt vele semmi probléma”, a legfontosabb pedig úgyis mindig a csapat győzelme.

A januári világbajnokságon már jóval nehezebb dolguk lesz: Dél-Koreával, Izlanddal és Portugáliával találkoznak a csoportban, amelyet a válogatott történetének legerősebb vb-csoportjának tart.

„Ha összehasonlítjuk, hogy az izlandiaknál, vagy a portugáloknál egyénileg ki milyen csapatban, milyen sorozatban játszik, akkor erősebbek nálunk. De a kézilabdában nem ez számít, hanem az, hogy mit tud mutatni a pályán egy csapat. Erősorrendet nem tudok felállítani, az viszont biztos, hogy nagyon erős ez a csoport. Azt hiszem, részünkről a valaha volt legerősebb világbajnoki csoportba kerültünk.”

Amondó, a korábban másodedzőként dolgozó Chema Rodríguez kapitányi kinevezésével nem változott a játékuk, tehát ezen nem múlik majd a jó szereplés, inkább azon, hogy a keret tagjai mennyire ússzák meg addig sérülés nélkül. A válogatottbeli irányító-utánpótlást illetően egyébként optimista: „talán az irányító az egyik olyan poszt, ami hosszú-hosszú évekig megoldott lesz, utánam is bőven” – mondta Juhász Ádámot és Hanusz Egont név szerint említve.

Korábban épp a közmédiának fogalmazott úgy, egy párizsi olimpiai szereplés tökéletesen keretbe foglalná pályafutását, ugyanakkor tudja, nem lesz egyszerű kvótát szerezni a lengyel-svéd közös rendezésű tornán, hiszen 13-15 csapat küzd a hét, az olimpiai kvalifikációs tornára feljogosító helyért (a világbajnok biztosab ott lesz Párizsban)

„Azt szokták mondani, hogy olimpiára kijutni a legnehezebb, a legjobb eredményt elérni meg ott a legkönnyebb. Bízom benne, hogy sikerülni fog” – zárta sorait a 149-szeres válogatott játékost.

Borítókép: Érd, 2022. október 12. Lékai Máté a férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtezőn, a 6. csoport első fordulójában játszott Magyarország – Litvánia mérkőzésen az Érd Arénában 2022. október 12-én. MTI/Kovács Anikó

További tartalmak