Musorujsag
Élő Eredmények

Ilyen még nem volt: három magyar csapattal kezdődik a férfi kézilabda Európa-liga csoportköre

Ilyen még nem volt: három magyar csapattal kezdődik a férfi kézilabda Európa-liga csoportköre

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
Bravúros fordítással jutott az Európa-liga csoportkörébe a magyar fiatalok alkotta Fejér B.Á.L.-Veszprém, az edzőváltáson átesett Ferencvárosi TC lehengerlő végjáték után kvalifikált a legjobb huszonnégybe, míg a Balatonfüredi KSE a férfi kézilabda NB I. 2021/2022-es kiírásának bronzérmeseként rögtön a főtáblán kezdheti meg a szereplést. A magyar csapatok mellett pedig három légiós is pályára léphet az európai klubkézilabda második legrangosabb kupasorozatában.

A 2021/2022-es szezonhoz képest hatalmas ugrás, hogy Magyarországról az összes, mindhárom induló elérte a csoportkört az Európa-ligában. A tavalyi kiírásban a Tatabánya egyetlen csapatként szerepelhetett a főtáblán, de a sorozat történetében, sőt jogelődjeiben sem fordult elő hasonló korábban, az EHF-kupában sem jutott el három magyar a csoportkörbe.

Hazánk legnagyobb sikere a második számú európai kupasorozatban egyértelműen a Szeged kupagyőzelme: Juan Carlos Pastor vezetőedző első szezonjában, a 2013-2014-es kiírásban szerepelt kimagaslóan a Tisza-parti csapat. A klub első nemzetközi trófeáját a berlini négyesdöntőben előbb a német Füchse Berlin, majd a francia Montpellier legyőzése után hódították el.

Lássuk, mely magyar csapatok törhetnek szegedi babérokra a 2022/2023-as Európa-liga kiírásban, és kezdik meg a csoportkör küzdelmeit október 25-én!

Balatonfüredi KSE

A Balaton-partiak zsinórban a hetedik szezonban, összességében tizedszer vívták ki az indulási jogot a sorozatban. Legutóbbi csoportkörös szereplésükig azonban a 2018/2019-es kiírásig kell visszalapozni a naptárban, előtte pedig egyszer, 2014-2015-ben jutottak el a főtábláig.

György László vezetőedző csapata az előző kiírás harmadik helyén végzett az NB I-ben, így automatikusan a csoportkörben kezdheti meg szereplését az El-ben.

A Balatonfüred a harmadik kalapból várta a sorsolást, és a C-csoportban kapott helyet. A fürediek kerültek talán a legkiegyenlítettebb hatosba, ahol a legerősebb csapat a spanyol bajnokság tavalyi második helyezettje, a Fraikin BM Granollers lehet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

EHF European League (@ehfel_official) által megosztott bejegyzés

A füredi játékoskeret nem sokat változott a holtszezonban, két rutinos honosított magyar válogatott távozott Tatabányára, Rodíguez Pedro és Topic Petar személyében, míg Draskovics Gellért a kölcsönben tölti a szezont a NEKA csapatánál. Szerződtették a 201 centiméter magasra nőtt szerb Sztevan Szretenovics a fehérorosz Meskov Breszttől, aki nagy erősítést jelenthet a csapatnak a nemzetközi porondon. Visszatért egykori sikerei helyszínére Hornyák Péter, a jobbszélső a legutóbbi válogatott keretbe is meghívót kapott, a Topic után keletkezett úr betöltésére pedig Vajda Huba érkezett.

Átigazolások
Érkezett: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya KC), Klucsik Máté (BFKA), Lovistyek László (BFKA) Sztevan Szretenovics (Meskov Breszt, fehérorosz), Vajda Huba (Fejér B.Á.L.-Veszprém), Vári Márk (Ferencvárosi TC)
Távozott: Draskovics Gellért (NEKA, kölcsönbe), Rodríguez Álvarez Pedro (MOL Tatabánya KC), Topic Petar (MOL Tatabánya KC)

Játékoskeret
Kapusok: Bősz Dániel, Tóth Mihály, Andó Arián, Lovistyek László
Jobbszélsők: Hornyák Péter, Brandt Balázs
Jobbátlövők: Milan Gostovic, Dejan Malinovic, Vári Márk
Irányítók: Szöllősi Balázs, Német Balázs, Szmetán Máté
Balátlövők: Sztevan Szretenovics, Varga Márton, Jánosi Tamás, Határ Péter
Balszélsők: Bóka Bendegúz, Ág Bálint
Beállók: Kemény László, Dénes János, Vajda Huba, Szűcs Bence, Klucsik Máté

(Füredi KSE – BKSE)

A Balatonfüred pályaválasztóként, a Veszprém Arénában kezdi meg szereplését a Granollers ellen az El-ben, október 25-én, 17:00-kor.

Menetrend a csoportkörben:
2022. 10. 25. 17:00 Balatonfüredi KSE – Fraikin BM Granollers
2022. 11. 01. 20:45 RK Nexe – Balatonfüredi KSE
2022. 11. 22. 17:00 Balatonfüredi KSE – Skjern Handbold Tue
2022. 11. 29. 20:45 Sporting CP – Balatonfüredi KSE
2022. 12. 06. 20:45 ALPLA HC Hard – Balatonfüredi KSE
2022. 12. 13. 17:00 Balatonfüredi KSE – ALPLA HC Hard
2023. 02. 07. 20:45 Fraikin BM Granollers -Balatonfüredi KSE
2023. 02. 14. 17:00 Balatonfüredi KSE – RK Nexe
2023. 02. 21. 17:00 Balatonfüredi KSE – Sporting CP
2023. 02. 28. 20:45 Skjern Handbold – Balatonfüredi KSE

(Füredi KSE – BKSE)

Ferencvárosi TC

Az előző szezon végén, még Horváth Attila irányításával vívta ki az Európa-liga-indulás jogát az Ferencváros. A 2021/2022-es bajnoki kiírás utolsó mérkőzésén legyőzték a Fejér B.Á.L.-Veszprémet, így pedig megelőzték a Tatabánya csapatát, és a negyedik helyen végeztek.

Azóta azonban alaposan átalakult a zöld-fehér csapat. Horváth Attila az NBI/B-ben szereplő PLER-Budapest és az NBII-es Kistext irányítását vette át, míg az FTC vezetőedzői posztját a legendás balszélső, Pásztor István tölti be. De nemcsak a kispadon történt változás, távoztak a csapat légiósai, Bozo Andjelics és Marián Zernovic.

A keretet a szlovák Jakub Mikitán kívül kizárólag magyar játékosok alkotják, és ennek megfelelően is igazolt a csapat. A rendszeres válogatott kerettag, Borbély Ádám mellett aligha kell bemutatni Balogh Zsoltot vagy az elmúlt tíz év legmeghatározóbb magyar irányítóját, Lékai Mátét sem. Leigazolták a gólerős irányítót, Török Ádámot, valamit a rendkívül tehetséges, 2004-es születésű Csörgő Kristófot, aki 25 mérkőzésen 178 gólt szerzett az NBI/B előző szezonjában. Azt megállapíthatjuk, hogy klasszis irányítókból nincs hiány a Fradi keretében, de a keret magja egyben maradt a korábbi évekhez hasonlóan.

A Ferencváros eddig négy mérkőzést játszott a bajnokságban, vereséget szenvedett a Tatabányától és a Pick Szegedtől, valamint hozta a számára kötelezőt, legyőzte a Dabast és a Gyöngyöst. A magyar bajnokság előtt azonban kezdetét vette az Európa-liga selejtezője. Az első körben CS Minaur Baia Mare ellen kettős győzelemmel jutott tovább Pásztor csapata, majd a szintén román CSA Steaua Bucuresti következett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FTC férfi kézilabda (@ftc_ferfi_kezilabda) által megosztott bejegyzés

Az első találkozón Romániában kétgólos vereséget szenvedett a Ferencváros, majd a budapesti visszavágón, telt ház előtt az Elek Gyula Arénában, egy félidőnyi játék után összesítésben már négy góllal a Steaua volt a jobb. Következett a második félidő, Balogh Zsolt vezetésével pedig megrázta magát a Fradi és négygólos győzelmet könyvelhetett el, így bejutott a csoportkörbe. Történelmi siker ez a Ferencváros kéziszakosztályának: a férfiak korábban még soha nem szerepeltek egyik nemzetközi sorozat főtábláján sem.

Az FTC a hatodik, utolsó kalapból várta a sorsolást, és a B-csoportban kapott helyet, ahonnan nem lehetetlen küldetés a továbbjutás, de rendszeres BL-induló Flensburg-Handewitt mellett a svéd és az izlandi bajnok is tagja a csoportnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

EHF European League (@ehfel_official) által megosztott bejegyzés

Érkezett: Balogh Zsolt (MOL Tatabánya KC), Borbély Ádám (Fejér B.Á.L.-Veszprém), Csörgő Kristóf (Mezőkövesdi KC), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Török Ádám (Dabas KC)
Távozott: Bozso Andjelics (RK Vardar 1961, északmacedón), Deményi Xavér (NEKA), Karai Miklós (NEKA, kölcsönbe), Kende Péter (HÉP-Cegléd), Tóth Szabolcs (CYEB-Budakalász), Vári Márk (Balatonfüredi KSE), Marián Zernovic (Otmar St. Gallen, svájci)

Játékoskeret
Kapusok: Borbély Ádám, Győri Kristóf
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz, Imre Bence
Jobbátlövők: Balogh Zsolt, Ónodi-Jánoskúti Máté
Irányítók: Lékai Máté, Bognár Alex, Török Ádám, Csörgő Kristóf
Balátlövők: Nagy Bence, Jakub Mikita, Prainer Viktor
Balszélsők: Kovacsics Péter, Bohács Sándor
Beállók: Füzi Dániel, Pordán Bálint, Debreczeni Dávid

Menetrend a csoportkörben:

2022. 10. 25. 20:45: Valur – Ferencvárosi TC
2022. 10. 01. 18:45: Ferencvárosi TC – Ystads IF HF
2022. 10. 22. 18:45: PAUC Handball – Ferencvárosi TC
2022. 11. 29. 17:00: Ferencvárosi TC – BM Benidorm
2022. 12. 06. 18:45: Ferencvárosi TC – Valur
2022. 12. 13. 20:45: SG Flensburg-Handewitt – Ferencvárosi TC
2023. 02. 07. Ferencvárosi TC – PAUC Handball
2023. 02. 14. Ystads IF HF – Ferencvárosi TC
2023. 02. 21. BM Benidorm – Ferencvárosi TC
2023. 02. 28. Ferencvárosi TC – SG Flensburg-Handewitt

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FTC férfi kézilabda (@ftc_ferfi_kezilabda) által megosztott bejegyzés

Az európai szövetség előírásai miatt a Ferencváros csarnoka, az Elek Gyula Aréna nem alkalmas csoportmérkőzésen megrendezésére, ezért Lékaiék minden bizonnyal az Érd Arénában játszák majd hazai mérkőzéseiket.

Fejér B.Á.L.-Veszprém

A „kis Veszprém” a korábbi Veszprém Pannon SE utódjaként, az Éles József által alapított, Éles Kézisuli tehetségeire alapozva épített új csapatot. 2020-ban jutottak fel a magyar élvonalba, a 2020/2021-es szezontól tagjai az NB I-nek. Újoncként mindjárt a hetedik helyen végeztek a tabellán, majd a második idényt a tizedik helyen zárták, ami természetesen nem legitimál El-indulásra – a bravúros Magyar Kupa-szereplés már annál inkább. A Budakalász legyőzésével a veszprémi fiatalok bejutottak a döntőbe, és hiába maradtak alul a Telekom Veszprémmel szemben, kivívták a jogot, hogy indulhassanak az El-ben.

Konkoly Csaba személyében nemzetközi rutinnal rendelkező új vezetőedző érkezett a csapathoz. A 2009-ben a Győri Audi ETO-val Bajnokok Ligája-döntős tréner 2015-ben a német Metzingen edzője lett. A kisvárosi csapattal első évében bejutott – az Európa-liga előd – az EHF-kupa döntőjébe, második évében a csoportkörön túljutva pedig a Rosztov Don búcsúztatta a Metzingent.

Konkoly 2017-óta a Gyöngyöst irányította, szép sikereket ért el, évről-évre egyre magasabb szintre vezette a csapatot, s 2019-ben Ligakupa-győzelmet ünnepelhettek.

Fejér B.Á.L-Veszprém (Fotó: veszpremikse.hu)

Konkoly első férficsapatával, a 2019/2020-as kiírásban érte el legnagyobb sikerét, ami egyben a Gyöngyösi KK legsikeresebb szezonszereplése is: a koronavírus-járvány miatt lezárt bajnokság harmadik helyén végezett, így a hevesi csapat elindulhatott az Európa-ligában. A csoportkörös szereplés akkor ugyan nem jött össze, de Konkoly, új csapatát már a legjobb harminckettő közé vezette.

A selejtező első fordulójában nem kellett játszania a Veszprémnek, a másodikban azonban francia Chambéryvel sorsolták össze. A veszprémi fiatalok hatalmas meglepetésre, hazai pályán hat góllal győztek, és dolgozták le a Franciaországban összeszedett négygólos hátrányt.

Fejér B.Á.L-Veszprém (Fotó: veszpremikse.hu)

„Senki nem gondolt arra, hogy ebből továbbjutás lesz. Az erőviszonyok még mindig talán a francia csapat mellett szólnak, tehát lehet, ha játszanánk velük még egy párharcot, akkor nem így jönnénk ki”fogalmazott a Fejér B.Á.L.-Veszprém ügyvezetője, Éles József az M1-nek.

A „kis Veszprém” a hatodik, utolsó kalapból várta a sorsolást, és az A-csoportban kapott helyet, amely a négy közül a legerősebb hatosnak mondható. Három csapat rögtön csoportkörben, kettő pedig a második selejtezőkörben kezdhette a kiírás küzdelmeit.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

EHF European League (@ehfel_official) által megosztott bejegyzés

Átigazolások
Érkezett: Balogh Tibor (SBS Eger), Molnár Balázs (SBS Eger), Pulay Gábor (SBS Eger), Simon Machác (SBS Eger), Stranigg János (NEKA), Szrnka Levente (Kecskeméti TE-Piroska szörp), Vetési Bence (Pick Szeged), Ludmán Marcell (Pick Szeged)
Távozott: Borbély Ádám (Ferencvárosi TC), Fazekas Gergő (Telekom Veszprém), Kurucz Máté (SBS Eger), Somogyi Bálint (?), Tóth József (visszavonult), Tóth Márton (HÉP-Cegléd), Vajda Huba (Balatonfüredi KSE)

Játékoskeret
Kapusok: Miklós Gergő, Balogh Tibor, Podoba János
Jobbszélsők: Szmetán Péter, Preszter Ákos, Tóth Péter
Jobbátlövők: Széles Ákos, Puay Gábor
Irányítók: Kristóf Mátyás, Vetési Bence, Szatmári Bence
Balátlövők: Éles Benedek, Stranigg János, Fercsik Dániel, Éles Zsolmor, Ludmán Marcell
Balszélsők: Hári Levente, Molnár Balázs, Seregi Mátyás
Beállók: Bugyáki Dávid, Simon Machác, Szrnka Levente

A Fejér B.Á.L.-Veszprém Göppingenben játssza első meccsét a nemzetközi porondon. Kristóf Mátyásék október 25-én, 18:45 perctől játszanak majd Németországban a Bundesliga előző kiírásának ötödik helyezettje ellen. Hazai mérkőzéseiknek, a Veszprém Aréna ad majd otthont.

Menetrend a csoportkörben:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fejér-BÁL Veszprém (@vkkft_veszprem) által megosztott bejegyzés

Magyar légiósok az Európa-ligában

A magyar csapatok mellett szerepelnek majd légiósok is a sorozatban, lássuk, kik kaphatnak játéklehetőséget az El 2022/2023-as idényében.

Juhász Ádám – SL Benfica

A magyar válogatott keretébe újra meghívott irányító nevelőegyesületétől szerződött Portugáliába, az Európa-liga-címvédő SL Benficához. Juhász remek formában kezdte a szezont. Kilenc góllal vette ki részét a győztes Szuperkupa döntőben, a bajnokságban pedig öt meccs után tíz találatot jegyez. A Benfica az A csoportban kapott helyet, ahol farkasszemet nézhet a Fejér-B.Á.L. Veszprémmel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Juhász Ádám (@juhaszadam.7) által megosztott bejegyzés

Bartók Donát – Kadetten Schaffhausen

A jobbátlövő 2021. januárjában, Spanyolországból szerződött Svájc legerősebb csapatához. A Schaffhausennel már a harmadik El szezonjára készülő 26 éves játékos az előző kiírásban 25 gólt szerzett, csapatának a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. Bartók korábban 12-szer lépett pályára a magyar válogatottban, jó teljesítménye esetén felkeltheti Chema Rodríguez szövetségi kapitány figyelmét a januári világbajnokság előtt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Donat Bartok (@donatbartok) által megosztott bejegyzés

Terjék Roland – Montpellier HB

A 18 éves jobbszélső 2022 nyarán igazolt Franciaországba, a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Montpellier csapatához, a NEKA-tól.

A tervem, hogy minél hamarabb felkerüljek a felnőttekhez és szerepelhessek a Bajnokok Ligájában” – fogalmazott a tehetséges jobbszélső az M4 Sportnak.

A jelek arra mutatnak, hogy Terjék nagyon jó úton halad, és annak ellenére, hogy ebben a szezonban nem BL-szereplő a 14-szeres francia bajnok, a jobbszélső lehetőséget kaphat a második számú európai kupasorozatban, hiszen klubja benevezte őt az Európa-liga keretébe.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Terjék Roland (@roland.trjk_7) által megosztott bejegyzés

További tartalmak