Musorujsag
Élő Eredmények

Meglepő kimaradók, bátor Golovin-húzások az Eb-keretben: több variációs lehetőség a siker reményében

Meglepő kimaradók, bátor Golovin-húzások az Eb-keretben: több variációs lehetőség a siker reményében

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
Golovin Vlagyimir kedden kijelölte a magyar női kézilabda-válogatott szűkített, tizennyolc fős keretét a novemberi Európa-bajnokságra. A szövetségi kapitány dacolva az eddigi trendekkel, nem a két Bajnokok Ligájában is érdekelt topcsapatból hívta be a legtöbb játékost. Némi meglepetésként kimaradt az eddig védekezésben fontos szerephez jutó Planéta Szimonetta, és a Győri Audi ETO két klasszis, de a felkészülés során gyengébb formát mutató szélsője, Schatzl Nadine és Faluvégi Dorottya is. Hiányposzt a balátlövő, de három remek formában lévő kapussal indult Szlovéniába a magyar csapat.

Edzőmérkőzések mögöttünk, az északmacedón-montenegrói-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokság előttünk. A szokatlan időpontban, télen rendezett labdarúgó-világbajnokság miatt december helyett november 4-től rendezik a női kézilabdázók kontinenstornáját, melyet az M4 Sport közvetít élőben. Bizonyára rengeteg kérdés merül fel a szurkolókban a tornára a súlyos vereséggel rákanyarodó magyar válogatottal kapcsolatban. Megvizsgáljuk a válogatott körül kialakult helyzetet az Eb-keretet, melyben csupán egyetlen győri játékos szerepel és a Ferencvárosból is összesen hárman léphetnek pályára a kontinensviadalon.

Hogy ne is szaladjunk olyan messzire, a szövetségi kapitánnyal szemben töretlennek látszik a kézilabda szövetség bizalma. Ebben semmi meglepő nincs: Golovin Vlagyimir elsődleges feladata, hogy ütőképes csapatot építsen a 2024-es párizsi olimpiára.

Kvótaszerzésre a 2022-es Eb-n és a jövő évi világbajnokságon is van lehetőség. A vb (1), és a kontinentális tornák győztesei (4) jutnak ki egyenes ágon a párizsi olimpiára. Ha a címvédő Franciaország bármelyiket megnyerné, a második hely ér kvótát. Ez eddig hat, a fennmaradó helyeket (6) olimpiai kvalifikációs tornák határozzák meg, erre akár pályázhat is Magyarország. Emlékezhetünk, Tokióra éppen egy ilyen tornán szerzett indulási jogot a női válogatott még 2021 márciusában.

Jelen állás szerint a hátralévő másfél évben kisebb csodának kéne történnie, hogy igazán erős csapatként beszélhessünk a magyar női kéziválogatottról?

Talán igen.

Talán elég, ha kulcsjátékosaink legjobb formájukat mutatják majd, de ami biztos, hogy nemzetközi tapasztalat nélkül nehéz lesz felvenni a versenyt az élmezőnnyel. A frissen kihirdetett keretben a mezőnyjátékosok közt a három rangidős, Debreczeni-Klivinyi Kingán (30), Tóth Eszteren (30) és Hornyák Dórán (30) kívül a legtapasztaltabb Győri-Lukács Viktória lesz, aki a legtöbbször szerepelt a nemzeti csapatban. A magyar női klubkézilabda jelenlegi erőviszonyait nézve a rutinszerzés lehet a legnehezebb feladat, ennek hiányosságairól, problémáiról értekezni talán nem egy Eb előtt illendő.

Az 1992 óta Magyarországon élő és dolgozó Golovinban minden megvan, hogy sikerre vezesse a női válogatottat, és a szövetség is minden segítséget megadott az ukrán-magyar állampolgárságú szakembernek. Azonban a játékosok formája, lelki és fizikai állapota, elszántsága, odaadása és alázata nem róható Golovinra.

A felsoroltak közül azonban legfeljebb a játékosok formája miatt okolható a szövetségi kapitány. Voltaképp akkor sem állunk messze a realitástól, ha azt állítjuk: egyetlen tényező hiányzik a sikerességhez, ez pedig az emberi tényező, mert alig van csúcsformában kézilabdázó kerettag.

Golovin (MKSZ/Cseh Péter)

Golovin egy lelkiismeretes ember, amit ő látni szeretne, azt maximálisan megpróbálja átadni az összetartásokra behívottaknak, s természetesen ezt szeretné is viszontlátni a pályán. Azonban a jelenlegi keret szelektálásakor kimondottan nehéz dolga van a kapitánynak. Kulcsjátékosokat is kénytelen mellőzni, valamint fiatalítja is a keretet, ami – talán váratlan – rutintalanságot eredményezett.

„A felkészülés során mutatott edzés-, illetve mérkőzés-teljesítmények alapján alakult ki a szűkített keret. Több irányító, illetve irányító-poszton is bevethető játékos van a keretben, mivel a játék szervezésében több variációs lehetőségre lesz szükségünk” vélekedett a kerethirdetéskor a szövetségi kapitány, és bátor, kissé meglepő döntésekre szánta el magát a széleken.

Balátlövő nélkül maradtunk

Az Eb-re készülő keretben csupán két olyan játékost találunk, aki jelentős veszélyt jelenthet a távoli zónákból, de ezzel a problémával évek óta küzd a csapat. Háfra Noémi térd-, míg Szöllősi-Zácsik Szandra vállsérülés miatt hagyja ki a tornát, így a klasszikus balátlövőnek mondható Kácsor Gréta és a válogatottban többnyire irányító poszton játszó Kuczora Csenge feladata lehet az átlövés gólok szállítása.

Az említett két játékos utánpótlásban kiemelkedően teljesített, a nemzetközi felnőtt mezőnyhöz való felzárkózásuk azonban a vártnál lassabb ütemben halad, az NB I-ben nyújtott teljesítményüktől egyelőre elmaradnak a válogatottban. Akár áttörést is jelenthet számukra a kontinensviadal, hiszen rajtuk kívül olyan pályájuk csúcsát már elhagyó játékosok juthatnak lehetőséghez, mint Debreczeni-Klivinyi, vagy Hornyák, akire elsősorban védekezésben számítana majd Golovin.

Kácsor Gréta Kácsor Gréta a Magyarország – Románia női kézilabda felkészülési mérkőzésen. (MKSZ)

Gondoljunk csak bele, milyen átlövő játékra lenne predesztinálva a válogatott három olyan remek felépítésű, domináns játékra képes, jó formában lévő lövővel, mint Háfra, Kácsor és Kuczora. Reméljük, egyszer emlegethetjük átlövőinket a világelittel azonos szinten, de a soron következő Eb-n erre egyelőre kevés jel mutat.

Emlékeznek még azokra az időkre, amikor Kökény Beatrix, Farkas Ágnes, majd Tóth Tímea szállította a bombagólokat? Csodálatos lenne újra azt a színvonalat nyújtó válogatottat látni, de az idő ketyeg. Hiába a fényes utánpótlás-sikerek, felnőtt szinten egyelőre nem alkotnak maradandót az akkori húzóemberek, integrálásuk a felnőtt válogatottba pedig nem zökkenőmentes.

Univerzális játékosok a belső posztokon

A jobbátlövők közül Planéta Szimonetta a szűkítéskor kikerült a keretből, ami kissé meglepő, hiszen az utóbbi időben a szövetségi kapitány igyekezett beépíteni a debreceni játékost. Védekezésben, hármas pozícióban meghatározó szerepet szánt neki, a vb-n ő lőtte a legjobb százalékkal hétmétereseket is (8/9), de úgy látszik, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ami Tomori Zsuzsanna kálváriája után egyértelmű kudarc. Szüksége lenne a csapatnak egy meghatározó védőjátékosra, aki hosszú évekig oszlopos tag lehet.

Két balkezes lövőt találunk a keretben: a világbajnokságon éppen a válogatottságot lemondó Tomori hiánya miatt lehetőséghez jutó és bemutatkozó Albek Anna lesz a jelenleg legjobb formában lévő magyar női kézilabdázó, Klujber Katrin váltótársa.

Albek sérüléssel bajlódott hazatérését követően – nyártól a Motherson-Mosonmagyaróvárt erősíti -, és kezdeti berobbanása után, fejlődése némileg lassabb ütemben halat, mint korábban számítani lehetett rá, de klubjában két gólerős mérkőzést tudhat maga mögött. Október 12-én mutatkozott be az NB I-ben, a DKKA ellen 17 perc alatt tíz lövésből 6 gólt szerzett, míg második fellépésén az Alba Fehérvár ellen fél óra alatt 9/11-es lövőmutatóval zárt.

Albek Anna a Magyarország – Románia női kézilabda felkészülési mérkőzésen (MTI/Bodnár Boglárka)

Klujber 2019-es bemutatkozása óta a válogatott húzóemberévé nőtte ki magát. A 23 éves játékos eddig 21-szer volt eredményes a magyar bajnokságban, a Bajnokok Ligájában pedig szinte hátán cipelte a Ferencvárost. Eddig 50 gólt lőtt 6 meccsen, ezzel pedig majdnem meglőtte az előző BL-idényben szerzett 62-t. Klujberre egyértelműen készülnie kell az ellenfeleknek, hiszen alig van olyan testpozíció, melyből ne lenne gólveszélyes. Ha azonban elveszik előle a területet, a kombinatív játékban, így az előkészítésben is fontos szerepe lesz, ami talán pont egy olyan eleme a kézilabdának, amiben fejlődnie kell.

„Nem gondolom, hogy baj lesz az Eb-n, most fejben jobban elvoltunk fáradva, a helyzeteket is ezért hagytuk ki szerintem. Az Európa-bajnokságon frissek és vidámak leszünk, és nekimegyünk mindenkinek”vélekedett kellő magabiztossággal az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzés után az FTC játékosa.

Klujber Katrin a Magyarország – Németország női kézilabda felkészülési mérkőzésen (MTI/Bodnár Boglárka)

Ahogy Golovin fogalmazott: „a játék szervezésében több variációs lehetőségre lesz szükségünk”. Ennek köszönhetően három irányítót nevezett az utazó keretbe, három balátlövő mellett.

Vámos Petra feladata lesz első sorban a játékszervezés. A fiatal, még mindig csupán 22 éves irányító az olimpián robbant be a válogatottba. A csoportmérkőzések során hét gólt szerzett a későbbi győztes franciák, majd hatot Spanyolország ellen. Fél évvel később, a világbajnokságon pedig Háfra Noémivel holtversenyben a magyar csapat legeredményesebb játékosa volt, 24 találattal.

Vámos formája azonban a vb óta stagnál, fejlődése nem követhető olyan ugrásszerűen, lőtt góljainak száma is visszaesett az NB I-ben. A 2020/2021-es kiírásban 115-ször talált be, míg az előző bajnoki idényben három meccsel kevesebbet játszva, 90-szer. A válogatott legutolsó felkészülési mérkőzésén, Németország ellen kissé passzívan játszott – három gólja ellenére.

Kuczora Csenge valósággal ontja a gólokat a honi bajnokságban, ha nem bajlódik sérüléssel. A 22 éves balátlövő-irányító, újoncként a 2017/2018-as szezonban húsz meccsen 97 góllal hívta fel magára az NB I figyelmét a Vasas színeiben. Érdekesség, hogy ebben a bajnoki idényben, az ifjúsági I. osztályban 14 mérkőzésen 104-szer talált be, és összesen 61 találkozón lépett pályára, 264 gólt lőtt. A következő szezont már a Vác csapatánál kezdte, de keresztszalag-szakadást szenvedett, azonban ez nem törte meg, s azóta is folyamatosan fejlődik. Az előző NB I-es kiírásban 190, míg a jelenleg is zajló szezonban 5 meccsen 42 találatnál jár. Már csak az a sokat emlegetett nemzetközi rutin hiányzik.

Kuczora Csenge (MKSZ)

A harmadik irányítóban feltüntetett játékos Tóth Eszter. A Mosonmagyaróvár játékosát jól ismeri Golovin, korábban az MTK-nál is dolgoztak együtt, Tóth pedig álmából felkeltve is keni-vágja a szövetségi kapitány filozófiáját. Klubcsapatában a múlt szezonban nagyjából megoszlott, hogy átlövő vagy irányító poszton játszik. Ezt gyakran cserélgették Tóth Gabriellával, mielőtt sérülést szenvedett volna.

Kácsor Gréta elsőszámú balátlövővé léphet elő Háfra és Szöllősi-Zácsik sérülése miatt. A nyáron Vácról Debrecenbe igazoló játékos eddig hét meccsen 27 gólt lőtt új csapatában. Elsősorban a 22 éves játékos feladata lesz az átlövés, és abban a tudatban, hogy láttunk már tőle a távoli zónából hatalmas gólokat a válogatottban, csak remélni lehet, felnő a feladathoz és jó formát mutat majd a kontinenstornán.

Kácsor mellett két univerzális játékos, Debreczeni-Klivinyi és Hornyák neve olvasható. Mindketten képesek a három belső poszton eredményesen játszani. Klivinyi karrierje során balátlövőben szerepelt a legtöbbet, de irányító szerepkörben is láthattuk játszani, amire lehet szüksége lesz a csapatnak az Eb-n. Hornyák támadásban jobbátlövőben játszott Győrben és a Ferencvárosban is, de Golovin elsősorban védekezésben számít debreceni játékosra.

Problémák adódtak a széleken

A szövetségi kapitány magabiztos játékosokat szeretne látni, ezt pedig ki is emelte a németek elleni felkészülési mérkőzés után, és mentális gyengeségre gyanakodott: „nem nagyon voltunk eredményesek a szélről. Biztos vagyok benne, hogy stressz is, de az Európa-bajnokságon ennyi hibával nem lehet majd játszani, ezen javítani kell. Szerintem inkább fejben van hiba”.

Golovin sokakat meglepett bevállalós döntésével a széleken: ezen a poszton nem a rutin, hanem a pillanatnyi forma döntött. Utóbbit figyelembe véve pedig már inkább ésszerű Faluvégi Dorottya és Schatzl Nadine kihagyása. A kérdés már csak az, hogy a rengetegszer kiemelt nemzetközi rutin esetleges hiánya, mennyiben befolyásolja az éles meccseken nyújtott teljesítményt az Európa-bajnokságon, valamint az is, hogy dönt Golovin, mielőtt kialakítja a 16-os egy meccsenként nevezhető keretet.

Korábban láttunk olyan megoldást, hogy egy-egy szélsőt neveztek a meccskeretbe az aktuális szövetségi kapitányok, akik végigjátszották a hatvan percet. Akkor ez nem számított luxusnak, most kissé annak tűnhet, mert Győri-Lukács Viktória is volt már jobb, stabilabb lövőformában. Lukács eddig csupán kilenc gólt szerzett a BL-ben (példának okáért a kimaradó Faluvégi 14-et), az ő váltótársa pedig Töpfner Alexandra lesz, aki élete első válogatott gólját a Németország elleni felkészülési találkozón lőtte, és első nagy tornájára készül a felnőttválogatott keretében. Töpfner azonban remek formájával vívta ki a válogatott meghívót és szorította ki Kovács Anettet, aki a tavalyi vb-n még kerettag volt, és stabilan teljesít az a Fradiban. A DVSC jobbszélsője eddig hét meccsen lépett pályára az idei szezonban, 41 gólt szerzett.

Márton Gréta (MKSZ)

A balszélen Schatzl kimaradása meglepő, bevállalós, de logikus döntés. Márton Gréta kimagasló, stabil teljesítményt nyújt a Ferencvárosban és a válogatottban egyaránt, míg a sokat emlegetett németek elleni meccsen, Schatzl három lövéséből egyet sem tudott értékesíteni.

Fodor Csenge sérülése miatt behívott Korsós Dorina sem brillírozott (1/5-ös lövésmutató a németek ellen), mégis rá esett a kapitány választása. Hogy ezzel példát akar statuálni Schatzllel szemben a jobb teljesítmény érdekében, vagy a felkészülés során Korsós teljesített annyival jobban, hogy a hosszú évek óta stabil kerettagot hagyja itthon, mindenki maga döntse el, de Golovin kellően tökös döntést hozott.

Ahol nincs, és nem is lehetett meglepetés

Két olyan poszt van a magyar válogatott 18 fős Eb keretében, ahol a jelenlegi legjobb teljesítményt nyújtó játékosok kaphatnak majd lehetőséget a kontinensviadalon, a beálló és a kapus.

A kapuban Szikora Melinda élete formájában, bravúrt bravúrra halmoz a német Bietigheim csapatában. A Bajnokok Ligájában a Ferencváros ellen 16 védést mutatott be, 53 százalékos hatékonysággal, így is segítve a tavalyi Európa-liga-győztes remeklését – jobb gólkülönbséggel állnak a csoportjuk élén.

Bíró Blanka sérülése óta Janurik Kinga elsőszámú kapussá lépett elő a Ferencvárosnál, Szikora remeklése azonban versenyhelyzetet teremtett a válogatottnál. Ebbe a versenybe Szemerey Zsófi is beszállt, Románia ellen a második félidőben 9 védéssel vétette észre magát, 45 százalékos hatékonysággal.

A kapuskérdés szinte teljesen nyitott a válogatottnál, Szikora lehet, aki kezdőként kap majd lehetőséget, de nagy esély mutatkozik arra, és ha Golovin úgy dönt, mindhárman meccskeretben lehetnek.

A magyar női kézilabda-válogatott (MKSZ)

A beállóknál sincs meglepetés, a Golovin-érában megszokott debreceni páros, Füzi-Tóvizi Petra és Bordás Réka ezúttal is helyet kapott. Az utazó keretben olvasható beállók sora ezúttal Pásztor Noémivel egészül ki. A Mosonmagyaróvár játékosa hat meccsen 23 gólt szerzett idén az NB I-ben, és védekezésben is stabil teljesítményt nyújtva érdemelt helyet a Szlovéniába utazók közt.

A keret minősége sok kérdést vethet fel, azonban a rendelkezésre álló játékosok formáját elnézve, alig van olyan név, amely megkérdőjelezhető lenne. Lehetséges, hogy az elmúlt évek leggyengébb összeállításában láthatjuk majd a válogatottat, de a tényen semmi sem változtat: mindig az a csapat a legerősebb, melyet az edző az adott nap a pályára küld.

A magyar női kézilabda-válogatott 18 fős kerete a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra:

Kapusok:
12 Szikora Melinda
SG BBM Bietigheim (német), 1988.11.19., 174 cm  34/0
31 Szemerey Zsófia
Mosonmagyaróvár, 1994.06.02., 183 cm, 8/0
61 Janurik Kinga
Ferencváros, 1991.11.06., 176 cm, 49/1

Jobbszélsők
24 Töpfner Alexandra
Debrecen, 1996.02.08., 160 cm, 2/2
66 Győri-Lukács Viktória
Győri Audi ETO KC, 1995.10.31., 169 cm, 93/256

Jobbátlövők:
11 Albek Anna
Mosonmagyaróvár, 2001.12.02., 189 cm, 10/5
42 Klujber Katrin
Ferencváros, 1999.04.21., 170 cm, 52/255

Irányítók:
2 Tóth Eszter
Mosonmagyaróvár, 1992.10.27., 180 cm  15/ 21
38 Vámos Petra
Debrecen, 2000.09.14., 170 cm, 40/98
59 Kuczora Csenge
Praktiker-Vác, 2000.01.26., 176 cm, 8/21

Beállók:
4 Füzi-Tóvizi Petra
Debrecen, 1999.03.15., 178 cm, 47/ 51
32 Pásztor Noémi
Mosonmagyaróvár, 1999.04.02., 178 cm, 10/7
58 Bordás Réka
Debrecen, 1997.08.26., 184 cm, 28/ 41

Balátlövők:
15 Debreczeni-Klivinyi Kinga
Siófok, 1992.03.31., 173 cm, 63/134
44 Kácsor Gréta
Debrecen, 2000.04.24., 176 cm, 25/54
92 Hornyák Dóra
Debrecen, 1992.01.24., 179 cm, 33/55

Balszélsők:
10 Korsós Dorina
Rapid Bucuresti (román), 1995.09.03., 169 cm, 4/4
19 Márton Gréta
Ferencváros, 1999.10.03., 173 cm, 51/113

A név előtt a mezszám, utána a klub, a születési idő, a testmagasság, a válogatottság száma, illetve az eddigi gólok száma szerepel.

Tartalékok: Schatzl Nadine, Planéta Szimonetta, Faluvégi Dorottya, Tóth Nikolett, Bukovszky Anna, Kovács Anett, Diószegi Nikolett, Afentaler Sára, Kiss Nikolett, Pál Tamara, Farkas Johanna, Helembai Fanny, Szabó Laura, Hársfalvi Júlia

Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir, edző: Pigniczki Krisztina, kapusedző: Duleba Norbert, erőnléti edző: Holanek Zoltán.

Borítókép: MKSZ_Cseh Péter, MTI_Bodnár Boglárka

További tartalmak

Kapcsolódó hírek