Musorujsag
Élő Eredmények

Három győzelem nyomában: a magyar válogatott lehetséges útja a legjobb nyolcba a női kézilabda Eb-n

Három győzelem nyomában: a magyar válogatott lehetséges útja a legjobb nyolcba a női kézilabda Eb-n

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
A magyar női kézilabda-válogatott a Golovin-éra első Európa-bajnokságára készül. A szövetségi kapitány kedden kijelölte a csapat 18 fős utazó keretét a pénteken kezdődő kontinensviadalra, ahol a szövetségi célkitűzés szerint a legjobb nyolcban szeretné látni Klujber Katrinékat, ehhez legalább három győzelemre lesz szükség. Magyarország eddig mind a tizennégy Eb-n érdekelt volt: legjobb eredménye a 2000-es végső siker, a legrosszabb a 2016-os 12. hely. Következik a tizenötödik kontinenstorna, november 20-án pedig az is kiderül, ki nyeri az északmacedón-montenegrói-szlovén közös rendezésű viadalt.

A 15. női kézilabda Európa-bajnokság  mérkőzéseit élőben követheti az M4 Sporton és az m4sport.hu oldalon.

Az előző, 2020-as női kézilabda Európa-bajnokságon még a Danyi Gábor, Elek Gábor kapitánypáros irányította magyar válogatottat Görbicz Anita szakmai tanácsadásával kiegészülve. A tornát Dániában rendezték, és a koronavírus-járvány akkori helyzete miatt a mérkőzésekre maximum 500 néző válthatott belépőjegyet. Magyarország két évvel ezelőtt egy győzelemmel jutott tovább csoportja második helyén, jobb gólkülönbségének köszönhetően, a négyesben hármas körbeverés alakult ki.

A középdöntőben Románia legyőzésén kívül két vereséget számlált a csapat, ami az ötödik helyre volt elég a hatfős csoportban, így tizedikként zárt.

2021 tavaszán az olimpiai kvalifikációs tornán még a Danyi-Elek páros ült a kispadon, de a tokiói olimpián már csak Elek vezette a csapatot, majd Golovin Vlagyimir váltotta a Ferencváros vezetőedzőjét a kapitányi poszton.

A tavalyi, szintén 10. hellyel végződő világbajnokság után most következik a Golovin-éra első nagy európai megmérettetése is, de a válogatott fejlődése elmarad az előzetesen várttól. Az edzőmérkőzéseken mutatott játék hagyott némi kívánnivalót maga után, de a torna lebonyolítását elnézve nem elérhetetlen a szövetségi célkitűzés, azaz a legjobb nyolc közé kerülés.

Magyarország az A csoportba kapott besorolást, a nyolcszoros Eb-győztes norvégok, az előző kontinenstornán meglepetést okozó, magyarokat legyőző, csoportelső, majd bronzérmet nyerő Horvátország, és az abszolút tornaújonc Svájc mellett.

Az első ellenfél az újonc svájci válogatott lesz pénteken. Az óragyártók hazája úgy jutott ki az Európa-bajnokságra, hogy selejtezős csoportellenfelét, Oroszországot kizárták ukrajnai invázióját követően, így Litvániát kellett legyőznie, ami 36–30-ra sikerült idegenben, majd hazai pályán 34–18-ra.

„Történelmet írtunkmondta a svájci szövetség elnöke, Pascal Jenny. – Az, hogy kijutottunk az Eb-re, hosszú és kemény munka eredménye, valamint a női kézilabdába és különösen az ifjúsági programunkba való befektetésünk, amely most megtérült”

A svájciak keretéből heten játszanak külföldi bajnokságban, Németországban vagy Dániában. A külföldön megszerzett rutin pedig jelentősen javított a válogatott teljesítményén.

A Golovin-csapat számára kötelezőnek mondható a győzelem, hiszen az egész Európa-bajnokság talán leggyengébb csapatáról beszélünk. Ugyanakkor fekete ló is lehet a 2024-es Eb társrendezője – a két év múlva esedékes kontinensviadalt Ausztria, Magyarország és Svájc közösen rendezi –, hiszen szinte ismeretlen a mezőny számára, akár váratlan taktikai húzásokkal is jelentkezhetnek, ami már a nyitókörben megnehezítheti a magyarok dolgát. Reméljük, nem így lesz és egy nagy gólarányú magyar győzelemnek örülhetünk.

Magyarország második csoportellenfele a horvát válogatott lesz, amely a torna meglepetéscsapata volt a 2020-as tornán, a bronzmérkőzésen Dániát győzték le 25–19-re.

Horvátország újra szeretne meglepetést okozni, de néhány kulcsjátékosuk sérüléssel bajlódik, és nem tart a csapattal Szlovéniába. A legfontosabb hiányzójuk Camila Micijevic lesz, aki harmadik keresztszalag-sérülése után kénytelen kihagyni a tornát. Micijevic hiánya minden bizonnyal megváltoztatja majd a horvátok játékstílusát, hiszen az átlövő megállíthatatlan volt a kulcspillanatokban és fontos gólokat szerzett a csapatnak.

A horvátok 2010 óta – a legutóbbi tornát leszámítva – nem élték túl a csoportkör küzdelmeit, kétszer pedig az utolsó helyen végeztek (2016., 2018.) A 2020-as torna bombameglepetése pedig azt eredményezte, hogy tíz év után kvalifikáltak a 2021-es spanyolországi világbajnokságra, ahol a 18. helyen végeztek.

„Norvégia a csoport egyértelmű favoritja, Magyarország jó csapat az új vezetőedzővel, de velük is felvethetjük a harcot. Svájc bizonyos szempontból a leggyengébb csapat a csoportban, de nem szabad lebecsülnünk őket”vélekedett Nenad Sostaric szövetségi kapitány.

Az előző Eb-n vereséget szenvedtünk szomszédunktól, Horvátország kétgólos 24–22-es győzelmet aratott, a legtöbb gólját éppen az idei tornát kihagyó Micijevic volt négy találattal.

Magyarország szempontjából egy horvátok elleni győzelem lehet a torna kulcsa. Amennyiben Kljuberék nyerni tudnak, – és természetesen sikerülne hozni a papírforma sikert Svájc ellen – abban az esetben négy ponttal állnának az utolsó csoporttalálkozó előtt, ezzel jobb pozíciót biztosítva a középdöntő csoportban.

Füzi-Tóvizi Petra, valamint a horvát Katarina Jezic (b) és Camila Micijevic a nõi kézilabda Európa-bajnokság C csoportjának elsõ fordulójában játszott Magyarország – Horvátország mérkőzésen a dániai Koldingban 2020. december 4-én. (MTI/Ritzau/EPA/Bo Amstrup)

Harmadik találkozóját Norvégiával vívja a magyar válogatott. Az északiakat senkinek sem kell bemutatni: világbajnokok, olimpiai ezüstérmesek és az Európa-bajnoki címvédők. Ez az a csoportmérkőzés, amin egy esetleges korábbi vereség esetén meg kellene váltani a világot, és legyőzni a torna egyik esélyesét, ami nem egy egyszerű feladat.

Magyarország legutóbbi Norvégia elleni győzelméig egészen 2014-ig kell visszalapozni a naptárban, mely nyolc évvel ezelőtt volt. Akkor a magyar-horvát közös rendezésű kontinenstornán, a középdöntős csoportban utolsó meccsén sikerült legyőzni a későbbi tornagyőztest, 29–25-re. Az akkor Németh András irányította válogatott az ötödik helyért folytathatta, de vereséget szenvedett Franciaországtól.

Egy győzelem a tizenkettő közt, és meglehet a szövetségi célkitűzés

Az eredmények kedvező alakulása esetén következik a középdöntős csoport, melyet remélhetőleg legalább két ponttal kezdenek Golovinék – azaz, a három továbbjutó egyikét is legyőzik.

Magyarország a B csoportból kaphat három ellenfelet, amelyben Dánia, Svédország, Szlovénia és Szerbia foglal helyet. Ez a négyes szintén Szlovéniában, Celjében játszik majd, a középdöntőket azonban Ljubljanában rendezik.

A szövetségi célkitűzés teljesítéséhez egy győzelem is elég lehet a három találkozón, melyre a legnagyobb esély a csoport harmadik helyén továbbjutó csapat ellen mutatkozik. Előzetesen a házigazda Szlovénia, vagy Szerbia lehet majd az ellenfél a középszakasz első összecsapásán, amennyiben minden a felvázoltak szerint alakul.

Így juthat a legjobb nyolcba a magyar női kézilabda-válogatott a minimális győzelemszám, és a többi mérkőzés kedvező alakulása esetén. Hiszen egy esetleges körbeverés esetén kevés lehet egy győzelem a középdöntő csoport negyedik helyéhez.

A 15. női kézilabda Európa-bajnokság  mérkőzéseit élőben követheti az M4 Sporton és az m4sport.hu oldalon.

Az Európa-bajnokság programja:

A csoport (Ljubljana): Norvégia, Magyarország, Horvátország, Svájc
B csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

November 4., péntek:
csoportkör, 1. forduló:

Magyarország-Svájc 18.00 M4 Sport
Dánia-Szlovénia 18.00
Norvégia-Horvátország 20.30
Svédország-Szerbia 20.30

November 5., szombat:
csoportkör, 1. forduló:

Franciaország – Észak-Macedónia 18.00
Montenegró-Spanyolország 18.00
Hollandia-Románia 20.30
Németország-Lengyelország 20.30

November 6., vasárnap:
csoportkör, 2. forduló:

Magyarország-Horvátország 18.00
Svédország-Szlovénia 18.00
Norvégia-Svájc 20.30
Dánia-Szerbia 20.30

November 7., hétfő:
csoportkör, 2. forduló:

Hollandia – Észak-Macedónia 18.00
Németország-Montenegró 18.00
Franciaország-Románia 20.30
Spanyolország-Lengyelország 20.30

november 8., kedd:
csoportkör, 3. (utolsó) forduló:

Horvátország-Svájc 18.00
Szerbia-Szlovénia 18.00
Norvégia-Magyarország 20.30
Dánia-Svédország 20.30

November 9., szerda:
csoportkör, 3. (utolsó) forduló:

Románia – Észak-Macedónia 18.00
Montenegró-Lengyelország 18.00
Franciaország-Hollandia 20.30
Németország-Spanyolország 20.30

November 10., csütörtök:
középdöntő, I. csoport (Ljubljana), 1. játéknap:

A3-B2
A2-B3 Ha Magyarország csoportmásodikként végez, ekkor játssza első középdöntős csoportmérkőzését.

November 11., péntek:
középdöntő, II. csoport (Szkopje), 1. játéknap:

C3-D2
C2-D3

November 12., szombat:
középdöntő, I. csoport (Ljubljana), 2. játéknap:

A1-B1
A2-B2

November 13., vasárnap:
középdöntő, II. csoport (Szkopje), 2. játéknap:

C1-D1
C2-D2

November 14., hétfő:
középdöntő, I. csoport (Ljubljana), 3. játéknap:

A3-B1
A1-B3

November 15., kedd:
középdöntő, II. csoport (Szkopje), 3. játéknap:

C3-D1
C1-D3

November 16., szerda:
középdöntő, 4. (utolsó) játéknap:
1.csoport (Ljubljana):

A1-B2
A2-B1
A3-B3

1.csoport (Szkopje):

C1-D2
C2-D1
C3-D3

November 18., péntek:
döntő hétvége, 1. játéknap (Ljubljana):

az 5. helyért 15.00

elődöntők 17.45 és 20.30

november 20., vasárnap:
helyosztók (Ljubljana):

a 3. helyért: 17.45

döntő: 20.30

A középdöntő első három-három játéknapján a mérkőzések kezdési időpontja 18.00 és 20.30, az utolsó egy-egy játéknapon 15.30, 18.00 és 20.30.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Meglepő kimaradók, bátor Golovin-húzások az Eb-keretben: több variációs lehetőség a siker reményében
Golovin Vlagyimir kedden kijelölte a magyar női kézilabda-válogatott szűkített, tizennyolc fős keretét a novemberi Európa-bajnokságra. A szövetségi kapitány dacolva az eddigi trendekkel, nem a két Bajnokok Ligájában is érdekelt topcsapatból hívta be a legtöbb játékost. Némi meglepetésként kimaradt az eddig védekezésben fontos szerephez jutó Planéta Szimonetta, és a Győri Audi ETO két klasszis, de a felkészülés során gyengébb formát mutató szélsője, Schatzl Nadine és Faluvégi Dorottya is. Hiányposzt a balátlövő, de három remek formában lévő kapussal indult Szlovéniába a magyar csapat.
Kézilabda