Musorujsag
Élő Eredmények

Székely Norbert hiszi, hogy Határ Bernadett nélkül is kijuthat az Eb-re a válogatott

Székely Norbert hiszi, hogy Határ Bernadett nélkül is kijuthat az Eb-re a válogatott

m4sport.hu
Pénteken kezdi meg felkészülését a magyar női kosárlabda-válogatott a Románia és Spanyolország elleni Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésekre. Székely Norbert, a nemzeti csapat szövetségi kapitánya úgy érzi, hogy nagyon nehéz feladat előtt áll csapata, de képes lehet kivívni a jogot a kontinensviadalra.

Romániával november 24-én, a spanyolokkal pedig 27-én játssza kvalifikációs mérkőzését a válogatott úgy, hogy több mint egy éve nem játszott tétmérkőzést.

„Elkezdjük pénteken a felkészülést és jövőhéten csütörtökön már játszanunk kell. Ráadásul pénteken nem is tudjuk elkezdeni teljes kerettel, hiszen lesznek, akik szombaton vagy vasárnap csatlakoznak hozzánk. Ez egy borzalom. Aki kitalálta, hogy ez így legyen, annak kellene ezt végigcsinálnia, és látná, hogy milyen egy ilyen sztori. Ez egy nagyon komoly megmérettetés lesz és nagyon sok mindenre fény fog derülni, azt viszont remélem, hogy nem fog eldőlni, mert akkor az azt jelenti, hogy továbbra is marad esélyünk. Illetve lehet, hogy eldől, mert ha megnyerjük a spanyolországi mérkőzésünket, akkor akár pozitív értelemben is eldőlhet a sorsunk” – kezdte a szövetségi kapitány.

Az idő rövidsége miatt nagyon feszes ütemtervet kell tartania a válogatottnak, és a körülményekhez mérten a lehető legjobban fel kell készíteni a csapatot úgy, hogy taktikailag és mentálisan, a motivációt nézve is a legjobb állapotban várhassák a játékosok a selejtező-meccseket.

„Ez egy olyan csapat, amelyet igazából motiválni nem kell, mert olyan játékosaink vannak, akik már maguktól is igen magas motivációs szinten érkeznek, és a magyar mezért sok mindent hajlandóak félretenni, beáldozni. Harcolnak és küzdenek az utolsó vérükig” mondta Székely a Nemzeti Sporthíradóban.

A román válogatott ellen egyértelműen a győzelem az elvárás, a hispánok ellen viszont ez bravúr lenne, hiszen borzasztóan erős kerettel készülnek a selejtezőkre.

„Egyértelműen elvárás, hogy Romániában nyerjük meg a mérkőzést, minél nagyobb pontkülönbséggel, ugyan azt nem tudjuk, hogy ennek a mérkőzésnek milyen szerepe lesz a továbbjutás szempontjából, mert ha a románok végül a negyedik helyen végeznek, akkor ez az eredmény kiesik. Nagyon furcsa a lebonyolítás. Aztán, meglátjuk, mi lesz Spanyolországban, hisz a világ egyik legjobb csapatához megyünk. Tegnap kijött a spanyol csapat névsora, nem lesz könnyű dolgunk. Amikor még volt Határ Bettink – nem szabad elfelejteni, hogy ő most nem lesz -, akkor náluk nem volt Astou Ndour-Fall, a világ egyik legjobb négyese, ötöse, ebben a csapatban már benne van. Alba Torrens felépült. Gyakorlatilag egy teljes spanyol válogatottal kell egy agyon komoly mérkőzést játszanunk. Szeretnénk megnyerni azt a mérkőzést, de nem keseredünk el, ha ez nem sikerül. Ha kikapunk, akkor a lehető legkevesebb pontkülönbséggel kellene. Nagyon remélem, hogy a végén, februárban olyan szituációt teremtünk magunknak, hogy be tudjunk jutni a legjobb 14 csapat közé, hisz két csapat automatikusan kvalifikálja magát, hiszen két helyen lesz az Európa-bajnokság (Szlovénia és Izrael). Az egyik nem is szokott ott lenni az Európa-bajnokságokon, így elvesz egy helyet a billegő csapatoktól, mint amilyen jelen pillanatban a magyar. De remélem, hogy nem így lesz, mert jók leszünk és bejutunk az Eb-döntőbe” – elemezte a válogatott esélyeit a selejtezősorozatban.

Sarkalatos kérdés, hogy Határ Bernadett mikor épül fel, mikor segítheti klubcsapata és a válogatott munkáját, hiszen februárban folytatódnak az Eb-selejtezők. Székely Norbert kijelentette, hogy az egészség a legfontosabb, ezért semmiképpen sem akarják siettetni a visszatérését a pályára.

„Nem fogjuk siettetni a visszatérését. Csak akkor fog játszani a klubcsapatában és a válogatottban is, ha teljes értékű játékos, és már előtte tudott úgy pályára lépni, hogy egy picit fel tudta venni a ritmust. Az egészség a legfontosabb és az, hogy a ő pályafutása minél hosszabban tudjon a magyar kosárlabda szolgálatába állni” – magyarázta a 49 éves kapitány.

Borítókép: Székely Norbert (m4sport.hu)

További tartalmak