Musorujsag
Élő Eredmények

Golovin Vlagyimir: Tízből hatos ez az Eb, mire elkaptuk a fonalat, már vége lett

Golovin Vlagyimir: Tízből hatos ez az Eb, mire elkaptuk a fonalat, már vége lett

m4sport.hu
Bár győzelmekkel keretbe foglalta a női kézilabda Európa-bajnokságot a magyar válogatott, összességében csalódást keltő 11. helyen fejezte be a viadalt. A kontinenstorna tanulságairól, tapasztalatairól Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány beszélt a molcsapat.hu-nak adott interjúban.

„Közepes környékén… kicsit talán jobb az utolsó meccset is nézve, úgyhogy egy hatost megkockáztatok” – válaszolta némi hezitálás után Golovin Vlagyimir kapitány a molcsapat.hu azon kérdésére, hogy tízes skálán hányast ad a csapatának az Európa-bajnokságra. A magyar válogatott zárásként 29–25-re legyőzte a házigazda Szlovéniát, így két pontot gyűjtött a középdöntőben, ez a torna 11. helyére volt elég. Azaz nem sikerült elérni a szövetség előzetes célkitűzését, a legjobb nyolcba kerülést.

“Az utolsó meccsen mindenki extázisban játszott, nemcsak a kapusok, de több játékos is nagy meccset játszott. Mondhatjuk, hogy az utolsó meccsre érkeztünk meg az Eb-re, ám ez csak részben vigasztal, hiszen végeredményben nem sikerült teljesítenünk az elvárásokat – fogalmazott a szövetségi kapitány, aki a csapat talán legnagyobb hiányosságáról is beszélt. – Ami a beálló körüli védekezést illeti, ott valóban nagyon komoly problémáink voltak, pedig egy ideje sokat foglalkozunk ezzel. Igaz, hogy az utolsó keretszűkítésnél kiesett egy hármas védő, de sajnos Planéta Szimonetta most nem volt olyan formában, hogy segítsen nekünk. Egyébként nagyon összetett dolog a belső posztokon védekezők szerepe, őket nehéz egyénileg értékelni, mert a fal közös munkája a védekezés, nem csak az övék.”

A magyar válogatott eleve nem érkezett ideális állapotban az Eb-re, hiszen több kulcsjátékosát is nélkülöznie kellett, elsősorban átlövőposzton okozott gondot Szöllősi-Zácsik Szandra és Háfra Noémi hiánya.

„Zácsik és Háfra kiesésével kénytelenek voltunk részben az irányítóktól várni az átlövéseket, de ez már kényszerhelyzet, messze nem ideális – magyarázta Golovin Vlagyimir. – Alakulhatott volna úgy, hogy többet kapunk tőlük, de a nemzetközi rutin hiánya és a teljesen új alapokra helyezett csapatjáték miatt csak az utolsó meccsre kapta el a fonalat mindenki. Ez most így alakult, biztos vagyok benne, hogy ha a kieső átlövők közül csak egy velünk lehet, másként alakul a torna. Irányítóból nagyon sok van, talán a magyar kézilabdakultúra miatt is, hiszen inkább ügyesek és technikásak a játékosaink, mint erősek vagy magasak. Ezzel az a legnagyobb baj, hogy ha egy kisebb termetű játékosnak egész meccsen magasabb és erősebb ellenfelekkel kell ütköznie, értelemszerűen gyorsabban elfárad és pont a meccs végére nem marad ereje.”

Ünneplés a magyar-szlovén Eb-meccs után (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A magyar válogatott kapusteljesítménye is elmaradt a várakozásoktól, a kapitánynak erre is megvolt az adekvát válasza.

„Én már a torna előtt óva intettem azokat, akik szerint majd Szikora Melinda és Janurik Kinga megold mindent. Meg kell nézni a Ferencváros és a Bietigheim falát, mennyivel magasabb és masszívabb, mint a válogatotté, és megkapjuk a választ, miért nem tudták a klubjukban mutatott teljesítmény hozni a kapusaink” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

Golovin Vlagyimir szerint azonban nem jár rossz úton a csapat, amelynek további nemzetközi rutinra van szüksége.

„Kapitányként nem tehetem meg, hogy csak az utolsó meccs alapján értékelek, és bár nem tudok közepesnél jobb osztályzatot adni a csapatomnak az egész tornára, azért a folyamatosan javuló csapat- és egyéni teljesítmények azt mutatják, nem járunk rossz úton. Dolgozni kell tovább, felszedni azt a nemzetközi rutint, ami nélkül nagyon nehéz egy ilyen tornán jól teljesíteni. Ez lesz a célunk a következő időszakban” – zárta szavait Golovin.

A magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon Svájcot és Szlovéniát győzte le, ugyanakkor kikapott a csoportkörben Horvátországtól és Norvégiával, míg a középdöntőben Norvégiától és Svédországtól.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Női kézi-Eb podcast: A vészharang nyelve
Klujber csak a vezér? A FIFA a hibás? Vagy a horvátok? Kell félni a vb-selejtezőtől? Ki a mentáltréner mentáltrénere? Ki nyeri a tornát? A helyszínről jelentkező podcast nyolcadik adásában terítéken a magyar válogatott szlovénok elleni győztes utolsó mérkőzése, és az összesített 11. helye.
Kézilabda
Golovin: A helyén volt a szívünk és az eszünk
A magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a szlovénok ellen minden klappolt a csapatnál, a lelkeknek pedig fontos volt, hogy győzelemmel zárják az Európa-bajnokságot.
Kézilabda
Bravúrgyőzelemmel búcsúzott az Eb-től a női kéziválogatott
A magyar női kézilabda-válogatott négy góllal nyert a társházigazda Szlovénia ellen az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó játéknapján. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese két győzelemmel és négy vereséggel a 11. helyen zárta a kontinenstornát.
Kézilabda
A maga javára fordítaná a forró ljubljanai hangulatot a női kéziválogatott
A női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a svéd válogatott fizikálisan felőrölte a magyar csapatot az Európa-bajnokság középdöntőjében játszott hétfői mérkőzésen. Az Eb-t szerdán a társházigazda szlovénok ellen záró válogatott játékosai abban bíznak, hogy a fergeteges ljubljanai hangulat rájuk is inspirálólag fog hatni.
Kézilabda
Női kézi-Eb podcast: rosszul udvaroltunk
Eldőlt, hogy a magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon középdöntő-csoportjának utolsó helyén zár, miután kikapott Svédországtól 30-25-re. A helyszínről jelentkező podcast hetedik adásában stábunk, Tóth Bálint (M4 Sport), Rodics Dániel (MTI), Cseszregi Balázs (Kossuth Rádió) arról beszélgetett, miken csúszott el a második középdöntő-meccs, és hogyan lehet elfáradni egy háromnapos pihenőben. De arról is szó esett, mit tud Reistad, miben fejlődtek a szlovénok, és ki állított Föld körüli pályára egy lövést.
Kézilabda