Musorujsag
Élő Eredmények

Végletekig kiélezett bronzcsata, Montenegró tíz év után szerzett érmet a női kézilabda Európa-bajnokságon

Végletekig kiélezett bronzcsata, Montenegró tíz év után szerzett érmet a női kézilabda Európa-bajnokságon

m4sport.hu/MTI
Idegesen kezdtek a csapatok a női kézilabda Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, pedig Montenegró szinte hazai pályán érezhette magát Franciaországgal szemben, annyi szurkoló érkezett a ljubljanai Stozice Arénába, két országot átutazva. Az első félidőben sok hibával játszottak a csapatok, kevés gólt is lőttek, mindkét válogatott remek védekezést mutatott be, azonban Itana Grbic dudaszó előtti góljával 13–12-es montenegrói előnynél vonultak pihenőre a csapatok. A folytatásban is a védekezéseké volt a főszerep, de Montenegró háromgólos előnyt szerzett, s a franciák, rájuk nem jellemző módon, rengeteg hibával játszottak. Öt perc sem volt hátra a mérkőzésből, amikor újra egyenlő állást mutatott az eredményjelző, a franciák kerültek lépéselőnybe, de Jovanka Radicevic búcsúmeccsén Montenegró újra fordítani tudott, Grace Zaadi időntúli hétméteresével azonban egyenlítettek a franciák. A hosszabbításban kettővel is vezetett Montenegró, melyet megőrzött, 27–25-re nyerték a bronzcsatát.

Franciaország 2018-ban aranyérmet, két évvel később, 2020-ban a norvégok elleni döntőt elveszítve pedig ezüstérmet szerzett. A 2022-es Európa-bajnokság elődöntőjében Norvégia ellen veszített 28–20-ra Olivier Krumbholz csapata, míg a Bojana Popovic irányította Montenegró 10 év után szeretett volna újra döntőbe jutni, de 27–23-as vereséget szenvedett.

A nagyszerű hangulatot teremtő szurkolóiknak is köszönhetően a montenegróiak extázisban kézilabdáztak, szinte megtöbbszörözték valós tudásukat. Három alkalommal is vezettek két góllal, majd az első félidő hajrájában egy 3-0-s sorozattal fordítottak a franciák, ám az utolsó két találat Montenegróé volt, amely így 13-12-es előnyben volt a szünetben.

EPA/ANTONIO BAT

A második felvonás elején a hangulat és a hatékony montenegrói védekezés megfogta az olimpiai bajnokot, ezért kilenc percig nem talált be. Marta Batinovic remekül védett, csapattársai támadásban is egyre taktikusabban kézilabdáztak, ezért Olivier Krumbholz francia szövetségi kapitány a 49. percben, 20-17-es hátránynál kikérte a harmadik idejét is. Játékosai több labdaeladással és rontott lövéssel nehezítették saját dolgukat, ám az ellenfél nem tudta kihasználni mindezt és nem tudta eldönteni a meccset.

A montenegróiak fáradni látszottak, tíz percig nem lőttek gólt, Krumbholz csapata viszont 4-0-s sorozatot produkált, ezzel a második félidőben először vezetett. Djurdjina Jaukovic 63 másodperccel a rendes játékidő vége előtt betalált, a franciák gyors támadását pedig egy montenegrói szurkoló megakadályozta, mivel bedobott egy pénztárgépszalagot a pályára. A lelátón csaknem dulakodás alakult ki, majd az olimpiai bajnok elrontotta az akcióját. Az utolsó fél percben Montenegró 22-21-es vezetésnél támadhatott, de a játékvezetők szabálytalanságot láttak és elvették a labdát. Ekkor már csak öt másodperc volt hátra, és Itana Grbic nagy hibát követett el, ugyanis nem hagyta elvégezni az ellenfél szabaddobását, ezért piros lapot kapott, a franciák pedig büntetőt, amit Grace Zaadi belőtt, így hosszabbításra volt szükség.

Zaadi büntetőjével mentette hosszabbításra a bronzmeccset Franciaország:

A ráadásban jobbak voltak a montenegróiak, és amikor a második öt perc hajrájában Zaadi a keresztléc fölé lőtt egy büntetőt, eldőlt a bronzérem sorsa.

A győztes csapatban Jovanka Radicevic és Djurdjina Jaukovic hat-hat gólt lőtt, a mezőny legjobbjának megválasztott Marta Batinovic 11 védéssel zárt. A túloldalon a győri Estelle Nze Minko és Lucie Granier négy-négy alkalommal talált be, a ferencvárosi Béatrice Edwige gól nélkül zárt. Cléopatre Darleux tíz, Floriane Andre két lövést védett.

Eredmény,
női kézilabda Európa-bajnokság,
bronzmérkőzés,
Montenegró – Franciaország 22–22 (13-12) hosszabbítás után 27–25
lövések/gólok: 46/27, illetve 42/25
gólok hétméteresből: 6/6, illetve 3/2
kiállítások: 10, illetve 12 perc

A montenegróiak öröme a végső dudaszó utáni pillanatokban:

A döntőt, melyet Dánia és Norvégia vív egymás ellen, 20:30 perctől, a bronzmérkőzéshez hasonlóan az M4 Sport+ csatornán követhetnek.

Klujber Katrint beválasztották a torna álomcsapatába

A magyar válogatott két győzelemmel és négy vereséggel zárta a tornát, amelyen a középdöntőben búcsúzott, és végül a 11. helyen végzett. Klujber hat mérkőzésen 74 alkalommal próbálkozott gólszerzéssel, és 38-szor talált a kapuba – ezzel a középdöntő után a góllövőlista harmadik helyén állt -, illetve volt 18 gólpassza is.

A torna álomcsapata:
kapus: Cléopatre Darleux (francia)
balszélső: Emma Friis (dán)
balátlövő: Cristina Neagu (román)
irányító: Stine Oftedal (norvég)
jobbátlövő: Klujber Katrin
jobbszélső: Jovanka Radicevic (montenegrói)
beálló: Pauletta Foppa (francia)
a legjobb védekező: Kathrine Heindahl (dán)
a legértékesebb játékos: Henny Reistad (norvég)

Borítókép: EPA/ANTONIO BAT

További tartalmak

Kapcsolódó hírek