Musorujsag
Élő Eredmények

Olimpiai selejtezős pozíció a magyarok célja a férfi kézilabda-világbajnokságon

Olimpiai selejtezős pozíció a magyarok célja a férfi kézilabda-világbajnokságon

MTI
A legjobb hét közé kerülést tűzte ki célként a magyar férfi kézilabda-válogatott számára a jövő szerdán kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra a magyar szövetség (MKSZ).

„Ennek a vb-nek különös jelentősége van, mivel olimpiai selejtezőtornára kvalifikál. Szeretnénk a szövetség és a magunk által is kitűzött elvárást teljesíteni, hogy olimpiai selejtezős helyezést érjünk el” – mondta kedden az MTI-nek Nagy László, az MKSZ alelnöke.

Hozzátette, a nyolcadik helyezés, sőt a 2024-es, párizsi ötkarikás játékokra házigazdaként készülő francia válogatott jó szereplése esetén talán még a kilencedik hely is elegendő lehet, ennek ellenére a magyarok az első hétbe szeretnének kerülni. A magyar együttes jövő csütörtökön a Koreai Köztársasággal, szombaton Izlanddal, január 16-án pedig Portugáliával játszik a csoportkörben, amelynek a svédországi Kristianstad ad otthont. A középdöntőbe az első három helyezett kerül.

„Tudjuk, hogy elképesztően erős a mezőny, és hétnél több csapat esélyes a hét közé jutásra. Bízom benne, hogy a játékosokat nem teher fogja nyomni, hanem jól fognak teljesíteni egy felszabadult, egészséges versenylégkörben, mert nagyon feszesnek kell lenni, hogy el tudjuk érni a célt” – nyilatkozta Nagy.

A csapat a 2020-as Európa-bajnokságon kilencedik, a legutóbbi világbajnokságon ötödik lett, a tavalyi, hazai rendezésű kontinenstornán viszont csupán a 15. helyen végzett.

„Valóban nem úgy teljesítettünk, ahogy szerettünk volna és ahogy terveztük, de itt a lehetőség előttünk, hogy javítsunk, és megmutassuk, mire vagyunk hivatottak” – vélekedett a korábbi világklasszis jobbátlövő.

Nagy elmondta, a játékosok kaptak „házi feladatot” karácsony előttre és utánra is, a közös felkészülés első része december 27-től 30-ig tartott, a második szakasza pedig hétfőn indult Telkiben. „Eddig jó benyomást keltett bennünk, amit tapasztaltunk. A terveknek megfelelően halad a csapat felkészülése. A Szlovénia elleni edzőmeccsek lesznek az első állapotfelmérők, amelyek megmutatják, valójában hol is tartunk. Messzemenő következtetéseket azokból sem kell majd levonni, de a szakmai stábnak képet fog adni a világbajnokság előtt” – magyarázta.

A magyarok csütörtökön 18.30-tól Ljutomerben, szombaton 16 órától pedig Nagykanizsán találkoznak a szlovénokkal.

Első vb-ellenfelük, a Koreai Köztársaság kapcsán Nagy László elárulta, öt mérkőzésük videofelvételét már megszerezték, ezek alapján tisztességesen fel tud készülni a csapat: „Korea sötét ló számunkra, jó lett volna, egy hasonló kézilabdát képviselő együttessel játszani a közelmúltban. Erre nem volt lehetőség, bár talán Izraelt ide lehet sorolni a termetük miatt. Maximális erőbedobással kell majd pályára lépnünk az első meccsen, igyekszünk nem negatív meglepetést okozni” – szögezte le.

Nagy László és a magyar szövetség komoly elvárásokat fogalmazott meg a vb-re (Fotó: MTI/Kovács Tamás).

A kapus Mikler Roland október közepétől térdfájdalmak miatt hat hétig nem állhatott klubcsapata, a bajnoki címvédő Szeged rendelkezésére, de keddi elmondása szerint napról napra jobban van, hiszen folytatta azt a munkát, amit elkezdett a sérülése miatt. A visszatérése óta lejátszott mérkőzéseken nyújtott teljesítményével semennyire nem elégedett, mondván: „az nem úgy van, hogy az ember hat hét után visszaáll a kapuba, és jó formában véd, hiszen akkoriban még nem volt százszázalékos a térdem”.

Hozzáfűzte, most már nem kell annyira odafigyelnie a térdére, ki tudja zárni, hogy sérült volt. Azt egyelőre nem beszélték meg, mennyi időt jut neki a szlovénok ellen, és mennyit kap majd Székely Márton, de biztos benne, hogy egyenlően fogják elosztani, mert mindkettejüknek szüksége van a játékidőre, és a edzők is meg akarják nézni, milyen állapotban vannak.

„A szlovén csapat nagyon jó, tehát ellenük biztosan meg fogjuk látni, hol tartunk. Szépen lassan formába kell lendülnie a csapatunknak, hiszen a jövő héten már kezdődik a vb” – vélekedett.

A torna kapcsán leszögezte, nagyon reméli, hogy másik arcát fogja mutatni a csapat, mint tavaly januárban, bár akkor is csak kis dolgokon múlt, hogy nem lettek sikeresebbek: „Nem sokan vannak itt, akik megjárták az olimpiát 2012-ben, de ha bárki megkérdezi, milyen érzés volt, akkor nagyon boldogan tudunk róla mesélni. Ennek komoly motivációnak kell lennie mindenki számára, azoknak is, akik még nem jártak olimpián. Ahhoz, hogy a legjobb hét között legyünk, rettentően jó teljesítményt kell nyújtanunk” – vélekedett a kapus.

Jelenleg egyedül Hanusz Egon nem készülhet a csapattal, aki lázas betegséggel küzd. Lehetséges, hogy a Stuttgart irányítója nem játszhat csütörtökön, de szombaton vélhetően már pályára léphet a szlovénok ellen.

Borítókép: MTI/Kovács Anikó

További tartalmak