Musorujsag
Élő Eredmények

Mikler Roland: Kijárna nekünk egy hely a kvalifikációs tornák egyikén

m4sport.hu
A Magyar Kézilabda Szövetség hétfői sajtótájékoztatóján a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez kijelölte a világbajnokságra utazó keretet. Lékai Máté visszaemlékezett élete első világversenyére, Mikler Roland pedig egyenesen úgy véli, kijárna a csapatnak egy hely az olimpiai kvalifikációs tornák egyikén.
Kialakult a 18 fős világbajnoki keret. Mérkőzéseként azonban két játékost ki kell hagynia a szakmai stábnak, 16-an szerepelhetnek a jegyzőkönyvben.

A január 11-én kezdődő svéd-lengyel közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörében január 12-én, 14-én és 16-án, sorrendben Dél-Korea, Izland és Portugália ellen lép pályára a magyar válogatott.

„A szövetség által meghatározott hivatalos célkitűzés az olimpiai selejtezős helyek egyikének elérése. Ez természetesen nem lesz egyszerű feladat, hiszen más válogatottak is hasonló célokkal vágnak neki ennek a tornának, de a csapatnak is ez a célja. A felkészülés során a válogatott az előzetesen eltervezett munkát elvégezte, mind kollektív, mind egyéni szinten. Juhász Ádám sérülése nagyon sajnálatos, ő ennek következtében nem tarthat majd a csapattal, de a keret minden további tagja egészséges, a felkészülésük zökkenőmentesen zajlott, és a játékosok is motiváltak”vélekedett Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke.

A sajtótájékoztatón, Dr. Erdélyi Gábor csapatorvos tájékoztatást adott Juhász Ádám múlt héten elszenvedett szemsérülésének állapotáról. Az irányító továbbra is kórházban van, folyamatos felügyelet alatt.

„Ádám állapota stabil, szeme javul, de további beavatkozásra lesz szükség a gyógyulás érdekében” – tájékoztatott a csapatorvos.

Chema Rodríguez, a válogatott szövetségi kapitánya magyarul kezdte nyilatkozatát: „a csapat motivált, tudjuk, hogy nehéz lesz, de küzdeni fogunk a céljainkért. Hajrá, magyarok!”.

„A felkészülésünk jól sikerült, a két Szlovénia elleni mérkőzésen láttuk, hogy miben kell még javulnunk, de fizikálisan rendben vannak a srácok, nagyon fókuszáltak mindannyian. Készen állunk a világbajnokságra. Juhász Ádámnak én is szeretnénk jobbulást kívánni, nagyon sajnálatos, ami vele történt, ezen a vb-n érte is fogunk játszani. A sorsolásnál nem volt szerencsénk, Izland és Portugália az a két válogatott, amely az utóbbi években a legtöbbet fejlődött. Előbbi éremre is esélyes, míg a portugál csapat magja év közben is együtt készül, akik tehetséges fiatalokkal egészülnek ki. Dél-Korea ellen nehéz lesz felkészülni, az első mérkőzés egy világversenyen pedig mindig nehéz, de készen állunk harcolni a céljainkért, várjuk már, hogy kezdődjön a torna. A szövetség és a csapat által is kitűzött célt nem lesz egyszerű elérni, nehéz a csoportunk, majd a középdöntőben a házigazda és Eb-győztes Svédország jöhet, valószínűleg kiegészülve Brazília és a Zöld-foki Köztársaság válogatottjaival. Óriási verseny lesz a kvalifikációs helyekért” – mondta a szövetségi kapitány.

A 11. világversenyére készülő csapatkapitány, Mikler Roland optimistán nyilatkozott.

„Sokat változtam én is, és a szerepem is az évek során. Egy olyan pozícióban játszom, amely a mai kézilabdázásban kiemelt fontos, hiszen egy kapus teljesítménye akár az egész tornát meg tudja határozni csapata számára. Az a lehetőség, hogy olimpiai kvalifikációs helyet érhetünk el ezen a vb-n mindent felülír, és úgy gondolom, kijárna nekünk egy hely a kvalifikációs tornák egyikén. Nem vagyunk könnyű helyzetben, a mi csoportunk talán a legnehezebb a tornán, de bízom benne, hogy a legjobb két csapat egyike mi leszünk. A hazai Eb-t követően szeretném, ha revansot tudnánk venni ellenfeleinken. Amennyiben azt az arcát mutatja a csapat, amit igazán tudunk, akkor bárkivel felvehetjük a versenyt” – vélekedett Mikler.

MKSZ/Cseh Péter

Lékai Máté elmondta, minden pillanatára emlékszik, amikor élete első világversenyén, 2011-ben az akkori kvalifikációs világbajnokságon a 7. helyért játszott a csapat. Akkor sikerült a kvótaszerzés is, a 2012-es londoni olimpián pedig a negyedik helyen zárt a magyar válogatott.

„Bár az öreg harcosok táborát erősítjük Mikler Rolanddal, mentálisan és fizikálisan is jól érzem magam. A csapatot tekintve, optimálisan zajlott a felkészülésünk, Juhász Ádám sajnálatos sérülésén kívül zökkenőmentes volt minden. Úgy látom, hogy a kemény őszi szezont követően rendben vannak a többiek is, mindenki alárendel mindent annak a célnak, hogy elérjük az olimpiai selejtezős helyet” – mondta Lékai.

Magyarország a D csoportban kapott besorolást a világbajnokságon, első mérkőzését csütörtökön 18 órától Dél-Korea csapata ellen játssza.

A VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA:
A CSOPORT (Krakkó): Spanyolország, Montenegró, Chile, Irán
B CSOPORT (Katowice): Franciaország, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Szlovénia
C CSOPORT (Göteborg): Svédország, Brazília, Zöld-foki-szigetek, Uruguay
D CSOPORT (Kristianstad): Izland, Portugália, MAGYARORSZÁG, Dél-Korea
E CSOPORT (Katowice): Németország, Katar, Szerbia, Algéria
F CSOPORT (Krakkó): Norvégia, Észak-Macedónia, Argentína, Hollandia
G CSOPORT (Jönköping): Egyiptom, Horvátország, Marokkó, Egyesült Államok
H CSOPORT (Malmö): Dánia, Belgium, Bahrein, Tunézia

A magyar válogatott programja a csoportkörben:
Január 12., csütörtök
18.00: Magyarország – Dél-Korea
Január 14., szombat
20.30: Izland–Magyarország
Január 16., hétfő
20.30: Portugália–Magyarország

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a C csoport három legjobbjával kerül egy ágra a középdöntőben, amelyre Göteborgban kerül sor.

A középdöntő meccsnapjai az II. csoportban: január 18., 20., 22. A középdöntős csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

január 18-25.: Elnöki Kupa (Plock)
január 25.: negyeddöntők (Stockholm, Gdansk)
január 27.: elődöntők (Stockholm, Gdansk)
január 27., 29.: helyosztók (Stockholm)
január 29.: döntő (Stockholm)

A magyar válogatott és a világbajnokság összes mérkőzését élőben követheti az M4 Sporton és az m4sport.hu oldalon.

További tartalmak