Musorujsag
Élő Eredmények

Menetrend, közvetítések, a magyar csapat és minden más fontos tudnivaló a 2023-as férfi kézilabda-vb-ről

m4sport.hu | Szerző: H. D.
Január 11. és 29. között Lengyelország és Svédország rendezi meg a 2023-as férfi kézilabda-világbajnokságot, amelyen a magyar válogatott mellett még 31 csapat indul harcba a végső győzelemért. A torna rajtja előtt összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a közvetítésekről, résztvevőkről, helyszínekről és a lebonyolításról.

KÖZVETÍTÉSEK ÉS MENETREND

Az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu a világbajnokság összes mérkőzését élőben közvetíti. Az előzetes tervek szerint ez 112 mérkőzést (csoportkör: 48; Elnök-kupa: 16; középdöntő: 36; egyenes kieséses szakasz és helyosztók: 12) jelent – ez rekord lehet, hiszen korábban egyetlen tornán sem játszottak még ennyi mérkőzést. A férfiaknál az első 32 csapatos világbajnokságon, 2021-ben 108 mérkőzést játszottak volna, ám a koronavírus közbeszólt, a Zöld-foki-szigetek visszalépett, így végül 102 találkozót rendeztek meg. A rekord egyébként a 2021-es női vb-hez köthető, ott 108 helyett Kína visszalépése miatt végül 105 meccset játszottak le.

A televíziós közvetítések mellett a mérkőzések egy része csak az m4sport.hu-n lesz látható, az alábbi linkek egyikén:

Link az M4 Sport adásához >>> KÖZVETÍTÉS
Link az M4 Sport+ adásához >>> KÖZVETÍTÉS
Link az m4sport.hu 1-es webes csatornájához >>> KÖZVETÍTÉS
Link az m4sport.hu 2-es webes csatornájához >>> KÖZVETÍTÉS
Link az m4sport.hu 3-as webes csatornájához >>> KÖZVETÍTÉS

A TELJES MENETRENDET ÉS A KÖZVETÍTÉSEK RENDJÉT A CIKK ALJÁN TALÁLJA.

RÉSZTVEVŐK ÉS CSOPORTOK

A 2021-es egyiptomi világbajnokság után az idei már a második torna lesz, amelyen 32 válogatott vesz részt.

A legtöbb válogatott, szám szerint 17 Európából érkezik: Lengyelország és Svédország a rendező, míg Dánia a címvédő jogán készülhet a tornára, Franciaország, Norvégia és Spanyolország a 2022-es Eb-n harcolta ki a részvételi jogot, Belgium, Horvátország, Németország, Magyarország, Izland, Montenegró, Észak-Macedónia, Portugália és Szerbia a selejtezőből érkezik, míg Hollandia és Szlovénia szabadkártyával indul. Mellettük öt-öt afrikai (Algéria, Zöld-foki-szigetek, Egyiptom, Marokkó, Tunézia) és ázsiai (Bahrein, Irán, Katar, Szaúd-Arábia, Dél-Korea), illetve négy dél-amerikai (Argentína, Brazília, Chile, Uruguay) és egy észak-amerikai (Egyesült Államok) csapat indul.

Újonc egyedül Európából érkezik, a belga férfi kézilabda-válogatott korábban még egyszer sem vett részt világbajnokságon, de nagy visszatérők is vannak: Hollandia 62, az Egyesült Államok 22 év után vesz részt ismét a tornán.

A VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A CSOPORT (Krakkó):
Spanyolország, Montenegró, Chile, Irán
B CSOPORT (Katowice): Franciaország, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Szlovénia
C CSOPORT (Göteborg): Svédország, Brazília, Zöld-foki-szigetek, Uruguay
D CSOPORT (Kristianstad): Izland, Portugália, MAGYARORSZÁG, Dél-Korea
E CSOPORT (Katowice): Németország, Katar, Szerbia, Algéria
F CSOPORT (Krakkó): Norvégia, Észak-Macedónia, Argentína, Hollandia
G CSOPORT (Jönköping): Egyiptom, Horvátország, Marokkó, Egyesült Államok
H CSOPORT (Malmö): Dánia, Belgium, Bahrein, Tunézia

A magyar válogatottra már a csoportkörben is kemény mérkőzések várnak (Fotó: MTI/Varga György)

LEBONYOLÍTÁS ÉS A MAGYAR VÁLOGATOTT ÚTJA

A csoportokban mindenki játszik mindenkivel, majd az első három-három helyezett válogatott jut tovább a középdöntőbe, míg a negyedik az Elnök-kupában folytatja.

Az Elnök-kupában két négycsapatos csoportban folytatódik az alsóházi küzdelem, majd a kvartettekben azonos helyen záró csapatok egymás ellen döntenek a 25., a 27.,  a 29. és a 31. helyről.

A négy középdöntős csoportba az első kör eredményeit továbbviszik a csapatok (egészen pontosan csak a másik két továbbjutó elleni meccs végeredményét), majd megmérkőznek a másik kvartettből érkező három együttessel.

A középdöntős csoportokból az első két-két helyezett jut a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem. Az egyenes kieséses szakaszba bejutó csapatok mindegyike játszik majd helyosztót, azaz a döntőt megelőzően a 3., az 5. és a 7. helyért is rendeznek mérkőzést.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 12., csütörtök
18.00: Magyarország-Dél-Korea
Január 14., szombat
18.00: Izland-Magyarország
Január 16., hétfő
20.30: Portugália-Magyarország

Ha a magyar válogatott továbbjut a D csoportból, akkor a középdöntőben a C csoport (Svédország, Brazília, Zöld-foki-szigetek, Uruguay) három legjobbjával találkozik.

AZ ÉRMEK MELLETT AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ IS A TÉT

A 2023-as világbajnokságon a szokásosnál is nagyobb a tét, hiszen jövőre olimpiát rendeznek, ez pedig azt jelenti, hogy az ötkarikás játékokon való szerepléshez jól kell szerepelni. A vb-aranyérmes egyenesen kvótát szerez, míg a 2-7. helyen záró hat csapat az olimpiai selejtezőn való részvételi jogot harcolja ki.

Persze annak is marad még esélye, aki ezúttal nem végez a legjobb hétben, hiszen rendezőként Franciaország biztos résztvevő, továbbá a kontinensbajnokságok győztesei is automatikusan kvótát kapnak, így az ő helyüket később más válogatottak foglalhatják el a selejtezőben.

A párizsi olimpia kézilabdatornáján 12 válogatott vehet majd részt: Franciaország a házigazda jogán, a vb-győztes, az Eb-győztes, a Pánamerikai Játékok győztese, az Afrika-bajnok, az ázsiai kvalifikációs torna győztese és további hat csapat az olimpiai selejtezőtornáról.

A mieink Chema Rodríguez irányításával készülnek a világbajnokságra (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A MAGYAR VÁLOGATOTTRÓL RÖVIDEN

A magyar válogatott 22. alkalommal vesz részt férfi kézilabda-világbajnokságon. A legjobb eredményünk 1986-ból egy ezüstérem, a svájci tornán Jugoszláviától kaptak ki a mieink. Éremért még egy alkalommal játszottunk, ám 1997-ben nem sikerült legyőzni Franciaországot. Az előző, 2021-es egyiptomi vb-n minden idők harmadik legjobb teljesítményét bemutatva az 5. helyen zártunk.

A mieinknek a legutóbbi nagy torna nem úgy sikerült, ahogy azt eltervezték, a részben hazai rendezésű 2022-es Európa-bajnokságon végül a 15. helyen zártunk, miután nem sikerült továbbjutni a csoportból. Lékai Mátéék Portugáliával és Izlanddal akkor is találkoztak, előbbit sikerült is legyőzni (31–30), utóbbi ellen azonban nem sikerült kiharcolni a továbbjutást (30–31).

A magyar szövetség a 2023-as világbajnokságon az olimpiai selejtezős pozíciók egyikének megszerzését, azaz a legjobb hét közé kerülést tűzte ki célként a Chema Rodríguez által irányított válogatott számára (igaz, ahogy azt fentebb is részleteztük, szerencsés esetben a nyolcadik vagy a kilencedik hely is érhet még olimpiai selejtezőt).

A magyar válogatott a csoportmérkőzéseit Kristianstadban játssza, továbbjutás esetén pedig Göteborgban folytatja a középdöntőben.

A tornán egyébként magyar bírópáros is részt vesz, hiszen a Bíró Ádám, Kiss Olivér duó bekerült a játékvezetői keretbe.

A magyar válogatott keretével és esélyeivel a héten további cikkekben, részletesen is foglalkozunk.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Székely Márton (Tatabánya)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Veszprém), Leimeter Csaba (PPD Zagreb, horvát)
Irányítók: Hanusz Egon (Stuttgart, német), Lékai Máté (FTC)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Szita Zoltán (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (FTC)

A MAGYAR VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Szlovénia–Magyarország 27–28 (17–13)
Magyarország–Szlovénia 29–32 (13–13)

HELYSZÍNEK ÉS JEGYEK

A torna megrendezése iránt eredetileg nyolc ország, Franciaország, Magyarország, Norvégia, Lengyelország, Szlovákia, Dél-Korea, Svédország és Svájc érdeklődött, hivatalos pályázatot azonban közülük csak hárman, Magyarország, Lengyelország és Svédország adott le. Utóbbi kettő nem sokkal később bejelentette, hogy közösen adna otthont a vb-nek, az IHF pedig végül mellettük döntött.

Összesen kilenc város látja majd vendégül a csapatokat, a házigazdaként debütáló Lengyelország négy, míg Svédország öt különböző csarnokban rendez majd meccseket.

Ahogy a térképen is látszik, Lengyelországban Krakkó (Tauron Arena, 15 030 férőhely), Gdansk (Ergo Arena, 11 409), Katowice (Spodek, 11 036) és Plock (Orlen Arena, 5492) lesz házigazda, míg Svédországban Stockholm (Tele2 Arena, 19 000), Malmö (Malmö Arena, 13 000), Göteborg (Scandinavium, 12 000), Jönköping (Husqvarna Garden, 7000) és Kristianstad (Kristianstad Arena, 4700) rendez mérkőzéseket.

A nyitómérkőzést (Franciaország–Lengyelország) Katowicében rendezik meg, míg az 1-8. helyért zajló helyosztóknak, így a döntőnek is Stockholm ad otthont.

Jegyeket ide kattintva lehet vásárolni a mérkőzésekre. A magyar válogatott csoportmérkőzéseire 150 és 900 svéd korona, azaz 5300 és 32 000 forint között árulják a napijegyeket.

A TELJES MENETREND ÉS A KÖZVETÍTÉSEK

A január 11-én kezdődő 28. férfi kézilabda-világbajnokság összes mérkőzését kizárólag az M4 Sporton, illetve az M4 Sport+ csatornán, valamint az m4sport.hu oldalon lehet majd követni. A stúdióban Berkesi Judit és Mohay Bence várja a nézőket, a magyar mérkőzéseket pedig a helyszínről Varga Ákos közvetíti, mellette Hajdú B. István, Tóth Bálint és Ujvári Máté is kommentálja majd az összecsapásokat.

A csoportkör utáni pontos kezdési időpontokat a továbbjutókat figyelembe véve alakítják ki, a közvetítések pedig ehhez igazodnak majd. A műsorváltozás jogát fenntartjuk az eredmények alakulásának függvényében.

Január 11., szerda
21.00:
Franciaország–Lengyelország (M4 Sport és m4sport.hu)

Január 12., csütörtök
18.00:
Chile–Irán (m4sport.hu)
18.00: Szaúd-Arábia–Szlovénia (m4sport.hu)
18.00: Zöld-foki-szigetek–Uruguay (m4sport.hu)
18.00: MAGYARORSZÁG–Dél-Korea (M4 Sport és m4sport.hu)
20.30: Spanyolország–Montenegró (m4sport.hu)
20.30: Svédország–Brazília (m4sport.hu)
20.30: Izland–Portugália (M4 Sport és m4sport.hu)

Január 13., péntek
18.00:
Németország–Katar (M4 Sport és m4sport.hu)
18.00: Argentína–Hollandia (m4sport.hu)
18.00: Marokkó–Egyesült Államok (m4sport.hu)
18.00: Bahrein–Tunézia (m4sport.hu)
20.30: Szerbia–Algéria (m4sport.hu)
20.30: Norvégia–Észak-Macedónia (m4sport.hu)
20.30: Egyiptom–Horvátország (M4 Sport és m4sport.hu)
20.30: Dánia–Belgium (m4sport.hu)

Január 14., szombat
18.00:
Montenegró–Irán (m4sport.hu)
18.00: Franciaország–Szaúd-Arábia (m4sport.hu)
18.00: Brazília–Uruguay (m4sport.hu)
18.00: Portugália–Dél-Korea (M4 Sport és m4sport.hu)
20.30: Spanyolország–Chile (m4sport.hu)
20.30: Lengyelország–Szlovénia (m4sport.hu)
20.30: Svédország–Zöld-foki-szigetek (m4sport.hu)
20.30: Izland–MAGYARORSZÁG (M4 Sport és m4sport.hu)

Január 15., vasárnap
18.00:
Németország–Szerbia (M4 Sport és m4sport.hu)
18.00: Észak-Macedónia–Hollandia (M4 Sport+ és m4sport.hu)
18.00: Egyiptom–Marokkó (m4sport.hu)
18.00: Belgium–Tunézia (m4sport.hu)
20.30: Katar–Algéria (m4sport.hu)
20.30: Norvégia–Argentína (M4 Sport és m4sport.hu)
20.30: Horvátország–Egyesült Államok (m4sport.hu)
20.30: Dánia–Bahrein (M4 Sport+ és m4sport.hu)

Január 16., hétfő
18.00:
Montenegró–Chile (m4sport.hu)
18.00: Szlovénia–Franciaország (m4sport.hu)
18.00: Brazília–Zöld-foki-szigetek (m4sport.hu)
18.00: Dél-Korea–Izland (M4 Sport és m4sport.hu)
20.30: Irán–Spanyolország (m4sport.hu)
20.30: Lengyelország–Szaúd-Arábia (m4sport.hu)
20.30: Uruguay–Svédország (m4sport.hu)
20.30: Portugália–MAGYARORSZÁG (M4 Sport és m4sport.hu)

Január 17., kedd
18.00:
Algéria–Németország (M4 Sport és m4sport.hu)
18.00: Észak-Macedónia–Argentína (m4sport.hu)
18.00: Egyesült Államok–Egyiptom (m4sport.hu)
18.00: Belgium–Bahrein (m4sport.hu)
20.30: Katar–Szerbia (m4sport.hu)
20.30: Hollandia–Norvégia (M4 Sport és m4sport.hu)
20.30: Horvátország–Marokkó (m4sport.hu)
20.30: Tunézia–Dánia (m4sport.hu)

Január 18., szerda
16.00: Elnök-Kupa, A4–B4
18.30: Elnök-Kupa, C4–D4
középdöntő, A1–B3
középdöntő, B1–A2
középdöntő, A3–B2
középdöntő, C1–D3
középdöntő, D1–C2
középdöntő, C3–D2

Január 19., csütörtök
16.00: Elnök-Kupa, E4–F4
18.30: Elnök-Kupa, G4–H4
középdöntő, E1–F3
középdöntő, F1–E2
középdöntő, E3–F2
középdöntő, G1–H3
középdöntő, H1–G2
középdöntő, G3–H2

Január 20., péntek
16.00: Elnök-Kupa, A4–C4
18.30: Elnök-Kupa, B4–D4
középdöntő, A2–B3
középdöntő, B2–A1
középdöntő, A3–B1
középdöntő, C2–D3
középdöntő, D2–C1
középdöntő, C3–D1

Január 21., szombat
16.00: Elnök-Kupa, E4–G4
18.30: Elnök-Kupa, F4–H4
középdöntő, E2–F3
középdöntő, F2–E1
középdöntő, E3–F1
középdöntő, G2–H3
középdöntő, H2–G1
középdöntő, G3–H1

Január 22., vasárnap
16.00: Elnök-Kupa, D4–A4
18.30: Elnök-Kupa, B4–C4
középdöntő, A1–B1
középdöntő, A2–B2
középdöntő, A3–B3
középdöntő, C1–D1
középdöntő, C2–D2
középdöntő, C3–D3

Január 23., hétfő
16.00: Elnök-Kupa, H4–E4
18.30: Elnök-Kupa, F4–G4
középdöntő, E1–F1
középdöntő, E2–F2
középdöntő, E3–F3
középdöntő, G1–H1
középdöntő, G2–H2
középdöntő, G3–H3

Január 25., szerda
13.00: Elnök-kupa, a 31. helyért
15.30: Elnök-kupa, a 29. helyért
18.00: Elnök-kupa, a 27. helyért
20.30: Elnök-kupa, a 25. helyért
negyeddöntő, I/1–III/2
negyeddöntő, III/1–I 2
negyeddöntő, II/1–IV/2
negyeddöntő, IV/1–II/2

Január 27., péntek
az 5–8. helyért, 1. negyeddöntő vesztese–3. negyeddöntő vesztese
az 5–8. helyért, 2. negyeddöntő vesztese–4. negyeddöntő vesztese
elődöntő, 1. negyeddöntő vesztese–3. negyeddöntő vesztese
elődöntő, 2. negyeddöntő vesztese–4. negyeddöntő vesztese

Január 29., vasárnap
13.00:
a 7. helyért
15.30: az 5. helyért
18.00: bronzmérkőzés
20.30: döntő

Link az M4 Sport adásához >>> KÖZVETÍTÉS
Link az M4 Sport+ adásához >>> KÖZVETÍTÉS
Link az m4sport.hu 1-es webes csatornájához >>> KÖZVETÍTÉS
Link az m4sport.hu 2-es webes csatornájához >>> KÖZVETÍTÉS
Link az m4sport.hu 3-as webes csatornájához >>> KÖZVETÍTÉS

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Keretet hirdetett a világbajnokságra a férfi kézilabda-válogatott
Chema Rodríguez szövetségi kapitány kihirdette a magyar férfiválogatott 21 fős keretét a január 11-29. között sorra kerülő svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokságra és az azt megelőző felkészülésre - olvasható a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) hivatalos honlapján.
Kézilabda
Az IHF kitart döntése mellett: kötelezi a vb-résztvevő válogatottakat a koronavírusteszt elvégzésére
Január 11-én kezdődik a lengyel-svéd közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség arra kötelezte a tornán induló válogatottak játékosait és stábjait, hogy a vb helyszínére való érkezés előtt 72 órával covid-tesztet végezzenek el. A döntés több nemzeti csapatnál felháborodást keltett, a jelenlegi helyzetben teljesen értelmetlennek tartják az intézkedést. A szövetség ellek ellenére kitart döntése mellett, egy közleményben kifejtette indokait.
Kézilabda