Musorujsag
Élő Eredmények

Akad feltörekvő tehetség, de sokat látott játékmester is – hét játékos, aki először léphet pályára kézilabda-világbajnokságon

Akad feltörekvő tehetség, de sokat látott játékmester is – hét játékos, aki először léphet pályára kézilabda-világbajnokságon

m4sport.hu | Sz. Sz.
Vannak olyan játékosok, akiknek már nem kell bizonyítaniuk, letették névjegyüket a sportág legnagyobb színpadán. Nikola Karabatic már a kilencedik alkalommal léphet pályára, Thierry Omeyer öt aranyérmet is nyert a franciákkal, Mikkel Hansen tűpontos, szélvészgyors lövései is segítették Dániát a címvédésben és Magnus Wislander, valamint a svéd aranygeneráció tagjai is beírták magukat a történelemkönyvekbe, de számos játékost fel lehetne sorolni, hosszú a lista. Azonban, mint minden tornán, most is vannak olyan játékosok, akik első kézilabda-világbajnokságukra készülnek: listánkon szerepelnek olyan nevek, akik fiatal koruk ellenére más nagy tornán már megcsillogtathatták tudásukat és tapasztaltabb, sokat látott játékosok is, akiknek még nem volt lehetőségük bemutatkozni a világbajnokságon.

A portugál testvérpár sok borsot törhet az ellenfelek orra alá

A két testvér, Fancisco Mota da Costa és Martim Mota da Costa fényes karrier elé néz, de utánpótlásban már letették névjegyüket és klubszinten a Sporting CP-nél is meccsről meccsre maradandót alkotnak édesapjuk kezei alatt, aki a csapat vezetőedzője.

Francisco 2005-ben született, jobbátlövőben játszik és a kézilabdázás nagy ígéretének tartják, gyorsaságával képes őrületbe kergetni ellenfeleit és remekül érzi a kaput is. Olyan rangos nemzetközi utánpótlástornák álomcsapatába választották már be, mint a 2021-es U19-es és a 2022-es U20-as Európa-bajnokság, ahol a gólkirályi címet is bezsebelte. De nem lehet elmenni klubbéli teljesítménye mellett sem, hiszen a legutóbbi két Európa-liga-kiírásban összesen 110 gólt lőtt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Francisco Costa (@kikocosta_6) által megosztott bejegyzés

A két évvel idősebb testvér, Martim a másik oldalon, balátlövőben szerepel és szintén rengeteg góllal terheli az ellenfelek kapuját. Ő nem tűnik ki gyorsaságával, inkább egy hagyományos átlövő, de figyelemre méltó tehetség, akit az U20-as Európa-bajnokság legjobb ballövőjének választottak.

A két testvér egyszerre mutatkozott be a portugál válogatottban, amikor kettős győzelemmel vívták ki a vb-részvételt az európai selejtezők második szakaszában, Hollandia ellen.

Utánpótlás MVP irányító a szerb válogatottban

Stefan Dodic szerbia reménysége, akit mindig tehetségesnek tartottak, amit felnőtt pályafutása elején is megcsillogtat, de a 19 éves irányító a korosztályában is kiemelkedett az U20-as Európa-bajnokságon 2022-ben, őt választották ugyanis a torna legértékesebb játékosának.

A bámulatos cselezőkészségével bármely csapat védelmét szétziláló MVP az idei szezonban kölcsönben bontogathatja szárnyit. Klubja, a lengyel Kielce Horvátországba küldte pallérozódni Dodicot, a PPD Zagreb csapatába. Nem tétlenkedett, első kilenc mérkőzésén 20 gólt szerzett, és remekül szervezte a játékost.

A hollandoknál mindenki vb-újonc, 61 évet vártak a részvételre

Hollandia volt a 2022-es Európa-bajnokság meglepetéscsapata, most, egy évvel később szabadkártyával jutottak ki a világbajnokságra, miután a selejtezősorozatban vereséget szenvedtek Portugáliától. A hollandok 1961 óta először játszhatnak a legrangosabb nemzetközi tornán, az ígéretes, feltörekvő gárda bárki ellen képes lehet bravúrra, ezt pedig az összes ellenfelüknek észben kell tartania.

A holland válogatottat svéd szövetségi kapitány irányítja. Staffan Olssonnak nem kell bemutatni, mi fán terem egy világbajnokság, 1990 és 1999 közt két arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyert. Olsson csapatának két alappillére az irányító Luc Steins és a jobbátlövő Kay Smits.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Luc Steins (@luc_steins) által megosztott bejegyzés

A 27 évesen, talán a legjobb korban lévő Steins kiválóan játszott az Eb-n, a torna All-Star irányítójának is megválasztották, valamint 2021-ben és 2022-ben is elnyerte a legértékesebb játékosnak járó címet a francia bajnokságban. A Paris Saint-Germain játékmestere minden bizonnyal már nagyon várja karrierje újabb lépcsőjét.

Smits sem sokkal fiatalabb, 25 éves, de az ő háta mögött is rengeteg már a tapasztalat. A német SC Magdeburg csapatával 2021-ben és 2022-ben is megnyerte az IHF Super Globe-ot, ami a férfi klubcsapatok szuperkupája. A jobbátlövő a negyedik helyen végzett a tavalyi Eb góllövőlistáján 45 góllal, annak ellenére, hogy koronavírus-problémák miatt néhány mérkőzést ki kellett hagynia.

Érdekes lesz figyelni, hogyan bírja a nyomást a holland válogatott a sportág legnagyobb színpadán, ahol Norvégiával, Észak-Macedóniával és Argentínával találkoznak a csoportban.

Jobb később, mint soha, gondolhatta a francia balszélső

Dylan Nahi 2017-ben mutatkozott be a francia válogatottban, mindössze 18 évesen, de a regnáló olimpiai bajnok már akkor is rengeteg kiváló balszélsőt tudott felsorakoztatni. Michael Guigou a 2020-as tokiói olimpia után visszavonult, Hugo Descat pedig megsérült, Nahinak pedig 6 évvel bemutatkozása után biztos helye van a csapatban.

A 23 éves szélső megbízhatóan értékesíti helyzeteit az elmúlt években a PSG és a Kielce színeiben, négy szezon alatt már 196 gólt szerzett a Bajnokok Ligájában. Tavaly már ott lehetett az Európa-bajnokságon, idén pedig fontos szerep hárulhat rá a vb-n.

Kiegészítő ember vagy titkos fegyver?

A spanyol válogatott keretébe egy nagy tornán szinte lehetetlen volt bekerülni az utóbbi években. A Los Hispanos öregedő magját azonban szépen lassan kicseréli a szövetségi kapitány, Jordi Ribera. Imanol Garciandia 2018-ban mutatkozott be a nemzeti csapatban, nagy tornán azonban még nem kapott lehetőséget.

Garciandia 2021-ben szerződött Magyarországra és lett az OTP Bank-Pick Szeged játékosa. A 27 éves jobbátlövő egyre jobban játszik, lassan beleszokik a számára kialakított szerepkörbe, de a válogatottnál minden bizonnyal a rangsor aljáról indul a vb-n.

A spanyolok keretében kér világsztár, Alex Dujshebaev és Jorge Maqueda lesz a főszereplő a jobbátlövő poszton, de Garciandia lehet Ribera kapitány titkos fegyvere, aki meglepetést okozhat az ellenfeleknek.

További tartalmak