Musorujsag
Élő Eredmények

Összeszokottság, mesteri beállójáték, megújult Ancsin és kihasználatlan szélsők – bemutatjuk Chema Rodríguez első vb-keretét

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
Az elmúlt években már megszokott nevek alkotják majd a magyar férfi kéziválogaott keretét, az előzetesen megnevezett bő, harmincötös névsorból 18-an maradtak. Bemutatjuk, kik képviselhetik Magyarországot a 28. férfi kézilabda-világbajnokságon. Chema Rodríguez első tornájára készül szövetségi kapitányként, melyen a célkitűzés egyértelmű: olimpiai selejtezőtornát érő helyezés elérése.
MKSZ/Cseh Péter

Magyarország új szövetségi kapitánnyal igyekszik visszatalálni a helyes útra a csalódást keltő Európa-bajnokság után. Chema Rodríguez azonban csak posztján számít új névnek, a játékosként a Telekom Veszprémet is megjárt korábbi irányító már 2019 nyarán csatlakozott a férfi kéziválogatott stábjához. A spanyol edző részese volt és nagy szerepet vállalt a csapat támadójátékának kialakításában a 2021-es világbajnokságon, melyen az ötödik helyen zárt a csapat.

A szövetségi kapitány vb-keretét hétfőn szűkítette 18 főre, posztonkénti bemutatást nem is kezdhetnénk máshol, mint a kapuban.

(Fotó: Facebook / Magyar kézilabda-válogatott)

Mikler Roland bő egyhónapos kihagyás után, december elején tért vissza a pályára térdműtétjét követően. A szövetségi kapitány a két felkészülési mérkőzésen látottak alapján továbbra is elsőszámúként számít a rutinos kapusra.

Az OTP Bank-Pick Szeged játékosa 2004-ben mutatkozott be a magyar válogatottban, és az ötödik világbajnokságára készül, vitathatatlanul a keret egyik legrutinosabb tagja, aki bravúros védéseivel képes megbabonázni az ellenfelet.

Mikler Roland (fotó: MKSZ/Cseh Péter)

Mikler 39 százalékos védéshatékonysággal teljesít az NB I. mostani kiírásában, 191 lövésből 74-et hárított. Váltótársa Székely Márton lesz, aki remek teljesítménnyel vétette észre magát a 2022-es Európa-bajnokságon, majd úgy döntött, visszaigazol Magyarországra. A 2022/2023-as idényt már a MOL Tatabánya KC színeiben kezdte.

Székely a negyedik legtöbb védést mutatta be az NB I-ben, 341 lövésből 105-öt tudott hárítani, ráadásul kilenc hétméterest is kivédett, azonban klubcsapata nem érdekelt az Európa-liga idei kiírásában, ahol tavaly remek teljesítményt nyújtott az Eurofarm Peliszterben.

Több lövésre van szükség a szélekről

A korábbi években is jellemző volt a magyar válogatottra, hogy szélsői kevésszer lőnek kapura. A szlovénok elleni két felkészülési mérkőzésen sem volt ez másképp, összesen 15 lövéssel próbálkozhattak, melyből kilenc gól született. Mindkét oldalon biztoskezű játékosok állnak a csapat rendelkezésére, és annak ellenére, hogy az alaptaktika nem a szélsőjátékon alapul, színesítheti a csapat repertoárját.

Két FTC-, egy balatonfüredi és egy tatabányai játékos lesz ott a világbajnokságon. A balszélen Bóka Bendegúz helye már Gulyás István alatt is biztos volt, most sem történt ez másképp. Bóka 13 meccsen 39 gólnál jár a bajnokságban, az Európa-ligában pedig 13-szor volt eredményes. Váltótársa Kovacsics Péter lesz, aki nagyon biztos kézzel értékesíti helyzeteit ebben a szezonban is. Rengeteget fut, sok indítás gólt lő és klubcsapatánál sokszor játszák meg. A bajnokságban 38 gólt szerzett, míg az El-ben 34-szer köszönt be az ellenfelek kapujába.

Pedro Rodríguez a válogatott edzésén (fotó: Kovács Anikó / MKSZ)

Az Európa-bajnoksághoz képest nincs változás a jobbszélen. Pedro Rodríguez és Bujdosó Bendegúz feladata lesz a poszt betöltése. Pedro a harmadik helyen áll az NB I góllövőlistáján, 13 mérkőzésen 78 gólt szerzett, 79 százalékos arányban értékesítve helyzeteit. A Spanyolországban született szélső azonban csapatot váltott, az idei szezontól a MOL Tatabánya KC színeiben remekel.

Bujdosó az FTC elsőszámú jobbszélsője, Kovacsicshoz hasonlóan ő is rengeteg futómunkát tesz bele a mérkőzésekbe, ráadásul idén az El-csoportkörében is megmutathatja, mire képes. A bajnokságban 39, míg az El-ben 40 találatig jutott a szezon első felében.

Hatékony védekezéssel még több lehetőséget alakíthat ki szélsőinek a magyar válogatott, a rendezetlen védelem elleni lerohanások nagy fegyverei lehetnek a Chema-csapatnak a világbajnokságon. A gyors játékosokkal könnyen kapu elé lehet érni, ehhez azonban elengedhetetlen a jó védekezés, valamint a kapusteljesítmény. Felállt fal ellen a kevesebb szélsőziccer látja a beállócentrikusság kárát.

Döntő faktor

Szinte az összes többi poszt a beállók keze alá dolgozik, persze ez a munka kölcsönös, hiszen a vonaljátékosok jó teljesítményének köszönhetően több átlövési lehetőség nyílhat nyolc-kilenc méterről. A válogatott játéka sokszor támaszkodik a beállókra, de ilyen játékosokkal a keretben, melyik csapat tenne másképp?

Bánhidi Bence egészséges, a világbajnokságon mutatott formája döntő lesz a magyar csapat menetelése szempontjából, illetve az, az ellenfelek milyen védekezéssel készülnek ellene.

A bajnoki címvédő Szeged játékosa bajlódott sérüléssel a szezonban, eddig hét NB I-es meccsen lépett pályára, és éppen a mezszámának megfelelő, azaz 27 gólt szerzett, 35 kísérletből, a Bajnokok Ligájában pedig 28-szor volt eredményes. Góljai mellett rengeteg büntetőt és kettőperces kiállítást harcol ki, így is segítve csapatát. A hazai Európa-bajnokság kudarca után minden bizonnyal az egész csapat szeretné kiköszörülni a csorbát, Bánhidi egy évvel ezelőtt a sérülése miatt kevesebbet tudott segíteni, most kettőzött erővel küzdhet, hiszen az olimpiai selejtező is ott lebeghet a szeme előtt.

Szegeden remekül száll be, ha szükség van rá, Veszprémben az ő utolsó pillanatos góljával nyer bajnoki címet csapata, Rosta Miklós remek játékossá érett a Tisza-parton. Az aktuális szezonban 22-szer volt eredményes a BL-ben; a bajnokságban pedig a góllövőlista élén áll holtversenyben 79 találattal, 75 százalékos hatékonysággal.

Sipos Adrián a keret egyértelmű védekező specialistája, ahogy klubjánál, a Telekom Veszprémnél is, ahonnan az idény végén távozik. Évek óta meghatározó szerepe van a védekezésben, ha pedig panasz is érte, akkor is rendíthetetlen profizmussal igyekezett végezni feladatát. Döntő pillanatokban képes bemutatni egy csodálatos sáncot vagy egy megállító faultot. Bánhidi, Rosta és a keret negyedik beállója, Szöllősi Szabolcs mellett meglepő lenne, ha Sipos támadásban is szerepet kapna.

Bánhidi Bence a válogatott edzőtáborában, Telkiben. (MTI/Kovács Tamás)

Szöllősi 2022-ben négy év után kapott újra meghívót a válogatottba, a világbajnoki- és Európa-bajnoki-selejtezőn pedig meggyőzte a szövetségi kapitányt. A Dabas beállója eddig 56 gólt szerzett a bajnokságban, ráadásul 85 százalékkal értékesítve helyzeteit, hasonló teljesítményre a góllövőlista első húsz helyezettjéből senki sem volt képes. Kettes- és hármasvédőben is bevethető, így Chema meghozhatta azt a döntést, hogy kihagyja a keretből Petar Topicot.

Stabil mag a három belső poszton – de vajon mi lesz Szita szerepe?

Két irányító maradt az utazó keretben, Lékai Máté és Hanusz Egon személyében. Olyan játékosok maradtak ki a névsorból, akik az utóbbi években többször is epizódszerepeket töltöttek be, ezúttal Győri Mátyás és Nagy Bence sem tagja a csapatnak. Kimaradásuk hátterében állhat, hogy korábban gyakrabban előfordult, hogy a két szélső posztra csupán három játékost nevezett a szakmai stáb, így több helyet hagyva a belső posztokra.

Aligha kell bemutatni Lékait, aki ugyan nem volt mindig egészséges az őszi szezonban, de egyre jobb játékkal jelentkezik. Nyári klubváltását követően, eddig kilenc meccsen játszott idén az NB I-ben, 20 gólt szerzett és rengeteg szemfüles átadással hozta helyzetbe társait. Az El-ben eddig 25 gólt lőtt, de voltak olyan mérkőzésperiódusok, amikor sokat hibázott. A rutinos irányító kiemelt figyelmet szokott kapni az ellenfelek védőitől, hiszen bármikor lövésre szánhatja el magát, a Szlovénok elleni magyarországi felkészülési mérkőzésen is gyakran kiléptek rá, szerették volna elvenni a kedvét a játéktól. Két alkalommal a combjába is beletérdeltek, remélhetőleg ez nem lesz kihatással a vb-n nyújtott teljesítményére. Lékai gyorsasága kissé megkopott 34 éves korára, de ez semmit sem von le érdemeiből, Hanusz pedig pótolni tudja a lendületet, ha lelassulna a támadójáték.

Lékai Máté a válogatott edzőtáborában, Telkiben. (MTI/Kovács Tamás)

Hanusz már második szezonját tölti a Bundesligában, a TVB Stuttgart csapatánál. A német bajnokságban nincs sok pihenője a csapatoknak, a 25 éves irányító az őszi szezonban már 18 meccsen lépett pályára és 55 gólt szerzett, valamint kiosztott 39 gólpasszt is. Klubcsapatánál is jó kapcsolatot ápol a beállókkal, ez pedig a válogatottban is nagy fegyvertény lehet. A Németországban játszott bajnoki és kupameccseket összeadva 53 mérkőzésen 159-szer volt eredményes.

Nagy meglepetés az átlövők kiválasztásakor sem történt, bár a rutinos játékosok közül nem volt tengermély merítési lehetősége a szövetségi kapitánynak. A jöbbátlövő poszton bevethetők közül Máthé Dominik még rehabilitációja végén jár, Balogh Zsolt játéka pedig az utóbbi időszakban lassabb lett. Tavaly nyáron a Ferencvároshoz szerződött, ahol a fiatalok mentorálása is a feladatai közé tartozik. Ónodi-Jánoskúti Máté és Ilic Zoran az új generáció részét képzik, mindketten 2002-ben születtek, de közülük Ilicre esett a választás. A Telekom Veszprém átlövője az első felnőtt világversenyére készülhet.

Az ugyan megszámlálhatatlan, hányadik virágzását éli Ancsin Gábor, de az a helyzet állt elő, hogy a Tatabányában nyújtott remek teljesítménye és Máthé sérülése miatt a válogatott első számú jobbátlövőjévé lépett elő. A 2022/23-as szezonban eddig 57 gólt szerzett, a szurkolók körében pedig lehetett olyan vágyakról is hallani, hogy Omar Jahja sérülése miatt a Veszprém igazolja le őt újra, hogy a szezon végéig segítse a csapatot.

Ancsin Gábor a válogatott edzőtáborában, Telkiben. (MTI/Kovács Tamás)

A keret harmadik jobbátlövője a PPD Zagreb légiósa, Leimeter Csaba. Chema lát fantáziát az idei BL-idényben eddig 26 gólt szerző átlövőben, Leimetert eddig az összes összetartásra meghívta.

A bal oldalon nem ennyire összetett a helyzet, bár az irányítóknál is említett két játékost, Győrit és Nagyot itt is meg lehet említeni, mindketten átlövőben töltenek több időt a pályán klubcsapatukban. Chema ragaszkodott a Veszprémben védekező feladatokat ellátó Ligetvári Patrikhoz, ráadásul a szlovénok ellen támadásban is kipróbálta. Ahogy az elmúlt években, úgy most is Bodó Richárd lehet az első számú opció balátlövőben. A Szeged játékosa eddig 61-szer köszönt be a magyar bajnokságban, 64 százalékos hatékonysággal, a BL-ben pedig 29 alkalommal volt eredményes. Távoli bombáira hatalmas szüksége lesz a válogatottnak, hogy feljebb csalja az ellenfelek védőit, és több lehetőséget teremtsen a beállók megjátszására, ráadásul Bodónak kiváló páros kapcsolata van klubtársaival, Bánhidivel és Rostával is.

Szita Zoltán játékpercei és szerepei Juan Carlos Pastor keze alatt hatalmas fordulatot vettek. A Wisla Plock mezét az OTP Bank-Pick Szegedére nyáron lecserélő játékos a szezon elején kevés lehetőséget kapott. Pastor sokat vitatkozott vele a kispadon, ami arra enged következtetni, hogy a spanyol vezetőedző szerint még nem érti a csapat alapjátékát, amivel már többen megszenvedtek. Aztán Alexander Blonz kárára a szélen kezdte szerepeltetni Szitát, hogy ne kelljen támadás és védekezés között kettőt cserélnie a csapatnak. Hátul kettes vagy hármas védőpozícióban játszott, és ez a taktikai felállás megtetszhetett a magyar válogatott szövetségi kapitányának, hiszen volt olyan periódus Szlovénia ellen, amikor láthattunk erre példát. Szita a szélen, Ligetvári átlövőben – nem is működött rosszul a dolog, talán a vb-n is láthatjuk majd ezt a variációt.

Meglepő szerepköre ellenére Szita 48 lövésből 31 gólt szerzett a bajnokságban, a BL-ben kevesebb lehetőséghez jutott, eddig hatszor volt eredményes.

Érd, 2022. október 12. Szita Zoltán (k) a férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtezőn, a 6. csoport első fordulójában játszott Magyarország – Litvánia mérkőzésen az Érd Arénában 2022. október 12-én. Szita Zoltán a férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtezőben, a Magyarország – Litvánia mérkőzésen az Érd Arénában.
(MTI/Kovács Anikó)

A magyar válogatott január 12-én, csütörtökön a Koreai Köztársaság ellen kezdi meg szereplését a svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokság csoportkörében, Kristianstadban. Szombaton Izland, január 16-án pedig Portugália csapatával mérkőzik meg.

A középdöntőbe az első három helyezett jut, Magyarország célja a legjobb hétbe kerülés, valamint az olimpiai selejtezőn való tagság kivívása.

A torna részletes menetrendjét és a közvetítésekkel kapcsolatos legfontosabb információkat ebben a cikkünkben találja. 

A 2023-as férfi kézilabda-világbajnokság mérkőzéseit az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu közvetíti élőben.

A VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A CSOPORT (Krakkó):
Spanyolország, Montenegró, Chile, Irán
B CSOPORT (Katowice): Franciaország, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Szlovénia
C CSOPORT (Göteborg): Svédország, Brazília, Zöld-foki-szigetek, Uruguay
D CSOPORT (Kristianstad): Izland, Portugália, MAGYARORSZÁG, Dél-Korea
E CSOPORT (Katowice): Németország, Katar, Szerbia, Algéria
F CSOPORT (Krakkó): Norvégia, Észak-Macedónia, Argentína, Hollandia
G CSOPORT (Jönköping): Egyiptom, Horvátország, Marokkó, Egyesült Államok
H CSOPORT (Malmö): Dánia, Belgium, Bahrein, Tunézia

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Hamarosan újra pályára léphet klubjában Máthé Dominik
Nagyon várja már, hogy újra játszhasson Máthé Dominik, a Paris Saint-Germain magyar válogatott térdsérülést szenvedett kézilabdázója, aki csaknem egyéves rehabilitáció után, február elején léphet ismét pályára.
Kézilabda
Mikler Roland: Kijárna nekünk egy hely a kvalifikációs tornák egyikén
A Magyar Kézilabda Szövetség hétfői sajtótájékoztatóján a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez kijelölte a világbajnokságra utazó keretet. Lékai Máté visszaemlékezett élete első világversenyére, Mikler Roland pedig egyenesen úgy véli, kijárna a csapatnak egy hely az olimpiai kvalifikációs tornák egyikén.
Kézilabda