Musorujsag
Élő Eredmények

Kulcsjátékosok, akik biztosan kihagyják a 2023-as férfi kézilabda-világbajnokságot

Kulcsjátékosok, akik biztosan kihagyják a 2023-as férfi kézilabda-világbajnokságot

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
Rengeteg sztár lép majd pályára Lengyelországban és Svédországban a 28. férfi kézilabda-világbajnokság mérkőzésein, de több olyan kulcsjátékos hiányzik majd hazája válogatottjából, akik sérüléssel bajlódnak.

Kamil Syprzak, Lengyelország

A társházigazda Lengyelország szeretne minél tovább versenyben maradni, de a csapat legjobb beállója sérülést szenvedett. Kamil Syprzak elvesztése hatalmas érvágás lehet a lengyeleknek, a Paris Saint Germain 31 éves klasszisa eddig 140-szer lépett pályára hazája válogatottjában és 270 gólt szerzett. Syprzak 2015-ben tagja volt a bronzérmet nyert lengyel csapatnak, azonban egymás után a második vb-t hagyja ki sérülés miatt. A 207 cm magas beálló vezeti a Bajnokok Ligája góllövőlistáját, eddig 10 meccsen 71 gólt szerzett.

Kamil Syprzak a Paris Saint-Germain mezében. (EPA/Claus Fisker)

Karl Wallinius, Svédország

A 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon bombagólokkal hívta fel magára a figyelmet és segítette aranyéremhez a szintén társházigazda Svédországot, nem is csoda, hogy nyár óta már a THW Kiel játékosa. A mostani szezonban is remekel, a BL-ben 26 gólt szerzett, míg a Bundesligában 34-szer talált az ellenfelek kapujába. Wallinius azonban nincs százszázalékos állapotban, hogy tudja vállalni a játékot a világbajnokságon, helyette Olle Forsell Schefvert érkezik, aki 29 évesen mutatkozhat be a svédeknél.

Közel egy sornyi hiányzó a franciáknál

Két olimpiai bajnok sem léphet pályára a francia színekben a világbajnokságon, a balátlövő Timothey N’Guessan és a balszélső Hugo Descat is tavaly decemberben sérült meg súlyosabban. A 2021-es tokiói olimpia All-Star balszélsője, Descat a gallok egyik büntetőspecialistája, aki biztos kézzel értékesíti helyzeteit, térdsérülést szenvedett és legalább két hónapig nem léphet pályára. A Barcelona átlövője, N’Guessan pedig a Nantes elleni BL-összecsapáson ujjtörést szenvedett. Rajtuk kívül Guillame Gille szövetségi kapitány nem számíthat a jobbszélső Benoit Kounkoudra, akinek a Hollandia elleni felkészülési mérkőzésen részlegesen elszakadt egy szalag a bal lábfejében, de a védőspecialista Karl Konant, valamint a belső posztokon bevethető Aymeric Minnét és Kyllian Villeminót sem láthatjuk a tornán.

Kezdő szélsői nélkül Spanyolország

A spanyol szélsők mindig a kulcsfigurái voltak a „Los Hispanosnak”, de két alapember is hiányozni fog a válogatottból. A jobbszélső, Aleix Gómez achilles-ín problémákkal küzd, specifikus kezelést kap, míg a balszélső Aitor Arino is sérüléssel bajlódik, térdproblémái miatt kihagyja a 2023-as világbajnokságot.

Aleix Gómez a Barcelona – Kiel Bajnokok Ligája mérkőzésen. (EPA/Alejandro Garcia)

Utolsó szakaszába lépett Máthé Dominik rehabilitációja

A tavaly februárban súlyos térdsérülést szenvedő Máthé Dominik már a rehabilitációja végén jár, melyet klubcsapatánál a Paris Saint-Germainnél végez. A keresztszalag-szakadásnál megszokott, 6-8 hónapos kihagyást azonban a biztonság, a forma és csapatánál való beilleszkedése miatt meghosszabbították.

„Február elején már százszázalékos lehetek. Van egy olyan opció, hogy már decemberben tudnék játszani, de akkor értelmetlen lenne, hiszen akkor alig van már meccs és utána több mint másfél hónapot tudnék még készülni, úgyhogy valószínűleg csak februárban térek vissza”fogalmazott korábban Máthé, akit hamarosan láthatunk PSG-mezben, de a vb-t kihagyja.

Egyiptom és Brazília is klasszis átlövője nélkül

Egyiptom legnagyobb hiányzója Omar Jahja lesz a világbajnokságon. A Telekom Veszprém balkezes átlövője a Wisla Plock elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen sérült meg súlyosan, keresztszalag-szakadást szenvedett, így ebben a szezonban már biztosan nem lép pályára. Válogatottbéli csapattársai, Yehia El-Deraa és Ahmed Hesham a december végi felkészülési mérkőzéseken Jahja mezében játszottak Algéria a Szlovákia ellen.

Omar Jahja a 2019-es világbajnokságon. (EPA/HENNING BAGGER)

A Barcelona balátlövője, Haniel Langaro remek formában játszott az őszi szezonban, de ugyan azon a mérkőzésen, ahol Timothey N’Guessan is megsérült, a Nantes elleni BL-találkozón, achilles-ín-szakadást szenvedett, és legalább hat hónapra a partvonal mellé szorult, így nem vehet részt a vb-n.

A svéd-lengyel közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság mérkőzéseit január 11. és 29. között élőben követheti az M4 Sporton, az M4 Sport+ csatornán és az m4sport.hu oldalon.

A VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A CSOPORT (Krakkó):
 Spanyolország, Montenegró, Chile, Irán
B CSOPORT (Katowice): Franciaország, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Szlovénia
C CSOPORT (Göteborg): Svédország, Brazília, Zöld-foki-szigetek, Uruguay
D CSOPORT (Kristianstad): Izland, Portugália, MAGYARORSZÁG, Dél-Korea
E CSOPORT (Katowice): Németország, Katar, Szerbia, Algéria
F CSOPORT (Krakkó): Norvégia, Észak-Macedónia, Argentína, Hollandia
G CSOPORT (Jönköping): Egyiptom, Horvátország, Marokkó, Egyesült Államok
H CSOPORT (Malmö): Dánia, Belgium, Bahrein, Tunézia

Borítókép: epa10022180 Veszprem's Yahia Omar in action during the 2022 EHF FINAL4 Handball Champions League third place match between THW Kiel and Telekom Veszprem HC in Cologne, Germany, 19 June 2022. EPA/ULRICH HUFNAGEL

További tartalmak